InvestEU-rahoitusohjelma
InvestEU-ohjelma on Euroopan komission rahoitusohjelma Euroopan talouden tueksi ja politiikkatavoitteiden tukemiseksi. Ohjelman tavoitteena on saada liikkeelle merkittävä määrä yksityistä ja julkista rahoitusta vuosina 2021–2027.
Ohjelma on jatkoa vuosina 2015–2020 toimineelle Euroopan investointiohjelmalle sekä sen puitteissa toimineelle Euroopan strategisten investointien rahastolle (ESIR). Siinä toteutettiin Suomessa Pk-yritysaloite-takausohjelma kasvuyritysten rahoituksen saatavuuden parantamiseksi.
InvestEU-rahaston 26,2 miljardin euron budjettitakauksella pyritään saamaan aikaan yli 372 miljardin euron arvoiset investoinnit Euroopassa. Ohjelman toteuttavat komission kanssa yhteistyössä Euroopan investointipankkiryhmä (EIP) sekä kansalliset rahoituslaitokset.
InvestEU-ohjelmassa rahoitusvälineitä voidaan toteuttaa eri maissa kahden osion kautta. EU-osiossa toteutuskumppani tuo tarjolle investointeja edistäviä rahoitusvälineitä, jotka tukevat EU:n politiikkatavoitteita. Jäsenvaltiokohtaisessa osiossa rahoitustuotteet kohdentuvat tietyn maan alueelle.
Kestävyystakaus – Sustainability Guarantee Suomessa
Suomi toteuttaa InvestEU-ohjelmaa muun muassa jäsenvaltiokohtaisen osion kautta. Suomen jäsenvaltiokohtaisessa osiossa toteutetaan lainatakausohjelma tarkoituksena vauhdittaa ilmaston ja ympäristön kannalta kestäviä investointeja. Ohjelmassa otetaan käyttöön Euroopan investointirahaston (EIR) Sustainability guarantee -rahoitustuote eli kestävyystakaus, joka välitetään Suomessa markkinoille rahoituslaitosten kautta.
Ohjelmaan on osoitettu kahden prosentin osuus EU:n alue- ja rakennepolitiikan Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoituksesta. Suomessa käyttöönotettu InvestEU-ohjelman jäsenvaltiokohtainen osio on tarkoituksenmukainen vaihtoehto rahoitusvälineiden toteuttamiseksi EU:n alue ja rakennepolitiikan ohjelmassa.
TEM ja YM rahoittavat yhteisesti ohjelmaa EAKR-osuuden lisäksi. Suomen valtio rahoittaa jäsenvaltiokohtaista osiota yhteensä 100 miljoonalla eurolla. Osan riskistä kantavat Euroopan investointipankkiryhmä (EIP) ja välittäjinä toimivat rahoituslaitokset. Panostuksella tavoitellaan 7-kertaista vipuvaikutusta, eli ohjelma mahdollistaisi 700 miljoonan euron kokonaislainoituksen pk-yrityksille ja asunto-osakeyhtiöille.
Yhteensä EU-osion ja jäsenvaltiokohtaisen osion osuuksilla tavoitellaan noin 1 miljardin euron kokonaislainoitusosuutta kestävyystakaus-tuotteessa Suomessa.
Rakennerahastot.fi sivuilla 7.6.2024 julkaistu tiedote asiasta.
InvestEU-ohjelman kestävyystakauksen käyttöönotto helpottaa mm. pk-yritysten kokonaisrahoituksen saantia ilmasto- ja ympäristöystävällisiin investointeihin ja asunto-osakeyhtiöiden investointeja uusiutuvan energian käyttöönottoon.
Kyseessä on mekanismi, jossa Euroopan investointipankkiryhmä antaa suomalaisille pankeille takauksen niiden myöntäessä lainoja ympäristön kannalta kestäviin investointeihin ja vihreän siirtymän ratkaisuihin.
Pankit puolestaan myöntävät lainoja yrityksille, joiden liiketoiminta liittyy keskeisesti ilmasto- ja ympäristönäkökulmien edistämiseen, ja vihreää siirtymää edistäviin investointeihin. Investoinnit voivat liittyä ilmastonmuutoksen hillintään ja sopeutumiseen, kiertotalouteen, vesivarojen parantamiseen ja ympäristön saastumisen ehkäisyyn, luonnon monimuotoisuuden suojeluun ja ennallistamiseen sekä kestäviin investointeihin maa- ja metsätalouden piirissä.
Mahdollisia kohteita ovat esimerkiksi kulkuneuvojen latausinfrastruktuurin rakentaminen ja yritysten sähköautohankinnat. Lainoja voidaan myöntää myös asunto-osakeyhtiöille uusiutuvan energian investointeihin, kuten maalämpö tai aurinkoenergia sekä muut ratkaisut, joilla parannetaan rakennusten energiatehokkuutta.
Kestävyystakaus mahdollistaa edullisemmat lainaehdot. Välittäjänä toimivat pankit voivat oman luotonantopolitiikkansa mukaisesti tarjota esimerkiksi pidempää laina-aikaa, matalampaa korkoa tai pienempiä vakuusvaatimuksia. Takaus helpottaa rahoituksen saantia ja mahdollistaa riskipitoisempien investointien lainoitusta.
InvestEU-ohjelman jäsenvaltiokohtaisen osion rahoitustuote Kestävyystakaus ei sisällä valtiontukea eikä kerrytä de minimis eli vähämerkityksistä- tukea.
Suomen hakukuulutuksen lopussa maininta valtiontukiasiasta: https://www.eif.org/InvestEU/guarantee-products-member-states-compartment/info-note-finland.pdf
Aktia
Danske Bank
Finnvera
Nordea
Oma Säästöpankki
OP Ryhmä
POP Pankki
Ålandsbanken
Yleistä tietoa InvestEU-ohjelmasta EIR:in sivuilla: https://www.eif.org/InvestEU/index.htm
Työkalu, jolla voi tarkastella ja arvioida kestävyystakaukseen soveltuvia investointikohteita:
https://sustainabilityguarantee.eif.org/
InvestEU portaali: https://ec.europa.eu/investeuportal/desktop/fi/index.html
InvestEU-ohjelma – säädöstekstit ja tietokoosteet:
https://commission.europa.eu/publications/investeu-programme-legal-texts-and-factsheets_fi
Rahoitusosuussopimus (Contribution Agreement, CA)
Rahoitusosuussopimuksen tekeminen on edellytyksenä InvestEU-ohjelman jäsenvaltiokohtaisen osion hyödyntämiselle jäsenvaltiossa. Suomen valtion ja Euroopan komission välillä rahoitusosuussopimus solmittiin 5.9.2022. Rahoitusosuussopimus ehtoineen perustuu InvestEU-asetuksen EU 2021/523 artiklaan 10, joka määrittää rahoituksen ehdoista ja maksuista jäsenvaltion ja EU:n komission välillä. Rahoitusosuussopimuksessa sovitaan käytettävän rahoitusosuuden määrä ja rahoitusaste sekä syntyvän ehdollisen velan määrä, joka katetaan jäsenvaltion takaussopimuksessa (Back-to-back- guarantee) sovittavalla määrällä.
Takaussopimus (Back-to-Back Guarantee)
Takaussopimus perustuu InvestEU-asetuksen EU 2021/523 10 artiklaan. Takaussopimuksella jäsenvaltio kattaa ehdollisen velkansa määrän myöntämällä rahoitukselleen back-to-back-takauksen. Mikäli tappiot ylittäisivät rahoitusosuussopimuksella sovittavan kokonaisuuden käteisosuuden määrän, käytettäisiin valtion takausta enintään tietty euromäärä. Takausvastuu on voimassa niin kauan, kuin kyseisen jäsenvaltio-osion rahoitus- ja investointitoimet ovat käynnissä. Takaussopimuksen käytöstä sovitaan rahoitusosuussopimuksessa.
Takuusopimus Euroopan komission ja toteutuskumppanin välillä (Guarantee Agreement)
Suomen valtion ja EU-komission allekirjoittaman rahoitusosuussopimuksen solmimisen jälkeen EU:n komissio on tehnyt takuusopimuksen toteutuskumppanin kanssa. Suomen kestävyystakauksen toteutuskumppani on Euroopan investointipankkiryhmän (EIP) ja siihen kuuluva Euroopan investointirahasto.
Toteutuskumppanin ja ohjelman toteuttajien väliset sopimukset
EIP-ryhmä neuvottelee ehdot ja tekee sopimukset suomalaisten rahoituslaitosten kanssa.
https://www.eif.org/InvestEU/guarantee_products_calls/index.htm
Takauksen saajan ja rahoituslaitoksen tai pankin välinen sopimus
Rahoituslaitokset ja pankit myöntävät oman luotonantopolitiikkansa mukaisesti lainat tuen saajille, joita voivat olla eli pk-yritykset ja asunto-osakeyhtiöt.
Kansallisesta rahoituksesta:
Jäsenvaltiokohtaisessa osiossa takaus rahoitetaan jäsenvaltion varoilla, joilla katetaan investoinneista mahdollisesti aiheutuvia luottotappioita. Suomen rahoitus rajoittuu 100 miljoonaan euroon ja kuluttamatta jäänyt osuus palautuu Suomelle.
Rahoituskokonaisuuden valmistelu- ja päätösvaiheet Suomessa:
- Osana EU:n alue- ja rakennepolitiikan alueellisen rahoituksen linjauspäätöstä vuosille 2021-2027 talouspoliittinen ministerivaliokunta linjasi 22.3.2021, Euroopan aluekehitysrahaston ja sen kansallisen vastinrahoituksen osuudeksi InvestEU-ohjelmassa yhteensä 31,6 miljoonaa euroa.
- Hallitus päätti vuoden 2022 toisen lisätalousarvion käsittelyn yhteydessä toukokuussa, että InvestEU-takausohjelmaa laajennetaan aiemmin päätetystä 50 miljoonasta eurosta 100 miljoonaan euroon. Vuoden 2022 toisen lisätalousarvion mukaisesti InvestEU-ohjelmaan osoitettiin työ- ja elinkeinoministeriön sekä ympäristöministeriön rahoitusta siten, että suunnitteilla olevan rahoitusvälineen kokonaisrahoitus on takausvastuineen yhteensä 100 miljoonaa euroa.
- Rahoituksen kokonaisuuteen liittynyt rahoitusosuuksien sisällöllinen jakauma täsmentyi TEM:n ja YM:n EU:n komission ja Euroopan investointirahaston kanssa vuoden 2022 aikana käydyissä neuvotteluissa. Talouspoliittinen ministerivaliokunta käsitteli kokonaisuutta ja hyväksyi osaltaan rahoituksen 30.8.2022.
- Lopullinen kokonaisrahoituksen osuus 100 miljoonaa euroa hyväksyttiin vuoden 2022 neljännessä lisätalousarviossa.
InvestEU -ohjelman jäsenvaltiokohtaiseen osioon EAKR-rahoituksesta osoitettu osuus EU:n alue ja rakennepolitiikan ohjelman kumppanuussopimuksessa.
Heinäkuu 2024
Mistä lainojen takauksessa on kyse?
Kyseessä on pk-yrityksissä tai asunto-osakeyhtiöissä ympäristöystävällisiin hankintoihin ja investointeihin tarkoitettu laina, jolle voi saada enimmillään 70–80 prosentin takauksen. Takaus voi mahdollistaa lainanhakijalle pienemmän vakuusvaateen, edullisemman lainan hinnan sekä pidemmän laina-ajan.
Takauksilla halutaan varmistaa, että pk-yritykset ja asunto-osakeyhtiöt saavat rahoitusta vihreää siirtymää edistäviin investointeihinsa. Lainaa välittävät rahoituslaitokset, kuten Suomessa toimivat pankit.
Lainatakausohjelma kuuluu Euroopan komission InvestEU-rahoitusohjelmaan. Rahoitusohjelman toimeenpanosta vastaa Euroopan investointirahasto (EIR), jonka rahoitustuote kestävyystakaus (Sustainability Guarantee) on. EIR valitsee kestävyystakauslainoja välittävät rahoituslaitokset eri EU-maissa ja sopii niiden kanssa muun muassa takuukiintiöstä ja lainojen myöntökohteista.
Mistä ja milloin takausta voi hakea?
EIR on tehnyt keväällä 2024 sopimuksen kahdeksan suomalaisen rahoituslaitoksen kanssa kestävyystakauksen käyttöönotosta. Kestävyystakauslainaa voi tiedustella ohjelmassa mukana olevista rahoituslaitoksista.
Lainatakausohjelmaan valitut pankit sisällyttävät EIR:n lainatakaukset tarjontaansa oman rahoitustuotepolitiikkansa mukaisesti ja voivat esimerkiksi nimetä ne eri tavoin.
Kuka voi hakea takausta ja millaisiin toimiin?
Lainatakausta voivat hakea pienet ja keskisuuret yritykset (pk-yritykset) ja asunto-osakeyhtiöt monenlaisiin ilmastopäästöjä pienentäviin ja muihin vihreän siirtymän investointeihin ja hankintoihin. Pk-yrityksen määritelmä noudattaa EU:n komission määrittämiä raja-arvoja.
Lainanhakijan kannattaa kysyä suoraan pankista, mitä lainatakauksia sen valikoimassa on. Rahoituslaitokset päättävät itse mille asiakasryhmille, millaisiin kohteisiin ja millä aikataululla ne tarjoavat kestävyystakauksia. Kaikkien taattavien investointien ja hankintojen tulee noudattaa EIR:n määrittämiä kestävyyskriteerejä. Pankit neuvovat asiakastaan kriteerien osalta.
Rahoituslaitokset arvioivat myös takauksen hakijan luottoriskit tavalliseen tapaan osana lainapäätöstä oman luottopolitiikkansa mukaisesti.
Pk-yritykset voivat hakea lainatakausta investoinneille ja hankinnoille, jotka täyttävät EIR:n määrittämät kestävyyskriteerit. Investoinnit voivat liittyä esimerkiksi energiatehokkuuteen, uusiutuvaan energiaan, kiertotalouteen, luonnonvarojen kestävään käyttöön ja luontopohjaisiin ratkaisuihin.
Pk-yrityksille on tarjolla kaksi vaihtoehtoa, miten joko yritys voi täyttää kestävyystakauksen kelpoisuusehdot tai investointi kestävyyskriteerit ympäristöystävällisyyden näkökulmasta.
- Yritys on kestävyystakauksen kelpoisuusehtojen mukainen, lisätietoa linkistä
- Investointi on kestävyyskriteerien mukainen, lisätietoa linkistä.
Asunto-osakeyhtiöt voivat hakea lainatakausta kestävyyskriteerit täyttäville investoinneille ja hankinnoille, joilla esimerkiksi parannetaan rakennusten energiatehokkuutta tai muutetaan lämmitysjärjestelmä hyödyntämään maalämpöä, tuulivoimaa tai aurinkoenergiaa. Lainatakaus voi sopia myös sähköautojen latausinfran rakentamiseen.
EIR on tehnyt työkalun, jonka avulla sekä lainatakauksia myöntävät rahoituslaitokset että kiinnostuneet lainanhakijat voivat tarkistaa, täyttääkö suunniteltu investointi kriteerit.
Lisätietoja EIR:n sivuilla https://sustainabilityguarantee.eif.org/
Kuinka suurelle lainalle takauksen voi saada?
Lainan enimmäismäärä on 7,5 miljoonaa euroa.
Voiko takauksen yhdistää avustuksiin?
Pääsääntöisesti kyllä voi.
Esimerkki: On mahdollista, että pk-yritys yhdistäisi tiettyä investointikokonaisuutta varten perustetussa hankkeessa jostain EU-rahoitusohjelmasta saamansa avustuksen ja kestävyystakauksen sisältävän lainan.
Tällöin on kuitenkin tärkeää huomioida päällekkäisen rahoituksen välttämiseksi, että samoja kustannuksia ei kateta kahdella tukielementillä EU:n varainhoitoasetuksen 2018/1046 artiklan 191 mukaisesti.
Voiko pk-yritys saada kestävyystakauslainaa sähköisen kaluston hankintaan?
Kyllä, liikenteen päästöjen vähentäminen on tärkeä teema.
Kestävyystakauslaina soveltuu EIR:n kriteerien mukaan esimerkiksi pk-yrityksen investointeihin vähäpäästöiseen raskaaseen kalustoon (kuorma-autot), henkilöiden ja tavaroiden kuljetukseen tarkoitettuihin ajoneuvoihin (linja-autot, pakettiautot) ja sähköautoihin.
Pankeista saa parhaiten tietoa niiden tarjonnasta kalustohankintoihin.
Miten rahoituslaitokset pääsevät mukaan lainatakausohjelmaan?
EIR on julkaissut rahoituslaitoksille hakukuulutuksen ja tarjoaa tietoa, miten voi hakea lainatakausohjelman välittäjäksi. EIR valitsee pankit ja muut rahoituksen välittäjät oman arviointiprosessinsa mukaisesti.
- EIR hakukuulutus rahoituslaitoksille ja pankeille, lisätietoa linkistä
Mitä lainatakausohjelma maksaa Suomelle?
Suomi on osoittanut käytettäväksi lainatakausohjelman rahoitukseen enintään 100 miljoonaa euroa. Summalla katetaan lainoista mahdollisesti koituvia luottotappioita. Suomen valtion lisäksi EIR ja lainatakauksia välittävät rahoituslaitokset kantavat osan riskistä. Käyttämättä jäänyt rahoitus palautuu Suomelle, kun ohjelma päättyy.
Suomen 100 miljoonan euron rahoituksen vipuvaikutuksen arvioidaan olevan seitsenkertainen, eli sen ansiosta Suomessa kestäviin investointeihin on mahdollista hakea lainoja yhteensä noin 700 miljoonan euron edestä.