Varikkopysähdyksen kautta vauhtia musiikkiuralle

Artistivarikko

Opiskelijahaku tehtiin kahdessa osassa. Kuvassa toinen hakuilmoituksista.

Yksi päättyneen EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmakauden (2014-2020) mielenkiintoisia hankkeita oli Hämeen ELY-keskuksen rahoittama ja Rytmi-instituutin luotsaama Artistivarikko. Tämä Euroopan sosiaalirahaston hanke tarjosi uransa eri vaiheissa oleville artisteille, muusikoille ja yhtyeille uudenlaista musiikkialan valmennusta, jossa ei keskitytty niinkään musiikin opettamiseen vaan nyt haluttiin parantaa osallistujien liiketoimintaosaamista ja tarjota näkökulmia uusiin tapoihin työllistyä musiikin alalla.

Haastateltavana:

Ida Alex

Satumaa Veikkola

toiminnannjohtaja
Rytmi-instituutti

Ida Alex

Ida Alex

artisti

90 artistia ja muusikkoa uriensa eri vaiheissa. Artistivarikko valmensi heitä kaikkia puolentoista vuoden ajan lähes viikoittain, kunkin tarpeet huomioiden. Valmennusten sisältö saattoi olla esimerkiksi palautteen antamista tehdyistä kappaleista, julkaisuprosessin hiomista tai tietyn markkinointitavan läpikäymistä ja suunnittelua artistin kanssa.

Artistin taloustietopaketti

"Tuotimme kohderyhmälle mm. helppolukuisen ja musiikkialan erityispiirteet huomioivan ohjeistuksen rahaliikenteen oikeaoppisesta hoitamisesta. Julkaisimme sen Rytmimanuaalissa ja se jaetaan myös oppimateriaaliksi eri musiikkialan oppilaitoksiin."

- Satumaa Veikkola

Kyseessä oli siis musiikin koulutuksen osuvuutta kehittävä valmennusohjelma, joka suunniteltiin auttamaan lahjakkaita artistiksi haluavia henkilöitä kehittymään ja rakentamaan uraa musiikkialalla. Hankkeen tavoitteena oli tarjota osallistujille mahdollisuus oppia, luoda, ja verkostoitua keskenään ja asiantuntijoiden kanssa.

Lähivalmennusryhmät kokoontuivat Oulussa, Seinäjoella, Vaasassa, Tampereella, Porissa  ja Turussa. Valmennukseen oli mahdollista osallistua myös etäyhteydellä joka puolelta Suomea.

"Artistivarikko oli innovatiivinen musiikin koulutushanke, joka tarjosi musiikkialan yrittäjähenkisille tekijöille mahdollisuuden kehittää itseään musiikkialalla monipuolisesti. Lisäksi hanke edisti tasa-arvoa ja sukupuolinäkökulmaa musiikkialalla sekä tuki paikallisen talouden kestävyyttä", kertoo Rytmi-instituutin toiminnanjohtaja Satu-Maarit Veikkola.

Hankkeen idean taustalla oli Veikkolan mukaan huomio siitä, että Suomessa ammatillinen musiikinopetus keskittyy pääosin nimenomaan musiikin opettamiseen. Kentällä on kuitenkin paljon alan toimijoita, jotka voisivat hyötyä myös uudenlaisesta työllistymiseen tähtäävästä koulutuksesta.

"Valmennusmalli oli äärimmäisen opiskelijalähtöinen. Tavoitteena oli rakentaa musiikin koulutukseen ura-valmennuksen osa, joka vie vahvasti kohti työelämää, lisää työtilaisuuksia ja musiikkialan yrittäjyyttä", Veikkola lisää.

Ida Alex ja Tulenkulkijat  
Ida Alex ja Tulenkulkijat Noste-festareilla. Kuvat: Wilma Lahtela ja Kalle Marjamäki

Ida Alex ja uudet mahdollisuudet kehittyä

Ida Alex on artisti ja biisintekijä, joka käsittelee musiikissaan pelottomasti sisäisiä varjojaan ja luo tummanpuhuvaa elektronista poppia, joka ottaa vaikutteita 2000-luvun estetiikasta.

Keväällä 2022 julkaistu debyytti-EP Free Woman on kantaaottava kokonaisuus, jossa kuullaan syväluotaavaa lyriikkaa nuoren naisen näkökulmasta yhdistettynä tarttuviin popmelodioihin. Artisti työstää parhaillaan uutta ep:tään, joka julkaistaan syksyllä 2024.

Artistivarikkoon osallistunut artisti Ida Alex kokee, että hankkeen valmennukset osuivat hyvään kohtaan omaa urakehitystä. Esimerkiksi palaute omista biiseistä toimi "tärkeänä peilinä oman soundin kirkastamisessa."

"Tein paljon demoja eri tiimien kanssa ja erityisesti Jonas Olssonin terävät havainnot ja kehittävä palaute niistä resonoivat ja toisaalta vahvistivat omaa itseluottamusta myös biisintekijänä. Uskalsin katsoa itseeni syvemmälle ja ownata oman darkimman puoleni, jonka myötä uudet biisit on alkaneet kuulostaa enemmän multa.", Ida Alex kertoo. 

Hän kokee myös, että Artistivarikko opetti oman uran strategista suunnittelua ja parempaa itsensä johtamista.

"Kokonaisuudessaan valmennuksen aikana sai laajan käsityksen musiikkialasta ja sen eri toimijoista. Koen, että ainakin muhun panostettiin koko valmennuksen ajan ja luotiin aidosti mahdollisuuksia kehittyä ja päästä näyttämään omaa osaamista.", Ida Alex hehkuttaa.

Valmennuksen kautta avautui mahdollisuus myös live-esiintymisen videotaltiointiin Rytmikorjaamolla. Tallenteesta on ollut hyötyä esimerkiksi keikkamyynnin vauhdittajana.

Miten menee nyt?

"Debyytti-EP:n jälkeen aloin kirjoittamaan rauhassa uutta musiikkia, kunnes kaiken keskelle osui meidän possebiisi Kaiken takana on bämä. Tuntui tosi hienolta menestyä yhdessä just tollaisella biisillä, koska oon alusta asti halunnut voimaannuttaa erityisesti naisia mun musalla."

- Ida Alex

Esiintyminen BÄMÄ -kollektiivin menestyneellä Kaiken takana on bämä -biisillä laittoi kuviot uusiksi.  Ida Alex keikkailikin BÄMÄn kanssa mm. Ruisrockissa, Provinssissa, Tavastialla sekä Pakkahuoneella. Kyseinen kappale voitti myös Vuoden genrevapaa-palkinnon Musiikkikustantajien gaalassa ja Vuoden biisi -palkinnon Indie Awardseissa. "Vuoden huipensi myös meidän live TV-esiintyminen Kulttuurigaalassa", Ida kertoo.

"Se biisi oli hieno päätös koko Ida Alex 1.0 aikakaudelle. Olen nyt palannut takaisin studioon ja työstän uutta musiikkia, jota kuullaan varmasti jo ensi syksynä."

Hankkeen tiedot

  • Hankekoodi: S22410
  • Hankkeen nimi: Artistivarikko
  • Toimintalinja: 4. Koulutus, ammattitaito ja elinikäinen oppiminen
  • Erityistavoite: 9.2. Kasvu- ja rakennemuutosalojen koulutuksen tarjonnan ja laadun parantaminen