Työllisyys


Työmarkkinoiden kohtaanto (ESR+)

Kohtaantokuulumiset koordinaatiohankkeelta

Tulevaisuuden työmarkkinat ESR+-koordinaatiohankkeen toiminta jatkuu vauhdikkaana verkostojen, alahankkeiden ja tapahtumien parissa. Lisäksi TE24-uudistus tuo mukanaan uusia tuulia ympäri Suomen. Hanke on mukana alueellisen ja valtakunnallisen työllisyyden kohtaantotyön siltaamisessa uuteen toimintaympäristöön.

Alkusyksyn tapahtumasatoa

Syyskuussa koordinaatiohanke järjesti Tulevaisuuden työnantajapalvelut ja osaamistarpeiden ennakointi -tapahtuman, johon osallistui yli 200 henkilöä paikan päällä Lahdessa ja etäyhteyksin. Ennakointi pitää paikkansa tärkeänä kohtaantoteemana ja sen käsittelyyn on selkeästi tilausta jatkossakin.

 ​​​​​​​Lisäksi keväällä pilotoidut kohtaantofoorumit saivat toivotusti jatkoa Etelä-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja ensimmäistä kertaa myös Kainuussa. Syksyn foorumeissa keskusteltiin muun muassa maahanmuuttaneiden rekrytoinnista sekä julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöstä. Foorumeissa kuultiin vaikuttavia puheenvuoroja kohtaannosta – tänä syksynä puhujien joukossa oli myös työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen.

Timo Aron mukaan hyvä käytäntö voi olla esimerkiksi uusi idea, parannus, tuote, palvelu, kokeilu tai menetelmä. Kuva: Vilma Mutka.

Yksi syksyn merkittävimmistä tapahtumista oli Hankkeiden kokoontumisajot, jonne koordinaatiohanke kutsui kaikki erityistavoitteen 4.1. hankkeet. Lokakuussa Tampereelle kerääntyneet hanketyöntekijät pääsivät verkostoitumaan ja jakamaan osaamista keskenään iloisissa tunnelmissa. Päivän pääpuhuja, tutkija ja neuvonantaja Timo Aro, antoi hankekansalle vinkkejä hyvien käytäntöjen keräämiseen. Tapahtuma käynnisti kohtaannon hankeverkostotyön, jota koordinaatiohanke jatkaa seuraavien vuosien ajan.

 

Mitä on luvassa seuraavaksi?

Loka-marraskuussa ensimmäistä kertaa kokoontuvat alueelliset kohtaannon hankeverkostot tarjoavat vertaistukea, tietoa ja ideoita hanketyöhön. Alueellisten verkostojen lisäksi koordinaatiohanke käynnistää vuonna 2025 viiden eri teeman alaiset verkostot. Teemat ovat:

  1. työvoima- ja osaamistarpeet sekä ennakointi,
  2. muutoksessa olevat toimialat,
  3. työvoiman liikkuvuus,
  4. kansainvälisten osaajien työllistyminen ja integrointi työyhteisöön, sekä
  5. mainehaitoista sekä veto- ja pitovoiman puutteesta kärsivät alat.

Koordinaatiohankkeen alahanketoiminta on lähdössä vauhdilla käyntiin. Neljän jo valitun alahankkeen lisäksi pääsemme pian toivottamaan tervetulleeksi runsaan joukon uusia hankkeita. Kesän valtakunnallisen Työmarkkinoiden kohtaanto -teeman hankehakuihin saapui kaikkiaan 168 hakemusta, jotka pyritään käsittelemään vuoden loppuun mennessä.

Yksi koordinaatiohankkeen keskeisistä tehtävistä on tiedolla johtamisen kehittäminen verkostoissa ja siihen liittyen hanke järjestää Tieto, tulkinta ja toiminta kohtaantoa edistämässä -webinaarisarjan. Sarjaan kuuluu kolme marras-tammikuussa järjestettävää webinaaria, joissa asiantuntijat käsittelevät kohtaantoa sekä nykyhetken että ennakoinnin näkökulmasta tieto, tulkinta ja toiminta (TTT)-mallia hyödyntäen. Vuoden 2025 alkupuolella koordinaatiohanke toteuttaa myös kaikille avoimen kohtaantohaasteisiin pureutuvan webinaarisarjan. Pysy kuulolla!

Lisätietoa Työmarkkinoiden kohtaanto –teemasta ja koordinaatiohankkeesta

Yhteyshenkilöt

 
Satu Tuimala
rahoitusasiantuntija
Keski-Suomen ELY-Keskus
P. 0295 024 019
satu.tuimala(at)ely-keskus.fi
Mika Villa
rahoitusasiantuntija
Keski-Suomen ELY-Keskus
P. 0295 022 776
mika.villa(at)ely-keskus.fi

 

Uusia työmahdollisuuksia työpaikkoja kehittämällä (ESR +)

Teeman hanketoiminnassa kehitetään, pilotoidaan ja levitetään hanketoimijan, palvelujärjestelmän ja työnantajien yhteistyöllä erilaisia konkreettisia työllistymistä parantavia toimia. Uusia työmahdollisuuksia työpaikkoja kehittämällä valtakunnallisessa teemassa järjestetään seuraava hankehaku vielä loppuvuonna 2024.

Hakemusten tulee kohdistua erityisesti:

  • Työantajien tukemiseen: esimerkiksi työyhteisön valmennukset, työn mukautus ja anonyymin rekrytoinnin kehittäminen.
  • Palvelujärjestelmän kehittämiseen: yhteistyö työvoima- ja sote-palveluiden sekä työnantajien välillä.
  • Valtakunnalliseen viestintään: teemaan liittyvien hyvien käytäntöjen levittäminen ja tiedonjako.
  • Työllistämismallien laajentamiseen: olemassa olevien toimintamallien soveltaminen eri toimialoille.

Hankkeiden tulee olla vaikuttavuudeltaan valtakunnallisia ja tehdä yhteistyötä muiden alueellisten ja valtakunnallisten hankkeiden kanssa.

Uuden hankehaun pohjalla on selvitys, jossa kartoitettiin työnantajiin kohdistunut hanketoiminta ja hankkeiden tuloksia sekä koottu työnantajiin kohdistuneesta hanketoiminnasta työnantajien näkökulmia. Selvityshanketta on toteutti Silta-Valmennusyhdistys.

Lisätietoa teemasta:

Yhteyshenkilöt 

 
Tiina Arpola
yritysasiantuntija
Etelä-Savon ELY-keskus
P. 0295 026 131
tiina.arpola(at)ely-keskus.fi
Timo Ollila
rahoituspäällikkö
Etelä-Savon ELY-keskus
P. 0295 026 695
timo.ollila(at)ely-keskus.fi

 

Yhteiskunnallisten yritysten liiketoimintaedellytysten parantaminen (ESR+)

 

Kuulumisia vuoden 2024 jälkimmäiseltä puoliskolta

Koordinaatiohankkeen neuvonta-, ohjaus- ja koulutuspalvelut on suunnattu toiminnassa oleville yhteisötalouden organisaatioille, perustettaville yhteiskunnallisille yrityksille sekä yritysneuvonta-, koulutus- ja kehittämisorganisaatioille. Teemaan liittyvä neuvonta onkin osoittautunut varsin tarpeelliseksi. Organisaatio- tai toimijakohtaisen neuvonnan lisäksi tietoa on jaettu asiantuntija-artikkeleissa, webinaareissa, neuvojavalmennuksissa, infotilaisuuksissa ja työpajoissa. Aluetyössä on toteutettu aiempaan tapaan ESR+ -hanketyöpajoja ja sparrausta käynnistyville hankkeille. Teemoja työpajoissa ovat olleet muun muassa yhteiskunnalliset innovaatiot, hankkeiden ideointi, hyvän hakemuksen piirteet, hankekirjoittaminen sekä rahoitusten hakeminen. Alueiden toimijoille on tuotettu tietoa myös osaamisen kehittämisestä ja opinnollistamisesta.

Hankkeessa arvioimme, kehitämme ja levitämme työllistymiseen liittyviä toimintamalleja ja hyviä käytänteitä. Näihin olemme perehtyneet muun muassa aiempien Rakennerahastokausien hankkeita analysoimalla sekä tutustumalla kansainvälisiin hankkeisiin, malleihin ja hyviin käytänteisiin. Kansainvälisiä malleja arvioitaessa olemme kiinnittäneet erityistä huomiota niiden sovellettavuuteen Suomen olosuhteisiin. Yhteistyö ELY-keskusten kanssa on aktiivista, ja koordinaatiohankkeen teemat ovat tulleet mukavasti huomioiduiksi hakuilmoituksissa. Aluekoordinaattorit toimivat asiantuntijoina omilla alueillaan ja heitä voi mainiosti kutsua esimerkiksi hankkeiden ohjausryhmien jäseniksi.

Hankkeeseen koottiin kansainvälinen akateeminen kumppanuusryhmä, jonka tehtävänä on edistää yhteiskunnallista yritystoimintaa koskevan tiedon hyödyntämistä ja saavutettavuutta tutkimuksessa, poliitikassa ja kehittämisessä, kasvattaa tutkimuksen määrää ja parantaa sen laatua sekä jakaa kansainvälisesti näkemyksiä ja kokemuksia yhteiskunnallisen yritystoiminnan tutkimuksesta. Vuoden 2024 aikana toteutetun European Social Enterprise Monitor -kyselyn kansallisen osuuden analysointi on valmistunut, ja raportti julkaistaan kokonaisuudessaan vuoden 2025 puolella.

Liittyminen Social Economy Gateway -sivustolle on nyt saatu toteutettua, ja sivuston ylläpito kansallisten tietojen osalta on jatkossakin osa koordinaatiohankkeen toimintaa. Samoin EU Social Services Helpdesk -sivuston materiaalit otetaan lähiaikoina aktiiviseen hyötykäyttöön.

Yhteiskunnallisia innovaatioita käsittelevässä hankeosuudessa on hyödynnetty VNTEAS-raportin (Yhteiskunnan kehittäjät ja uudistajat. Yhteiskunnallisten yritysten sosiaalisten innovaatiot.) tuloksia ja havaintoja. Raportin pohjalta on tuotettu materiaaleja asiantuntijakirjoituksiin ja työpajoihin, minkä lisäksi tuloksia hyödynnetään kevään 2025 aikana valmistuvaa yhteiskunnallisten innovaatioiden käsikirjaa toimitettaessa.

Kohti vuotta 2025

Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskuksen datasivusto päivitetään vuodenvaihteessa, kun tarvittavat tiedot ovat saatavissa Tilastokeskukselta joulukuussa 2024. Vahvistamme tiedonkeruuta muutenkin tulevana vuonna, kun aineistojen kerääminen uusista Rakennerahastohankkeista varsinaisesti käynnistyy. Niin ikään teemme kartoituksen yhteiskunnallisten yritysten hankkeiden tuloksista. Tulosten arvioinnissa pääsemme hyödyntämään kansallista tutkijaverkostoa. Julkaisemme hankkeessa myös vaikuttavuuden arviointia käsittelevän videosarjan vuoden 2025 alussa.

Yhteiskunnallisten yritysten strategia päivitetään EU:n yhteisötalouden suositusten sekä kansallisen tilanteen ja keskustelun pohjalta. Työ on aloitettu syksyn aikana ja sitä jatketaan ensi vuoden puolella. Prosessista vastaa TEM, ja sitä johdetaan yhteiskunnallisten yritysten ESR + -teeman johtoryhmässä. Valmisteluun kohdistetaan merkittävästi työpanosta Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskuksesta. Kyseessä on osallistava prosessi, johon kootaan keskeiset julkiset ja yksityiset intressitahot ja muut toimijat. Samoin huomioidaan muut käynnissä olevat työryhmät, strategiatyöt jne. mahdollisten päällekkäisyyksien välttämiseksi. Tavoitteena on, että strategia on valmis kesällä 2025.

Lisätietoa koordinaatiohankkeesta:

Lisätietoa teemasta:

Yhteyshenkilöt

 
Jukka Anttila
rahoitusasiantuntija
Hämeen ELY-keskus
P. 0295 021 241
jukka.anttila(at)ely-keskus.fi
 
 

Yhteiskunnallisten yritysten liiketoimintaedellytysten parantaminen -koordinaatiohanke

Sami Wirkkula
projektipäällikkö
P. 050 523 7315
sami.wirkkula(at)siltavalmennus.fi

 

Maahanmuuttaneiden toimiva arki Suomessa: työ, osaaminen ja osallisuus (ESR+)

 

Maahanmuuttaneiden toimiva arki ja Kumppanina kotoutumisessa -koordinaatiohanke

Uudenmaan ELY -keskuksen Kumppanina kotoutumisessa -hankkeen koordinoimassa Maahanmuuttaneiden toimiva arki -kokonaisuudessa on parhaillaan käynnissä kymmenen hanketta eri puolilla maata. Aihepiirit, joiden parissa kokonaisuuden hankkeet työskentelevät, ovat kotona lapsia hoitavien vanhempien työelämäosallisuus ja vieraskielisten asiakkaiden tukeminen työelämään siirtymiseksi ja työelämässä. Lisäksi vuoden 2025 alkupuolella työnsä pääsee aloittamaan kuusi hanketta, joiden työ keskittyy vieraskielisten kielellisen tuen kysymyksiin.

Kumppanina kotoutumisessa -hanke on syksystä 2023 lähtien järjestänyt alueellisille hankkeille kahdeksan verkostoitumistilaisuutta, joihin hankkeiden työntekijät ovat osallistuneet yhteensä 140 kertaa. Osa tilaisuuksista on järjestetty etäyhteyksin ja osa fyysisinä kokoontumisina.

Maahanmuuttaneiden toimiva arki -kokonaisuudessa on parhaillaan, maaliskuun 2025 loppuun asti, avoinna järjestyksessä jo toinen hankehaku, jonka teema on vieraskielisten asiakkaiden tukeminen työelämään siirtymiseksi ja työelämässä.

Kumppanina kotoutumisessa -hanke järjestää vuoden 2025 alussa webinaarin hankehakuun liittyen.

Toiminta-aikanaan vuodesta 2023 lähtien Kumppanina kotoutumisessa -hanke on järjestänyt yhdeksän kaikille avointa webinaaria tai muuta tilaisuutta, joissa on ollut yhteensä reilut 1600 osallistujaa. Tilaisuuksista osallistujamäärältään suurimpia oli viime syyskuussa järjestetty Vastaanottava yhteiskunta - moninaisten asiakkaiden yhdenvertaisuus palveluissa -webinaari, jossa oli yli 400 osallistujaa.

Vuoden 2025 ensimmäisellä puoliskolla Kumppanina kotoutumisessa -hanke julkaisee työllisyyspalvelujen uuden kotoutuja-asiakkaan monikielisen materiaalin. Materiaali tulee sisältämään videon, jonka kohderyhmänä ovat erityisesti lukutaidottomat kotoutujat eri puolilla Suomea, sekä esitteen. Video on tarkoitus toteuttaa kuudella ja esite kahdeksalla kielellä.

5.2.2025 järjestetään Helsingissä kaikille avoin Kumppanina kotoutumisessa -päivä. Päivän ohjelma julkaistaan hankkeen sivuilla kuluvan vuoden lopulla. Tervetuloa!

 
Kuvassa hankkeen työntekijöitä: Ritva Mertaniemi, Veera Väisänen, Lotta Savolainen ja Lauren Stevens

​​Lisätietoa koordinaatiohankkeesta:

Lisätietoa teemasta:

Yhteyshenkilöt:  
Auli Vuorela
rahoitusasiantuntija
Hämeen ELY-keskus
P. 0295 021 264
auli.vuorela(at)ely-keskus.fi
Susanna Piepponen
erityisasiantuntija
Työ- ja elinkeinoministeriö
P. +358 50 396 1120
susanna.piepponen(at)gov.fi
Yhteyshenkilöt: Kumppanina kotoutumisessa –koordinaatiohanke
Ilona Korhonen
projektipäällikkö
P. +358 50 327 4175
ilona.korhonen(at)ely-keskus.fi
Veera Väisänen
koordinaattori / osaaminen
P. 050 329 5921
veera.vaisanen(at)ely-keskus.fi
Ritva Mertaniemi
koordinaattori / osallisuus
P. 050 395 5089
ritva.mertaniemi(at)ely-keskus.fi
Lotta Savolainen
koordinaattori / työllisyys
P. 0295 029 094
lotta.savolainen(at)ely-keskus.fi
Lauren Stevens
projektisuunnittelija
P. 0295 021329
lauren.stevens(at)ely-keskus.fi
 

Osaaminen


Jatkuva oppiminen (ESR+)

Jatkuvan oppimisen teemassa vahvistetaan kyvykkyyttä toimia jatkuvan oppimisen tavoitteiden mukaisesti ja kehitetään uusia toimintamalleja toiminnan tueksi. Pääpaino on koulutustoimijoiden rakenteiden ja toimintamallien kehittämisessä. Samalla edistetään toimijoiden verkostoitumista ja vahvistetaan yhteistyötä. 

Teeman ensimmäiset kehittämishankkeet käynnistyivät vuonna 2024. Eniten käynnistyi hankkeita, joissa luodaan, kehitetään tai laajennetaan alakohtaisia verkostoja eri koulutusasteilta ja -muodoista, työelämästä ja muista sidosryhmistä jatkuvan oppimisen koulutustarjontaan liittyvän strategisen yhteistyön kehittämiseksi. Tavoitteena on, että koulutustarjonta vastaisi yhä paremmin toimialan ja työikäisten tarpeisiin ja että koulutustoimijoiden roolit olisivat selkeät ja toisiaan täydentävät. Näitä hankkeita on käynnistynyt valmistavan teollisuuden tarpeisiin (tekstiili- ja muotiteollisuus, biotuoteteollisuus ja konepajateollisuus), urheiluvalmennuksen alalle sekä vesialalle.

Hankkeissa myös lisätään jatkuvan oppimisen koulutuskysyntään vastaamiseksi ja tarjonnan laajentamiseksi tarvittavaa osaamista. Tällaisia ovat YAMK-koulutuksen uudistaminen osana jatkuvaa oppimista sekä valmiuksien kehittäminen ruotsinkielisellä koulutuskentällä.

Toimintamalleja koulutuksessa erityisen tervetulleiden ryhmien tavoittamiseksi ja tukemiseksi kehitetään kahdessa käynnistyneessä hankkeessa. Niissä kehitetään ammatillisten oppilaitosten erityisen tuen ja moniammatillisen yhteistyön prosesseja ja henkilöstön osaamista sekä vahvistetaan ja laajennetaan koulutuksen järjestäjien ja Ohjaamoiden välistä yhteistyötä. Lisäksi käynnistyi hanke, jossa kehitetään ja pilotoidaan maahanmuuttajien valmentavaa koulutusta ja ohjausta yliopistokoulutuksessa.

Toiseen hankehakuun, joka päättyi 3.6.2024, saapui 218 hakemusta 48 ryhmähankkeesta ja 16:sta yhden toteuttajan hankkeesta. Rahoitettavat hankkeet käynnistyvät vuoden 2025 alkupuolella. Haun painopisteet olivat: 

  1. Alakohtaiset verkostot strategisen yhteistyön kehittämiseksi 
  2. Jatkuvan oppimisen, erityisesti pienten osaamiskokonaisuuksien, tarjonnan luomiseksi tarvittavan kyvykkyyden kehittäminen korkeakouluissa ja ammatillisessa koulutuksessa  
  3. Erityisen tervetulleita ryhmiä tukevien toimintamallien kehittäminen  
  4. Aikuisten perustaitojen osaamismerkkien pilotointi.  

Kolmas hankehaku avataan viimeistään vuoden 2025 alussa.

​​​​​​​

JOPPI - Jatkuvan oppimisen Suomi -koordinaatiohanke fasilitoi jatkuvan oppimisen valtakunnallisen teeman hankkeiden yhteistyötä, tukee niiden kehittämistyötä sekä kokoaa ja levittää hankkeiden parhaat käytännöt ja toimintamallit laajaan käyttöön. Koordinaatiohanke tuottaa tietoa jatkuvan oppimisen hankkeista ja jakaa tietoa eri tahojen hyödynnettäväksi.

JOPPI-koordinaatio järjesti JOPPI – Ratkaisuja jatkuvaan oppimiseen -seminaarin 31.10. Seminaariin oli ilmoittautunut yli 400 kiinnostunutta. Seminaarissa kuultiin opetus- ja kulttuuriministeriön ja koordinaation puheenvuorojen lisäksi neljän jatkuvan oppimisen hanketoimijan esitykset, jotka avasivat hankkeiden taustalla olevia kehittämistarpeita sekä suunniteltuja ratkaisuja. Seminaarissa oli esillä neljä hanketta kahdesta eri teemasta: korkeakoulujen ja muiden koulutuksen järjestäjien osaamisen kehittäminen jatkuvan oppimisen koulutuskysyntään vastaamiseksi ja erityisen tervetulleita ryhmiä tukevien toimintamallien kehittäminen.

Koordinaatiohanke muodostaa ajankohtaista tilannekuvaa muun muassa ESR+-tuensaajien tekemästä kehittämistyöstä jatkuvan oppimisen valtakunnallisissa ja alueellisissa hankkeissa. JOPPI-koordinaatio julkaisi selvityksen 31.10., joka koski valtakunnallisen jatkuvan oppimisen teeman ensimmäisiä kehittämishankkeita. Selvitys kokosi yhteen tiedot tuensaajista, niitä yhdistävistä tekijöistä, kehittämistyössä edistettävästä muutoksesta sekä kehittämistyön haasteista.

Lisäksi JOPPI-koordinaatio on järjestänyt syksyn aikana kehittämishankkeille työelämä- ja yritysyhteistyöhön keskittyvän JOPPI-Pajan sekä hanketoimjoita osallistavan Kumppanit kylässä -tapaamisen, jossa järjestäjänä toimii jokainen projektipäällikkö vuorollaan. JOPPI-Pajoja järjestetään kaksi kertaa vuodessa ja Kumppanit kylässä -tapaamisia toteutetaan noin kuukausittain. Kumppanit kylässä -keskusteluissa hanketoimijat pääsevät kutsumaan toisensa virtuaalisesti tai hybriditoteutuksena kylään ja jakamaan hanketyön haasteita ja onnistumisia.

JOPPI - Jatkuvan oppimisen Suomi ESR+-koordinaatio on mukana Educassa 2025! Educa 2025 järjestetään 24.1.–25.1.2025 Helsingin Messukeskuksessa. Tervetuloa tapaamaan JOPPI-koordinaation asiantuntijoita ja kuuntelemaan puheenvuoromme perjantaina 24.1. klo 11.15–11.45.

Lisätietoa teemasta:

Yhteyshenkilöt 

Henri Helander
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
P. 0295 038 221
henri.helander(at)ely-keskus.fi
Marika Lindroth
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
P. 0295 037 082
marika.lindroth(at)ely-keskus.fi
Päivi Jaakola
rahoitusasiantuntija
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
P. 0295 0380 225
paivi.jaakola(at)ely-keskus.fi
Päivi Bosquet
opetusneuvos
Opetus- ja kulttuuriministeriö
P. 0295 330 375
paivi.bosquet(at)gov.fi
Saara Ikkelä
erityisasiantuntija
Opetus- ja kulttuuriministeriö
P. 0295 330 109
saara.ikkela(at)gov.fi
Erno Hyvönen
erityisasiantuntija
Opetus- ja kulttuuriministeriö
P. 0295 330 187
erno.hyvonen(at)gov.fi

Koordinoiva hanke JOPPI - Jatkuvan oppimisen Suomi

Marjo Äikäs
erityisasiantuntija, hankevastaava
Opetushallitus
marjo.aikas(at)oph.fi
P. 0295 331 651
Annukka Norontaus
erityisasiantuntija, tietotuotanto, selvitystyö
Opetushallitus
annukka.norontaus(at)oph.fi
P. 0295 331 494
Anna Antila
asiantuntija, viestintä ja tapahtumatuotanto
Opetushallitus
anna.antila(at)oph.fi
P. 0295 331 734

 

Luovan ja kulttuurialan innovaatio-osaaminen (ESR+)

Luovan ja kulttuurialan innovaatio-osaamisen valtakunnallisessa teemassa rahoitetaan hankkeita, joilla vahvistetaan luovia aloja ja luovaa taloutta sekä taide- ja kulttuurialan osaamista. Tavoitteena on lisätä uutta osaamista työelämään ja vastata luovien alojen osaamistarpeisiin. Teemasta vastaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Rahoittava viranomainen on Hämeen ELY-keskus.

Valtakunnallisena koordinaatiohankkeena toimii Taiteen edistämiskeskuksen Luova verkko. Luova verkko tukee luovien alojen toimijoita hakemaan ESR+-rahoitusta, auttaa rahoitettuja hankkeita verkostoitumisessa sekä kokoaa ja levittää hankkeiden toimintamalleja ja tuloksia. Lisäksi Luova verkko kannustaa luovien alojen toimijoita monialaiseen yhteistyöhön.

Ensimmäiset hankkeet käynnistyivät keväällä

Teeman ensimmäisellä hakukierroksella rahoitettiin yhdeksää hanketta, joille myönnettiin yhteensä 4,9 miljoonaa euroa. Hankkeet käynnistyivät keväällä 2024.

Hankkeet edistävät luovia aloja ja luovaa taloutta monipuolisesti: mukana on mm. kestävän kulttuurimatkailun, av-alan, musiikin ja kuvataiteen kokonaisuuksia. Hankkeissa vahvistetaan luovien alojen toimijoiden osaamista, kuten verkostoitumista, projektiosaamista sekä tekoäly- ja digitaalista osaamista.

Luova verkko koordinoi rahoitettujen hankkeiden verkostoa. Hankeverkosto on tavannut tänä vuonna neljä kertaa, ja tapaamisten aiheina on ollut mm. hankeviestintä, vaikuttavuus ja ekologinen kestävyys.

Uusia ideoita ja yhteistyötä tapahtumista

Syksyn 2024 aikana Luova verkko on järjestänyt tapahtumia, jotka keskittyvät hankeaihioiden kehittämiseen, luovien alojen kehittämistarpeiden tunnistamiseen sekä verkostoitumiseen ja monialaiseen yhteistyöhön.

Kuva: Jenna Romppanen

Luovan verkon ja Suomen Yrittäjien Eloon!-kiertueella koottiin yhteen elinkeinoalojen sekä taiteen, kulttuurin ja luovan alan toimijoita. Tavoitteena oli, että alueen toimijat ideoivat yhdessä uusia monialaisia ratkaisuja alueiden elinvoimahaasteisiin. Kiertuetta pilotoitiin Lappeenrannassa, Jyväskylässä, Rovaniemellä ja Raumalla.

Luovan verkon Tulevaisuustrilogia kattaa kolme seminaaria, joissa kestävää kehitystä, tulevaisuutta ja taidetta käsitellään eri näkökulmista:

Luovan verkon aamukahveilla on kuultu rahoitettujen hankkeiden kuulumisia ja luovien alojen kehittämistoiminnasta. Aamukahveja on järjestetty Teamsissa tiistaisin 20.8., 17.9., 22.10., 19.11. ja 10.12. klo 9–10.

Seuraava haku aukeaa 13.1.2025 – Luovan verkko tukee hakijoita

Teeman seuraava haku on 13.1.–31.3.2025. Varsinaisia hankehakuja on hakukierroksella kaksi:

  • Perinteiseen kehittämishankehakuun kuuluvat laaja-alaiset taiteen, kulttuurin ja luovan alan tarpeisiin vastaavat osaamis- ja innovaatiohankkeet.
  • Uutena hakumuotona ovat kokeiluhankkeet, joiden tuki maksetaan kertakorvauksena (maksimissaan 200 000 euroa). Hankkeet voivat olla kertaluonteisempia, pienempiä kokeiluja, jotka vastaavat luovien alojen kehittämistarpeisiin.

Lisäksi samassa haussa aukeaa teeman koordinaatiohankkeen jatkohaku vuodesta 2026 eteenpäin.

Luova verkko tukee ja sparraa varsinaisiin hakuihin osallistuvia luovien alojen toimijoita:

Lisätietoa koordinaatiohankkeesta:

Lisätietoa teemasta:

Yhteyshenkilöt

 
Minna Taipale
rahoitusasiantuntija
Hämeen ELY-keskus
P. 0295 025 106
minna.taipale(at)ely-keskus.fi
Kirsi Kaunisharju
kulttuuriasiainneuvos
Opetus- ja kulttuuriministeriö
P. 0295 330 144
kirsi.kaunisharju(at)gov.fi
Sanna Kyyrä
johtava asiantuntija
Työ- ja elinkeinoministeriö
P. 0295 047 012
sanna.kyyra(at)gov.fi
 

Koordinaatiohanke Luova verkko

Sofia-Charlotta Kakko
erityisasiantuntija
Taiteen edistämiskeskus (Taike)
P. 0295 330 912
sofia.kakko(at)taike.fi
 

 

Työelämän kehittäminen (ESR+)

Työelämän kehittämisen teemassa tavoitellaan tuloksellista työelämää. Hankkeiden tuloksena organisaatioiden työhyvinvointia ja tuottavuutta on parannettu ja organisaatioiden valmiuksia muutoksiin on lisätty. Hankkeissa edistetään ja kehitetään toimintatapoja, digitaalisia ratkaisuja sekä tuotanto- ja palveluprosesseja. Tavoitteena on myös edistää mikro- ja pk-yritysten ja muiden organisaatioiden oppimismyönteisyyttä ja osaamista sekä niiden henkilöstön uudelleenkouluttautumista.  

Teeman toisesta hankehausta valitut hankkeet ovat aloittaneet tai aloittamassa toimintansa loppuvuodesta 2024. Haun teemana oli Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin kehittäminen yksityisen palvelusektorin työpaikoilla.

Käynnistyneet hankkeet ja toteuttajat ovat: 

Ammattikeittiöt ja catering – KetCat. Toteuttajat: Turun ammattikorkeakoulu Oy, Haaga-Helia Ammattikorkeakoulu Oy, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy. Kustannusarvio 990 025 €.

TyhyTeko - Työhyvinvointia ja tuottavuutta marata-alan ammattilaisille tekoälyn ja robotiikan avulla. Toteuttajat: Jyväskylän Ammattikorkeakoulu Oy, Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy, Lapin ammattikorkeakoulu Oy, Savonia-ammattikorkeakoulu oy, Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy, Tampereen ammattikorkeakoulu Oy. Kustannusarvio 1 486 003 €.

Menestysresepti - Työn sujuvoittaminen, tuottavuus ja työhyvinvointi ravintola-alalla. Toteuttajat: Tampereen ammattikorkeakoulu Oy, Lab-ammattikorkeakoulu Oy, Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy, Satakunnan ammattikorkeakoulu Oy. Kustannusarvio 816 801 €.

Well-being AI: Tekoälyajan työhyvinvointi ja tuottavuus palvelualan yrityksissä. Toteuttajat: Lapin Yliopisto, Turun yliopisto, Vaasan Yliopisto, Oulun Ammattikorkeakoulu Oy, Turun ammattikorkeakoulu Oy, Jyväskylän Ammattikorkeakoulu Oy. Kustannusarvio 1 397 817 €.

Osallisuus ja toimijuus työhyvinvoinnin ja tuottavuuden tekijöinä (OSATTU). Toteuttajat: Laurea-ammattikorkeakoulu Oy, Lab-ammattikorkeakoulu Oy, Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy, LIMOWA ry. Kustannusarvio 710 166 €.

Lisätietoja hankkeista löytyy hanketietopalvelusta (eura2021.fi/hanketietopalvelu) valitsemalla valtakunnallinen teema "Työelämän kehittäminen".  

Kolmas hankehaku on käynnissä ja päättyy 10.2.2025. Haun teemana on Inhimillisesti kestävän työelämän moninaisten ratkaisujen kehittäminen ja hankkeiden tulee kohdistua yhteen seuraavista alateemoista:

  1. Generatiivisen tekoälyn hyödyntäminen työpaikoilla
  2. Julkinen ja kolmas sektori toimintatapojen muutoksessa 
  3. Kohtaaminen ja toisilta oppiminen työyhteisöjen työhyvinvoinnin ja tuottavuuden sekä organisaation ketteryyden lähtökohtana 
Parempi työelämä -hanke hankki tekoälykuvapankin tukemaan visuaalista viestintäänsä.

 

Hankkeiden verkosto on laajentunut ja syksy täyttynyt tapahtumilla

Parempi työelämä! -koordinaatiohanke saa lisää hankesankareita vuoden loppuun mennessä, kun uudet valtakunnalliset ESR+ työelämän kehittämisen hankkeet aloittelevat kehittämistyönsä. Toisessa haussa haettiin hankkeita kehittämään yksityisen palvelusektorin työpaikkojen tuottavuutta ja hyvinvointia. Jo aloittaneiden valtakunnallisten hankkeiden kanssa koordinaatiohanke jatkoi yhteistä hyvin alkanutta työskentelyä verkostotapaamisilla sekä QWL-arviointimenetelmään perehdyttämisen parissa. QWL-menetelmään pohjautuva sovellus saatiin käyttövalmiiksi keväällä 2024, ja hankkeet ovat nyt toteuttamassa ensimmäisiä kyselyjään kohdeorganisaatioissaan.

Koordinaatiohanke on jatkanut myös alueellisten hankkeiden kohtaamisia ”Tullaan tutuiksi ” – verkostotapaamisilla, joiden tavoitteena on yhdistää saman teeman ympärillä olevia kehittäjiä yhteen ja luoda mahdollisuus vertaisoppimiselle.

Tapahtumia ja kohtaamisia työelämän kehittämiseksi

Ymmärrys kasvaa avoimella keskustelulla, niinpä koordinaatiohanke on tänä syksynä mukana useassa keskustelussa - puhujina avaamassa näkökulmiaan sekä järjestäjinä mahdollistamassa kohtaamisia.

  • Lokakuun lopussa koordinaatiohanke osallistui Pohjoisen yhteiset voimat -tapahtumaan Kemissä, missä se järjesti striimatun paneelikeskustelun "Hankehumpalla parempaa työelämää pohjoiseen". Keskustelussa pureuduttiin hankkeiden työn tuloksiin, onnistumisiin ja haasteisiin.
  • Koordinaatiohanke järjesti yhdessä TYÖ2030-ohjelman ja Nuorten NYT ry:n kanssa Ylen Hyvin Sanottu! -festivaaleille keskustelun ”Sukupolvien kohtaaminen – timanttisia oivalluksia työelämässä! Keskustelu tarkasteli eri-ikäisten työtekijöiden työelämäodotuksia ja niiden ilmenemistä työpaikkojen arjessa.
  • Koordinaatiohanke toteuttaa 20.11. yhdessä TYÖ2030-ohjelman kanssa Työelämäfoorumi2024-tapahtuman, jossa pureudutaan nuorten näkökulmiin työelämässä. Koordinaatiohanke piti ennen tapahtumaa nuorten työelämäkokemuksiin ja odotuksiin liittyviä työpajoja, joista saatiin noin 400 eri taustoista tulevien 15–29-vuotiaiden nuorten ääni kuuluville. Nämä nuorten näkemykset julkaistaan Työelämäfoorumissa, jossa nuorten toiveiden ja tarpeiden pohjalta keskustellaan tulevaisuuden työelämäratkaisuista yhdessä asiantuntijoiden kanssa. Tapahtumassa syntyneet ratkaisut tullaan kytkemään osaksi mm. vuonna 2025 käynnistettävää työelämän kehittämisstrategiatyötä.
  • Työelämäfoorumin ohjelma ja verkkotilaisuuteen ilmoittautuminen löytyvät tyoelamafoorumi.fi -sivuilta. Tilaisuutta voi seurata suorana myös YleAreenasta.

Islannin Benchmark-matkamme opit esittelemme virtuaalisessa keskustelusarjassamme

Islanti on tunnettu rohkeista työelämänavauksistaan, joten koordinaatiohanke lähti tutustumaan julkisen sekä yksityisen puolen toimiviin työelämän käytänteisiin, työelämän kehittämistyöhön ja arvioimaan näiden sopivuutta suomalaiseen työelämään.

Benchmark -matkan tärkeimmät opit esitellään seuraavassa Paremman työelämän jäljillä - keskustelusarjan kolmannessa jaksossa: Haltioiden jäljillä –mitä työelämäoppeja toimme tuliaisena Suomeen? Islannin työelämätuliaisia on koordinaatiohankkeen kanssa avaamassa benchmark-matkallamme mukana olleet ohjaavien ministeriöiden edustajat Päivi Hämäläinen (STM) ja Antti Närhinen (TEM), sekä ohjausryhmän puheenjohtajisto Mirja Hannula EK, Juha Antila SAK. Tapahtuma järjestetään Teamsissa torstaina 19.12. klo 13–14.30.

Lisätietoa teemasta:

Yhteyshenkilöt

 
Anne-Maaria Kurvinen
rahoitusasiantuntija
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
P. 0295 038 228
anne-maaria.kurvinen(at)ely-keskus.fi
Marika Lindroth
rahoitusasiantuntija
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
P. 0295 037 082
marika.lindroth(at)ely-keskus.fi
Johanna Slaney
Työ- ja elinkeinoministeriö
P. 0295 047 017
johanna.slaney(at)gov.fi
Päivi Hämäläinen
Sosiaali- ja terveysministeriö
P. 0295 163 590
paivi.hamalainen(at)gov.fi

Parempi työelämä! -koordinaatiohanke

Yhteyshenkilö 31.3.2025 saakka:
Tiina Lintunen
hankekoordinaattori
P. 050 572 5138
tiina.lintunen(at)ely-keskus.fi
Yhteyshenkilö 1.4.2025 lähtien:
Henna Kymäläinen
projektipäällikkö
P. 050 524 0953
henna.kymalainen(at)ely-keskus.fi

Osallisuus


Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen kehittäminen ja hyvinvoinnin edistäminen kohti yhdenvertaisuutta (ESR+)

Teeman ensimmäisellä kierroksella rahoituksen sai yhteensä 12 hanketta, jotka ovat aloittaneet syksyllä 2024 tai aloittavat alkuvuoden 2025 aikana. Hankkeissa vahvistetaan muun muassa lasten, nuorten ja perheiden harrastustoimintaan, kasvatuksen ja koulutuksen nivelvaiheisiin sekä yhdenvertaisiin palveluihin liittyviä kokonaisuuksia.

Teeman seuraava hankehaku on suunniteltu avattavaksi vuoden vaihteessa. Haku tulee painottumaan teeman STM:n painopisteisiin. Tarkemmat hakupainotukset sekä hakuilmoitus julkaistaneen loppuvuoden aikana. Teeman hankkeita osallisuuden, yhdenvertaisuuden ja sukupuolten tasa-arvon teemoissa koordinoiva Lasten, nuorten ja perheiden osallisuuden koordinaatio valmistautuu tukemaan rahoitusta hakevia hankehaun aikana, tarjoten esimerkiksi hakutyöpajoja ja sparrausta.

Ensimmäisen rahoituskierroksen hankkeet:

Lasten, nuorten ja perheiden osallisuuden koordinaation tuki, sisällöt ja työpajat

Lasten, nuorten ja perheiden osallisuuden koordinaation tarjoama hankkeiden toteutusvaiheen tuki on käynnistynyt hankkeiden alkaessa. Lisäksi hankkeilla on käytettävissä Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaation tuki.

Ensimmäisessä järjestetyssä verkostoitumistilaisuudessa (kick off) 30.10. oli osallistujia jokaisesta hankkeesta. Tilaisuuden ohjelma sisälsi niin puheenvuoroja kuin työpajamuotoista työskentelyäkin.

Syksyn aikana Lasten, nuorten ja perheiden koordinaatio on tuottanut kaksi uutta osaa Tietoa työn tueksi -julkaisusarjaan, joka on suunnattu valtakunnallisille ja alueellisille ESR+ 4.3- hankkeille, jotka kehittävät lasten, nuorten ja perheiden palveluita. Julkaisusarjan tavoitteena on tukea hanketoimijoiden osaamista osallisuuden, yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämisessä sekä tuottaa tietoa hyvien käytäntöjen laajempaa käyttöönottoa varten.

Syksyn aikana koordinaatio on myös järjestänyt valtakunnallisille ja alueellisille hankkeille suunnatun kaksiosaisen työpajan 18.9. ja 29.11., jossa opittiin ja keskusteltiin lasten, nuorten ja perheiden tavoittamista ja yhteiskehittämisessä heidän kanssaan.

Lisäksi koordinaatio on syksyn aikana ollut mukana järjestämässä ohjelmaosuuksia tapahtumissa.

  • Hyvin Sanottua -keskustelufestivaaleilla koordinaatio oli mukana järjestämässä Skididialogia ja Erätauko-keskustelua, joissa oli keskustelijoina lapsia, nuoria ja aikuisia.
  • Tasa-arvopäivillä järjestimme Hankkeet muutoksen tekijöinä -tilaisuuden yhdessä Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaatio (ESR+) kanssa.
  • Tutustu menneisiin tapahtumiin

Lasten, nuorten ja perheiden osallisuuden koordinaation verkkosivuilta löydät tuoreimmat uutiset ja julkaisut, aktiivisesti päivittyvän blogin sekä tietopankit osallisuudesta ja yhteiskehittämisestä, yhdenvertaisuudesta ja sukupuolten tasa-arvosta, seurannasta ja arvioinnista sekä viestinnästä ja vaikuttamisesta.

Lisäksi Lasten, nuorten ja perheiden koordinaation viestintää voit seurata toteuttajien SOS-Lapsikylän, Nuorten Akatemian ja Opetushallituksen viestintäkanavissa.

Lisätietoa teemasta:

Yhteyshenkilöt

 
Antti Hieta
rahoitusasiantuntija
Hämeen ELY-keskus
P. 0295 025 116
antti.hieta(at)ely-keskus.fi
Emma Veini
viestintäkoordinaattori
Nuorten akatemia
emma.veini(at)nuortenakatemia.fi​​​​​​​
Elina Weckström
hankepäällikkö
SOS-Lapsikylä
elina. weckström(at)sos-lapsikyla.fi
 

 

Vaikeasti työllistyvien tukeminen (ESR+)

Valtakunnallisen ESR+ teeman kehittämishankkeiden ensimmäinen hankehaku päättyi viime keväänä ja ensimmäiset hankkeet ovat käynnistyneet marraskuun alussa. Muut hausta rahoitettavat hankkeet käynnistyvät vuoden 2025 alussa. Rahoitettavia hankkeita on tällä hetkellä yhteensä 16 viidessä eri hankekokonaisuudessa.

Hankkeissa on toteuttajina laaja joukko sekä valtakunnallisia että alueellisia toimijoita:

  • Laatua työkyvyn ja työllistymisen tukeen: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, Pirkanmaan hyvinvointialue ja Parik-säätiö
  • Kohti ensimmäisiä työkokemuksia: Aspa-säätiö
  • Työkokeilusta työelämään: koulutus- ja kehittämishanke: Työterveyslaitos
  • Ketjut kuntoon: Hämeen ammattikorkeakoulu, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Kirkkopalvelut/STEP-koulutus, Vates-säätiö, Kiipulasäätiö ja Ammattiopisto Spesia
  • Työllistämisen edistämisen ekosysteemi (TEKO) – Vaikeasti työllistyvien työllistämistä tukevien monialaisten palveluiden yhteiskehittäminen hyvinvointialueilla: Kuntoutussäätiö, Valo-Valmennusyhdistys ry, Lapin ammattikorkeakoulu ja Kukunori ry.

Hankkeissa kehitetään toimintoja, joiden avulla voidaan parantaa vaikeasti työllistyvien henkilöiden työllistymistä ja sen edellytyksiä. Hankkeiden perimmäisenä tarkoituksena on tukea vaikeasti työllistyvien henkilöiden työllistymistä jollakin aikajänteellä avoimille työmarkkinoille (työelämäosallisuus). Keskeisenä ajatuksena on työllistymistä ja työkykyä tukevien palveluiden ja menetelmien kehittäminen sekä eri toimijoiden välisen yhteistyön edistäminen.

Rahoitettavien hankkeiden toiminta kohdistuu valtakunnallisen teeman alateemoihin, joiden fokuksena on vaikeasti työllistyvien työkyvyn tuen palveluiden ja menetelmien kehittäminen sekä monialaisten palvelujen kehittäminen. Toiminnan avulla edistetään työllisyyttä ja työkykyä tukevien palveluiden integraatiota sekä monialaista yhteistyötä. Palveluiden kehittäminen ja yhteensovittaminen tukee vaikeasti työllistyvien henkilöiden työllistymisen edellytyksiä, työ- ja toimintakykyä ja yhteiskunnallista osallisuutta.

Hankkeissa tehtävä työkyvyn tuen palvelujen ja menetelmien kehittämistyö kohdistuu esim. palvelutarpeiden tunnistamiseen, menetelmien kehittämiseen ja juurruttamiseen sekä työkyvyn tukea tarvitsevien asiakkaiden palveluketjujen ja verkostotyön vahvistamiseen. Monialaisten palvelujen kehittäminen kohdistuu esim. asiakkaiden työ- ja toimintakyvyn tuen tarpeen tunnistamiseen, kuntoutus- ja palvelutarpeen arviointiin, yhteisen asiakasprosessin kehittämiseen sekä työllistymisen palveluiden ja muiden palvelujen yhteensovittamiseen ja palvelupolkujen yhteiskehittämiseen eri palveluja järjestävien ja tuottavien toimijoiden kesken.

Teeman kehittämishankkeiden seuraava hankehaku on tarkoitus käynnistää loppuvuonna tai vuodenvaihteen jälkeen. Teeman välittävänä toimielimenä toimii Hämeen ELY-keskus ja teeman EU- ja valtion rahoituksen määrä ohjelmakaudella on yhteensä 13 miljoonaa euroa.

Lisätietoa teemasta:

Yhteyshenkilöt

 

Jukka Anttila
rahoitusasiantuntija
Hämeen ELY-keskus
P. 0295 021 241
jukka.anttila(at)ely-keskus.fi

Kalle Lautala
erityisasiantuntija
Sosiaali- ja terveysministeriö
P. 0295 163 751
kalle.lautala(at)gov.fi

 

Yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistäminen, huono-osaisuuden torjunta (ESR+)

Kesällä 2024 järjestettiin kaksi hakukierrosta teeman mukaisista sisältöalueista:

Vammaisten henkilöiden oikeudet (27.5.2024-30.8.2024) ja Sukupuolten tasa-arvon edistäminen (1.7.2024-4.10.2024).

Vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevaan hakuun varattiin teemaohjelman budjetista maksimissaan 3 miljoonaa euroa. Hankehaun erityisiksi painopisteiksi nostettiin uuden vammaispalvelulain toimeenpanemista tukevien toimintamallien kehittäminen sekä tietoisuuden lisääminen vammaisten henkilöiden oikeuksista sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmässä.

Sukupuolten tasa-arvon edistämistä koskevaan hakuun varattiin teemaohjelman budjetista maksimissaan 5,5 miljoonaa euroa. Haussa etsittiin teeman mukaisia kehittämishankkeita laajasti ja ajankohtaisina kehittämistarpeina nostettiin esiin esimerkiksi väkivaltatyön kehittäminen, sukupuolivähemmistöjen erityistarpeet ja ammattilaisten tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusosaamisen kehittäminen ja sukupuolitietoisten menetelmien käyttäminen.

Rahoitushakuun saapui monipuolisesti hakemuksia eri sektoreilta ja eri kokoisilta toimijoita. Molempien hakukierrosten arvioinnit ovat parhaillaan käynnissä. Hakukierroksilta rahoitettavat hankkeet käynnistyvät alkuvuonna 2025.

Vuodelle 2025 on alustavasti suunniteltu hankehakua teeman sisältöalueesta Yksinäisyyden vähentäminen ja sosiaalisen toimintakyvyn parantaminen. Lisäksi haettavaksi voidaan tarvittaessa avata hankehakuja myös muista teeman sisältöalueista jäljelle jäävien myöntövaltuuksien rajoissa.

Lisätietoa teemasta:

Yhteyshenkilöt:  
Juulia Hutri
rahoitusasiantuntija
Hämeen ELY-keskus
P. 0295 025 139
juulia.hutri(at)ely-keskus.fi
Annamari Asikainen
erityisasiantuntija
(sukupuolten tasa-arvo ja yhdenvertaisuus)
Sosiaali- ja terveysministeriö
P. 0295 163 232
annamari.asikainen(at)gov.fi
Henna Leppämäki
erityisasiantuntija
(osallisuus ja yhdenvertaisuus)
Sosiaali- ja terveysministeriö
P. 0295 163 132
henna.leppamaki(at)gov.fi
 

 

Osallisuuden, sukupuolten tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden tuki ja koordinaatio Euroopan sosiaalirahastotyössä 2021-2027 (ESR+)

 

Tasa-arvon tarkistuslista hankkeelle

Tarkistuslista tarjoaa hakijoille, toteuttajille ja rahoittajille vinkkejä sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi hankkeen toiminnassa ja rakenteissa.

Merkittävä osa hankkeista on merkitty sukupuolineutraaleiksi, vaikka tasa-arvon edistäminen on Euroopan sosiaalirahaston horisontaalinen tavoite

Sukupuolten tasa-arvon edistäminen on kaikkia Euroopan sosiaalirahaston hankkeita velvoittava periaate. Muutospotentiaalia menee kuitenkin hukkaan, sillä sukupuolineutraaliksi on määritelty 36 prosenttia osallisuushankkeista ja 46 prosenttia työelämään liittyvistä hankkeista.

ESR+ 4.3 -hankkeiden Innokylä-kokonaisuudessa julkaistu neljä toimintamallia

Keväällä perustettuun Innokylä-kokonaisuuteen on lisätty neljä uutta toimintamallia: Hyvinvointiresepti, Omaks Hommaks – Työikäisten neuropsykiatrinen yksilö- ja ryhmävalmennus, Sosiaalisen kuntoutuksen luova polku sekä Vertaisohjaajana työpajalla. Tutustu toimintamalleihin:

Katsauksia osallisuuteen ja yhdenvertaisuuteen

Euroopan sosiaalirahaston osallisuushankkeiden suunniteltu rahoitus oli lokakuun 2024 alkupuolella yhteensä lähes 61 miljoonaa euroa ja käynnissä oli 231 hanketta sisältäen osahankkeet. Hankkeiden toteuttajista valtaosa on kansalaisjärjestöjä tai muita kolmannen sektorin toimijoita. Hankkeiden suurimmat pääasialliset kohderyhmät ovat nuoret, maahanmuuttajat ja ammattilaiset.

Osallisuus on ollut hyvin esillä vuosien 2022–2025 maakuntaohjelmissa, mutta yhdenvertaisuus ja sukupuolten tasa-arvo jäävät usein piiloon. Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaatio suosittelee, että uusien ohjelmien laadinnassa huomioidaan vielä nykyistä enemmän eri väestöryhmät ja maakunnan asukkaat, erityisesti työelämän ulkopuolella olevien aikuiset ja heikoimmassa asemassa olevat. Yhdenvertaisuuden ja sukupuolten tasa-arvon tulee myös näkyä vahvemmin ja konkreettisemmin tavoitteissa ja toimenpidekokonaisuuksissa.

Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaatio kannustaa ESR+ 4.3 -hankkeita arvioimaan toiminnan taloudellisia vaikutuksia. Koordinaatio kehittää yhteistyössä hankkeiden kanssa arviointityökalua osallisuuteen liittyvien taloudellisten vaikutusten arvioimiseksi.

Saavutettavat ja syrjimättömät palvelut purkavat mielenterveys-, päihde- ja riippuvuusongelmiin liittyvää stigmaa. Kokosimme yhdessä Kansallisen mielenterveysstrategian kanssa keinoja, joilla lisätä palvelujen saavutettavuutta stigman purkamiseksi.

Uusissa osallisuushankkeissa on tehty havaintoja ja luotu ratkaisuja palvelulinko-ilmiöön, jossa ihminen on vuosia erilaisissa palveluissa saamatta kunnolla apua. Ratkaisut jakautuvat neljää eri teemaan: polut kohti työelämää, yhteisölähtöinen työote, moninainen väestö sekä nuorten hyvinvointi.

Tapahtumia

Vertaisoppimisen foorumeita, teematreffejä ja arviointiklinikoita ESR+ 4.3 -hankkeille.

Osallisuusviikon 3.–6.2.2025 ilmoittautuminen on avattu! Etätilaisuudet aamupäivisin klo 9–10.30.

  • Kannustamme myös ESR+-hankkeita viestimään ja järjestämään omaa ohjelmaa osallisuusviikolla. Lähetä meille linkki tapahtumaasi (yhteystiedot tapahtumasivulla).

Julkaisuja

Uusi tutkimus osoittaa kokemuskumppanuuden merkittävät hyödyt lastensuojelussa. Koulutettujen kokemuskumppanien asiakasvanhemmille tarjoama vertaistuki synnyttää säästöjä, kun esimerkiksi kodin ulkopuolelle sijoittamisen pituus lyhenee, vanhempi jaksaa olla vaikeuksienkin keskellä palkkatyössä tai vältytään riitautumisilta palvelujärjestelmässä.

Mitä tehdä osallistumisen polarisoitumiselle? Artikkelissa nostetaan esiin keinoja, joilla syrjään jääviä ryhmiä voidaan osallistaa mukaan kansalaistoimintaan.

Ohjaamoissa käyneiden nuorten näkemyksiä selvittäneen raportin mukaan palvelu- ja etuusjärjestelmä on nuorille vaikeasti ymmärrettävä ja palvelujen toimimattomuus ja henkilöstön vaihtuvuus harmittavat nuoria. Nuoret kertoivat myös työttömyyden, taloudellisen niukkuuden ja yksinäisyyden kuormittavan arkea. Nuoret tekivät myös ehdotuksia tilanteen parantamiseksi.

Blogeja

Lisätietoa:

Lasten, nuorten ja perheiden osallisuuden koordinaatio

Koordinaatiohankkeen päätoteuttajana toimii SOS-Lapsikylä ja osatoteuttajana Nuorten Akatemia sekä Opetushallitus.

Koordinoinnilla tuetaan Euroopan sosiaalirahaston toimintalinjan 4 eli Työllistävä, osaava ja osallistava Suomi erityistavoitteen 4.3 valtakunnallisia ja alueellisia ESR+ hankkeita. Erityisesti hankkeet saavat tukea lasten, nuorten ja perheiden osallisuuteen, yhdenvertaisuuteen ja tasa-arvoon liittyen kehittäessään toimintaa ja palveluita. Koordinaatiohanke koordinoi ja vahvistaa kohderyhmän parissa työskentelevien alueellisten ESR+ -hankkeiden lisäksi valtakunnallisen teeman Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen kehittäminen ja hyvinvoinnin edistäminen kohti yhdenvertaisuutta hankkeiden toimintaa. Koordinaation tuesta kyseisen teeman syksyllä 2023 järjestetyssä haussa on kerrottu lisää uutiskirjeen Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen kehittäminen ja hyvinvoinnin edistäminen kohti yhdenvertaisuutta teeman osiossa.

Lisätietoa:

Lisätietoa teemasta:

Koordinaation välittävänä toimielimenä toimii Hämeen ELY-keskus.

Yhteyshenkilöt

 
Juulia Hutri
rahoitusasiantuntija
Hämeen ELY-keskus
P. 0295 025 139
juulia.hutri(at)ely-keskus.fi
Antti Hieta
rahoitusasiantuntija
Hämeen ELY-keskus
P. 0295 025 116
antti.hieta(at)ely-keskus.fi
Annamari Asikainen
erityisasiantuntija
Sosiaali- ja terveysministeriö
P. 0295 163 232
annamari.asikainen(at)gov.fi
Merja Niemi
neuvotteleva virkamies
Opetus- ja kulttuuriministeriö
P. 029 533 0229
merja.niemi(at)gov.fi

Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaatio

Anna Keto-Tokoi
hankejohtaja
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos P. 029 524 7074
[email protected]
Erika Mäntylä
asiantuntija
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
erika.mantyla(at)thl.fi
Lisätietoa (thl.fi)

Lasten, nuorten ja perheiden osallisuuden koordinaatio

Elina Weckström
hankepäällikkö
P. 050 306 5588
elina.weckstrom(at)sos-lapsikyla.fi
Urpo Uusitalo
kumppanuuspäällikkö
P. 040 099 5546
urpo.uusitalo(at)nuortenakatemia.fi
Timo Sinivuori
Opetusneuvos, kehittämisyksikön päällikkö
Opetushallitus
P. 029 533 1444
[email protected]
 
Lisätietoa (osallisuudenkoordinaatio.fi)

Sosiaalisten innovaatioiden koordinaatiohanke (ESR+)

 

Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen (ESR+ TL 5.1.) toimintalinjassa täydessä vauhdissa

Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen – erityistavoitteessa (ESR+ TL 5.1) uudistetaan laistensuojelun avo-, sijais- ja jälkihuollon palveluita sosiaalisesti innovatiivisesti. Valtakunnallinen SOILA eli Sosiaaliset innovaatiot lastensuojelussa -koordinaatiohanke ja aluehankkeet muodostavat yhdessä kehittämisen kokonaisuuden, jossa ohjelmakauden päättyessä on uudistettu suomalaista lastensuojelua entistä paremmaksi ja sosiaalisesti sekä taloudellisesti kestävämmäksi. Toiminnan kohderyhmänä ovat ammattilaiset, välillisenä kohderyhmänä 12–25-vuotiaat lapset, nuoret sekä heidän perheensä. Kehittämistyö kohdennetaan neljään strategiseen teemaan. Kokonaisuuteen on varattu yhteensä 30 miljoonaa euroa, josta koordinaatiolle 4 milj. € vuosina 2021–2027.

Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen (ESR+ TL 5.1) kevät 2025

Kevätkaudella operoidaan hanketoiminnan osalta kolmella kaistalla.

  1. Kolmetoista käynnissä olevaa aluehanketta yhteiskehittävät toimintaa paikallisella, alueellisella ja valtakunnallisella tasolla yhdessä SOILA-koordinaatiohankkeen kanssa. Yhdessä työskentelyä toteutetaan mm. strategisten tavoitteiden mukaisissa oppimisverkostoissa, hankejohdon tukireflektiossa sekä seurannan, arvioinnin ja viestinnän pajoissa. Yhteisissä innovaatio- ja ekosysteemivalmennuksissa vauhditetaan sosiaalisten innovaatioiden mukaisen toiminnan toteutusta. Keväällä on luvassa mm. kokeilukiihdyttämö, jossa SOILAn tarjoamien työkalujen ja vertaiskehittämisen avulla vauhditetaan aluehankkeiden konkreettisten kokeilujen toteutumista. Toukokuussa kokoonnutaan jälleen yhteisiin kokoontumisajoihin Helsinkiin.
  2. Syksyllä 2024 päättyneeseen rahoitushakuun jätetiin yhteensä 24 aluehankehakemusta, joiden arviointi ELY-keskuksissa on työn alla. Uudet hankkeet käynnistyvät vuoden 2025 aikana. SOILA-koordinaatio tukee niin hakijoita kuin ELY-keskuksiakin toimintalinjan mukaisten aluehankkeiden käynnistämiseksi.
  3. Vuonna 2025 avataan jälleen rahoitushaku ainakin Itä-Suomen, Länsi-Suomen ja Pohjois-Suomen RR-ELY-alueilla. Etelä-Suomessa osalta ELY-keskus tiedottaa avautumisesta erikseen.
  • SOILAn palvelulupauksessa tavoitellaan 100 % aluehankkeista mukaan yhteistyöhön. Tutustu SOILAn periaatteisiin ja palvelulupaukseen.
  • Eri hanketoiminnan vaiheisiin löydät tietoa ja tukea SOILA:n verkkosivuilta mm. tietoa rahoituksesta, hanketuki -osioihin on koottu tietoa hakijoille.
  • Tapahtumat -verkkosivuilta löydät sekä avoimet tilaisuudet että hankesuunnittelun ja käynnissä olevien hankkeiden tueksi hankekohtaisia sparrausaikoja!
  • Käynnissä oleville hankkeille on lisäksi käytössä oma Howspace-oppimisympäristö.

Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen aluehankkeet ja SOILA-koordinaatio yhteiskehittämässä

Kolmetoista (13) aluehanketta ovat 14 hyvinvointialueen täydessä vauhdissa. Hankkeisiin on kohdennettu yhteensä 8,86 milj. €. Hankkeet toteuttavat neljästä strategisen tavoitteen mukaista toimintaa:

  1. sijoitusten vähentäminen laadukkaita avohuollon palveluita kehittämällä
  2. vanhemmuuden ja koko perheen tuen vahvistaminen niin, ettei kukaan jäisi yksin
  3. jälkihuollon uudistaminen monialaiseksi aikuistumisen tueksi
  4. sijaishuollossa olevien lasten mielenterveys- ja päihdeongelmiin vastaaminen nykyistä paremmin palvelujärjestelmää kehittämällä.

Jokaisesta aluehankkeesta on laadittu Hankekortit keskeisen innovaatiotyön tunnistamiseksi. Hanketoimintaa jäsennetään yhdessä sosiaalisten innovaatioiden simpukkamallilla niin, että jokainen aluehanke osallistuu valtakunnallisessa oppimisverkostossa lastensuojelun uudistamiseen. Tavoitteena on, että aluehankkeissa tehtävää uudistamista vertaiskehitetään ja parhaat innovaatiot vakiinnutetaan paikalliseen käyttöön, skaalataan. Uudistamisella tähdätään systeemisen tason muutoksiin. Tietoa seurannasta ja arvioinnista on koottu SOILAn verkkosivuille Hanketuki > seuranta ja arviointi.

SOILA tukee #TurvaverkkojaNuortenTulevaisuuteen hanketoiminnan näkyvyyttä

Verkkosivumme löydät:

Verkostokirjeen kokoamme Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen toiminnasta ajankohtaisia asioita kahden viikon.

Lue lisää verkkosivuiltamme www.thl.fi/soila

Yhteyshenkilö: Tanja Hirschovits-Gerz, hankepäällikkö, SOILA-koordinaatio, THL (etunimi.sukunimi(at)thl.fi)

SOMESSA jo julkaistua:

Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen -hankkeet uudistavat suomalaista lastensuojelua. (LinkedIn)

Uudistusta toteutetaan neljän strategisen tavoitteen mukaisesti:

1) 12–17- vuotiaiden lasten sijoitusten määrän vähenee laadukkailla ja vaikuttavilla lastensuojelun avohuollon tukitoimilla, työmenetelmillä ja palveluilla;

2) koko perheen ja erityisesti vanhemmuuden tuki vahvistuu huostaanoton eri vaiheissa;

3) jälkihuolto uudistuu monialaiseksi aikuistumisen tueksi ja

4) sijaishuollossa olevien lasten mielenterveys- ja päihdeongelmiin vastataan nykyistä paremmin.

Valtakunnallinen yhdessä oppiminen on hankkeissa keskiössä, ja parhaillaan 13 hanketta jo toteuttaakin tavoitteita. Vuonna 2025 avataan uusi rahoitushaku.

Lue erikoissuunnittelijamme Tuula Jäppisen ja hankepäällikkömme Tanja Hirschovits-Gerzin blogista, miten Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen -hankekausi etenee:

Lisätietoa teemasta:

Yhteyshenkilöt

 
Katja Halle
rahoitusasiantuntija
Hämeen ELY-keskus
P. 0295 025 108
katja.halle(at)ely-keskus.fi
Elina Palola
sosiaalineuvos
Sosiaali- ja terveysministeriö
P. 029 516 3595
etunimi.sukunimi(at)gov.fi
Susanna Hoikkala
neuvotteleva virkamies
Sosiaali- ja terveysministeriö
P. 029 516 3482
susanna.hoikkala(at)gov.fi
 

Sosiaaliset innovaatiot lastensuojelussa -koordinaatiohanke (SOILA)

Tanja Hirschovits-Gerz
hankepäällikkö
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
P. 029 524 7954
tanja.hirschovits-gerz(at)thl.fi
 
Lisätietoja (thl.fi)

Innovaatio- ja osaamisverkostot

     


Innovaatio- ja osaamisverkostot (EAKR)

Teema tukee Suomen TKI-toiminnan (tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta) strategisia tavoitteita vuodelle 2030. Keskeisinä tavoitteena on, että tutkimuksen tulokset siirtyvät yhä tehokkaammin yritystenkasvavaksi liiketoiminnaksi, T&K-menot kasvavat 4 prosenttiin bruttokansantuotteesta ja sitä kautta yritysten kansainvälinenä kilpailukyky vahvistuu ja innovaatiokyvykkyys kasvaa.

Yhtenä painopisteenä on erityisesti pk-yritysten kannustaminen TKI-toimintaan ja yhteistyöhön tutkimuslaitosten kanssa. Pk-yritysten mukanaolo edistää myös suomalaisten yritysten integroitumista kansainvälisiin arvoverkostoihin, jotka vahvistavat pk-yritysten kilpailukykyä ja osaamista.

Alueelliset TKI-toimijat hyötyvät entistä vahvemmista yhteistyöverkostoista, jotka mahdollistavat laajempia ja vaikuttavampia elinkeinoelämäverkottuneita tutkimushankkeita. Tavoitteena on rakentaa yhteistyöverkostoja, jotka tukevat alueellisten ja kansainvälisten arvoketjujen vahvistumista ja suomalaisten pk-yritysten roolia niissä. Näiden verkostojen avulla pyritään synnyttämään maailmanluokan innovaatio- ja kokeiluympäristöjä Suomessa. Innovaatioympäristöjä, joita suomalainen elinkeinoelämä hyödyntää aktiivisesti omassa innovaatiotoiminnassaan.

Teema varmistaa, että koulutus- ja tutkimusorganisaatioiden tulokset valjastetaan tehokkaasti yritysten liiketoimintaan, mahdollistaen nopean teknologian käyttöönoton ja kaupallistamisen. Yritysten ja tutkimusorganisaatioiden yhteistyössä painotetaan rohkeutta uudistua ja kehittää yhteiskunnallisia haasteita ratkaisevia innovaatioita, mikä tukee myös yritysten kykyä sopeutua muuttuviin markkinatarpeisiin.

Vuoden 2025 alussa teemassa käynnistyy 7 tutkimushanketta:

  • Cognitive Robotics Initiative for Industry 5.0
  • Itseohjautuvat hybridimateriaalit
  • Hyvinvointialan Metaversumi
  • SIX Supercharger - digitaaliset kaksoset kestävässä ja älykkäässä valmistuksessa
  • Tekoälyohjattu tiedolla johtaminen pk-yritysten liiketoiminnassa
  • Kiertotaloudesta liiketoimintaa KIRA-alalla
  • Tekoälyn soveltaminen yritysten automaatioratkaisuissa

Teemassa on avoinna haku elinkeinoelämälähtöisille tutkimushankkeille 15.1.2025 asti. Aikataulusuunnitelma on nähtävissä: Rahoitushaut Innovaatio ja osaamisverkoille - Innoverkostot. Sivustolta löytyy myös edellisen hakuinfon tallenne sekä muuta hankehakuun liittyvää materiaalia.

Rahoitettaviksi hankkeiksi tavoitellaan laadukkaita ja vaikuttavia elinkeinoelämäverkottuneita tutkimushankkeita, joilla on tunnistettuina useita rinnakkaisia hyödyntämispolkuja esimerkiksi liiketoiminnassa ja kansainvälisessä hanketoiminnassa. Tavoiteltavia tutkimushankkeiden vaikutuksia ovat:

  • Yritysten kasvavaa liiketoimintaa tukeva tutkimusosaaminen
  • Pk-yritysten uudistumiskyvyn parantaminen
  • TKI-infrastruktuurien yhteinen palvelutarjonta
  • Tuloksena pk-yritysten kehittämistoimet/-hankkeet ja uudet yritykset

Tässä haussa haetaan elinkeinoelämäverkottuneita tutkimushankkeita seuraaviin teemoihin:

  • Digitaalisaatio, tekoäly ja uudet teknologiat
  • Tulevaisuuden tuotteet, palvelut ja materiaalit
  • Ratkaisut puhtaaseen siirtymään
  • Kaksoiskäyttöteknologiat

Hakijoilta odotetaan selkeitä suunnitelmia, konkreettisia tavoitteita ja vaikuttavuutta.

Lisätietoa teemasta:

Yhteyshenkilöt:    
Tiina Arpola
yritysasiantuntija
Etelä-Savon ELY-keskus
P. 0295 026 131
tiina.arpola(at)ely-keskus.fi
Gitte Meriläinen
yritysasiantuntija
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
P.  0295 038 118
gitte.merilainen(at)ely-keskus.fi
Kalevi Pölönen
yksikön päällikkö
Etelä-Savon ELY-keskus
P. 0295 026 091
kalevi.polonen(at)ely-keskus.fi
Koordinaatiohanke:
Martti Mäkimattila
projektipäällikkö
P. +358 40 738 8177
martti.makimattila(at)lab.fi

Vihreä siirtymä

 


​​​​​​​  

Vihreän siirtymän teemakokonaisuus (EAKR)

Teemat:

  • 2.1 Energiatehokkuus ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen
  • 2.2 Ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja hillintätoimet
  • 2.3 Hiilineutraali kiertotalousyhteiskunta

Hämeen ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskusten järjestämät valtakunnalliset hankehaut teemassa Vihreä siirtymä päättyivät 2.10.2024. Tällä kierroksella erityistavoite 2.2 Ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja hillintätoimet ei ollut haettavissa.

Hämeen ELY-keskuksen EAKR valtakunnallisen teeman Hiilineutraali kiertotalousyhteiskunta -hakuun jätettiin 84 hakemusta, yhteensä 27 hankekokonaisuutta. Myöntövaltuutta haussa on käytettävissä n. 2,76 miljoonaa euroa, tukea haettiin yhteensä n. 14 miljoonaa euroa.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen EAKR valtakunnallisen teeman Energiatehokkuus ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen -hakuun jätettiin 66 hakemusta, yhteensä 23 hankekokonaisuutta. Myöntövaltuutta haussa on käytettävissä n. 6 miljoonaa euroa, tukea haettiin yhteensä n. 13 miljoonaa euroa.

Hakijoita haussa tuki Valtakunnallinen vihreän siirtymän koordinaatiohanke, joka järjesti muun muassa hankesparrauksia hakijoille.

ELY-keskukset ovat aloittaneet hakemusten arvioinnin yhteistyössä teeman ohjaavan ministeriön, ympäristöministeriön kanssa. Koska hakemuksia saapui runsaasti, vie arviointiprosessi aikaa. Hankeneuvotteluihin etenevät hakemukset pyritään saamaan selville tammikuun 2025 loppuun mennessä.

Vihreän siirtymän teeman seuraavat valtakunnalliset hankehaut avautunevat toukokuussa 2025. Tällöin haettavissa on myös kolmas teema Ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja hillintätoimet.

Tutustu käynnissä oleviin hankkeisiin:

2.1. Energiatehokkuus ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen

  • VISIIRI - Vihreän siirtymän ICT-ekosysteemi

2.2. Ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja hillintätoimet

2.3 Hiilineutraali kiertotalousyhteiskunta

  • Kira Circularis - Kiinteistö- ja rakennusalan kiertotalouden tuotteet, palvelut ja innovaatiot
  • Käytöstä poistunut puumateriaali kasvualustoina (PUMASKA)
  • Ekoälyä
  • ReseptiRobotti - Tiedosta tehoa tuotekehitykseen
  • Biokiertotalouden kestävät pakkausratkaisut - BioPak

Koordinaatiohankkeen kuulumisia

Koordinaatiohanke on tiedottanut vihreän siirtymän valtakunnallisista EAKR-teemoista lukuisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa, millä on paitsi aktivoitu potentiaalisia hankehakijoita myös edistetty synergioita muiden rahoitusmahdollisuuksien kanssa, sekä toimijoita verkottamalla luotu alustaa hankeyhteistyölle.

Koordinaatiohankkeen, Hämeen ELY-keskuksen ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen 28.8.2024 järjestämään hankehakijoiden info- ja Q&A-tyyppiseen toiseen sparraustilaisuuteen osallistui 55 henkilöä. Kun samojen toimijoiden järjestämässä, kesäkuun ensimmäisessä sparraustilaisuudessa oli mukana 75 osallistujaa ja tätä edeltäneessä toukokuun hakuinfotilaisuudessa reilusti toistasataa osallistujaa, voidaan näiden lukujen perusteella olettaa kiinnostuksen rahoitusta kohtaan olleen huomattavaa. Kyseisten tilaisuuksien esitysmateriaalit ovat kaikkien saatavissa rakennerahastot.fi- sekä koordinaatiohankkeen omalla verkkosivustolla. Myös yksittäisten potentiaalisten hankehakijoiden suoria yhteydenottoja niin ELY-keskuksiin kuin koordinaatiohankkeen suuntaan tuli hakuaikana runsaasti.

Vihreän siirtymän rahoitus herätti kiinnostusta. Kuntamarkkinoiden esittelypisteellä käytiin yli sata keskustelua teemakokonaisuudesta.

Yksi syksyn suuri ponnistus oli osallistuminen 18.–19.9.2024 pidetyille Kuntamarkkinoille Helsingissä. Koordinaatiohanke esitteli vihreän siirtymän valtakunnallista EAKR-teemakokonaisuutta omalla esittelypisteellään. Osallistuminen kannatti, sillä esittelypisteellä käytiin tiheään tahtiin keskustelemassa ja kyselemässä lisätietoa rahoituksesta.

Lisäksi osallistuttiin esimerkiksi Motivan ja kumppaneiden järjestämään Kestävän rahoituksen pyöreä pöytä -tilaisuuteen 26.9.2024 Helsingissä. Koordinaatiohanke yhdessä ELY-keskusten valtakunnallisen ilmastoyksikön kanssa on myös parhaillaan järjestämässä Luonnonvara-alan sopeutuminen ilmastonmuutokseen -seminaaripäivää Hämeenlinnassa 3.12.2024, jossa esitellään myös vihreän siirtymän valtakunnallisen EAKR-teemakokonaisuuden rahoitusmahdollisuuksia.

Koordinaatiohanke järjestää uusille rahoitettaville hankkeille verkostoitumistilaisuuden ja lähestyy käynnissä olevia hankkeita kyselyllä, jolla edistetään edelleen koordinaatiohankkeen ja valtakunnallisten hankkeiden yhteistyön kehittämistä.

Koordinaatiohankkeen pääviestintäkanava on sen oma verkkosivusto (valtakunnallinenvihreasiirtyma.fi). Sivustolta löytyy muun muassa Hankepankki-osio, jossa voi tutustua vihreän siirtymän valtakunnallisesta EAKR-teemakokonaisuudesta 1. hakukierrokselta rahoitettuihin hankkeisiin. Hankepankkia päivitetään seuraavilta hakukierroksilta rahoitetuilla hankkeilla sitä mukaan, kun uusia rahoituspäätöksiä tulee.

Koordinaatiohankkeen verkkosivustolla viestitään vihreän siirtymän valtakunnallisen EAKR-teemakokonaisuuden rahoitusmahdollisuuksista, tiedotetaan tapahtumista sekä julkaistaan vihreän siirtymän valtakunnallisiin teemoihin liittyviä blogikirjoituksia. Blogitekstien kirjoittajina ovat paitsi koordinaatiohankkeen omat asiantuntijat, myös kyseisestä teemakokonaisuudesta rahoitettujen valtakunnallisten hankkeiden toimijat sekä muut mahdolliset koordinaatiohankkeen ulkopuoliset tahot. Koordinaatiohanke kannustaa rohkeasti tarjoamaan juttuja sivustolle!

Lisätietoa teemoista:

Yhteyshenkilöt

Energiatehokkuus ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen ja Ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja hillintätoimet:

Paula Alho
rahoitusasiantuntija
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
P. 0295 037 284
paula.alho(at)ely-keskus.fi
Verna Piirainen
rahoitusasiantuntija
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
P. 0295 038 003
verna.piirainen(at)ely-keskus.fi

Hiilineutraali kiertotalousyhteiskunta:

Johanna Jalonen
rahoitusasiantuntija
Hämeen ELY-keskus
P. 0295 025 154
johanna.jalonen(at)ely-keskus.fi

Valtakunnallinen vihreän siirtymän teemakokonaisuuden koordinaatiohanke

Olli Voutilainen
Luonnonvarakeskus Luke
P. 029 532 2402
olli.voutilainen(at)luke.fi
Natalia Sergina-Kishlar
Oamk
P. 040 575 2034
natalia.sergina-kishlar(at)oamk.fi
Milla Anttila
HAMK
P. 050 911 1343
milla.anttila(at)hamk.fi