Hyppää sisältöön

Hämeen ELY-keskus myönsi EU-rahoitusta n. 4,2 miljoonalla eurolla syyskuussa

Julkaisuajankohta 11.10.2024 11.13
Tiedote

Rahoitus jakautui elokuussa Etelä-Karjalan, Kanta-Hämeen, Kymenlaakson, Päijät-Hämeen ja Uudenmaan alueille sekä valtakunnallisille hankkeille. Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR) myönsimme yrityksen kehittämisavustuksena yhteensä n. 520 000 euroa. Euroopan sosiaalirahastosta (ESR+) myönsimme yhteensä n. 3,2 miljoonaa euroa sekä JTF-rahastosta n. 456 000 euroa.

Valtakunnallinen Musatossut -hanke (ESR+) pyrkii parantamaan lasten ja nuorten liikunnan määrää, hyvinvointia ja oppimistuloksia musiikin ja tanssin avulla

Lasten ja nuorten oppimisen vaikeudet ovat lisääntyneet viime vuosina ja oppimistulokset ovat laskeneet. Sekä musiikki, liikkuminen että tanssi edistävät lasten kokonaisvaltaista kehitystä, oppimista ja hyvinvointia. Niiden tulisi kuulua olennaisesti kaikkien lasten arkeen alusta saakka. Huolta aiheuttavat mm. lasten ja nuorten vähäinen liikkuminen, merkittävästi vähentynyt musiikin harrastaminen, sekä epätasainen osallisuus näissä kriittisessä kehityksen vaiheessa.

Musatossut -hankkeessa kehitetään, pilotoidaan ja testataan musiikkia ja liikkumista - kuten tanssia - yhdistäviä arkipedagogisia menetelmiä ja työkaluja, jotka ovat inklusiivisesti ja helposti otettavissa osaksi varhaiskasvatus- ja esiopetuspäivää ilman kasvattajien aiempaa musiikki- tai liikuntataustaa.

Kehitystyön tuloksena hankkeessa tuotetaan kaikkien saatavilla oleva menetelmä- ja materiaalipaketti, sekä perehdytetään varhaiskasvatusikäisten lasten parissa työskenteleviä kasvattajia valtakunnallisesti menetelmien ja materiaalien käyttöön. Materiaaleissa huomioidaan erikieliset käyttäjät. Hankkeen toteuttavat Jyväskylän ammattikorkeakoulun, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian sekä Itä-Suomen yliopiston asiantuntijat, jotka tekevät monialaista kehitystyötä musiikin, tanssin, musiikkiterapian, liikkumisen edistämisen ja soveltamisen, sekä motoristen taitojen kehityksen ja motorisen tuen tarpeen näkökulmista.

Toimintarajoitteisten lasten ja nuorten liikuntaneuvontaan oma koulutusmalli

Valtakunnallisessa Perheiden liikuntaneuvonnan Valttiplus -hankkeessa (ESR+) tuotetaan toimintarajoitteisten lasten ja nuorten perheiden liikuntaneuvontaan soveltuvat koulutusmalli ja tukimateriaalit, joilla parannetaan poikkihallinnollisen liikuntaneuvontaprosessin sujuvuutta ja laatua. Hankkeen tuloksena liikuntaneuvontaa antavien ammattilaisten kyky tavoittaa toimintarajoitteisia lapsia ja nuoria ja heidän perheitään paranee.

Hankkeella on kolme ydintavoitetta. 1. Suomen Paralympiakomitea pyrkii lisäämään Valttina toimivien opiskelijoiden osaamista toteuttaa yksilöllisiä liikuntaneuvontajaksoja. 2. Kolmen kampuksen urheiluopisto pyrkii parantamaan liikuntaneuvoja-opiskelijoiden ja liikuntaneuvontaa antavien ammattilaisten kykyä toimia soveltavan liikunnan ohjaus- ja neuvontatilanteissa. 3. Jyväskylän ammattikorkeakoulu pyrkii parantamaan perheiden liikuntaneuvontaa toteuttavien ammattilaisten valmiuksia huomioida toimintarajoitteisten lasten ja nuorten ja heidän perheidensä tuen tarpeita ja osallistumisen mahdollisuuksia.

Hanke toteutetaan kolmen organisaation valtakunnallisena ryhmähankkeena, jonka koordinoinnista vastaa Suomen Paralympiakomitea. Hankkeen osatoteuttajia ovat Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Kolmen kampuksen urheiluopisto. Suomen Paralympiakomitean valtakunnallinen Valtti-ohjelma toimii ryhmähankkeen yhteisenä kehittämisympäristönä.


Katso videomme ESR+-hankehakemuksen käsittelyprosessin vaiheista:

Etelä-Suomi