Interreg-ohjelmat 2021–2027
Euroopan alueellisen yhteistyö (EAY) -tavoitteen ohjelmat, eli Interreg-ohjelmat ovat osa EU:n alue- ja rakennepolitiikkaa.
Interreg-ohjelmilla tuetaan raja-alueiden ja laajempien, rajat ylittävien yhteistyöalueiden integroitumista sekä alueiden ja kaupunkien välisten verkostojen syntymistä ja vahvistumista. Yhteistyötä lisäämällä, kokemusten vaihtoa edistämällä ja hyviä käytäntöjä levittämällä ohjelmat vaikuttavat alueiden kilpailukykyyn ja taloudelliseen kehitykseen. Ohjelmilla edistetään myös Euroopan vihreän kehityksen ohjelman mukaisia ympäristötavoitteita.
Lisäksi ohjelmilla vahvistetaan Itämeren aluetta eurooppalaisena ja globaalina talousalueena sekä etsitään yhteisiä ratkaisuja pohjoisten harvaan asuttujen alueiden haasteisiin.
Suomi osallistuu 2021–2027 -ohjelmakaudella kahdeksan Interreg-ohjelman toimeenpanoon.
Suomi osallistui 2014–2020 -ohjelmakaudella kolmeen ENI CBC -ulkorajayhteistyöohjelmaan: Karelia, Kolarctic ja Kaakkois-Suomi – Venäjä. Ohjelmien toimeenpano tuensaajien osalta jatkuu 2023 loppuun asti. Ohjelmat suljetaan lopullisesti 2025 vuoden alussa.
Suomessa toimivat Interreg-ohjelmat
Rajat ylittävän yhteistyön ohjelmat
Kokonaisrahoitus: 205,6 miljoonaa euroa
EU-rahoitus: 125,3 miljoonaa euroa
Norjan rahoitus: 12,8 miljoonaa euroa
Ohjelma-alue: Suomi (Lappi, Pohjois-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Pohjanmaa, Etel ä-Pohjanmaa, Pohjois-Karjala, Kainuu), Ruotsi (4 aluetta) ja Norja (3 aluetta)
Hallintoviranomainen: Länsstyrelsen Norrbotten (Luulaja, Ruotsi)
Sihteeristö toimii monipaikkaisesti ohjelma-alueella. Suomessa sihteeristön jäsenet ovat sijoitettuna Lapin liittoon, Pohjois-Pohjanmaan liittoon, Pohjanmaan liitoon ja Saamelaiskäräjille.
Interreg Aurora mahdollistaa uudenlaisia rajan ylittävän yhteistyön mahdollisuuksia Euroopan pohjoisimmilla alueilla ja Sápmi-alueella. Interreg Auroran erityispiirteenä on ohjelman integroituminen Sápmi-alueeseen ja saamelaisten alkuperäiskansojen osallistaminen. Interreg Aurora on uusi ohjelmakokonaisuus, jossa yhdistyvät 2014–2020 -ohjelmakauden Interreg Botnia-Atlantica ja Interreg Nord -ohjelmat.
Kokonaisrahoitus: 203,1 miljoonaa euroa
EU-rahoitus: 162,5 miljoonaa euroa
Ohjelma-alue: Suomi (Satakunta, Varsinais-Suomi, Uusimaa, Kymenlaakso, Pirkanmaa, Kanta-Häme, Päijät-Häme, Etelä-Karjala, Ahvenanmaa, Etelä-Savo), Ruotsi (8 aluetta), Viro, Latvia (6 aluetta)
Hallintoviranomainen ja sihteeristö: Varsinais-Suomen liitto (Turku, Suomi)
Interreg Central Baltic 2021–2027 rahoittaa rajat ylittävän yhteistyön hankkeita Suomessa (ml. Ahvenanmaa), Virossa, Latviassa ja Ruotsissa. Ohjelmia on toteutettu alueella vuodesta 2007 alkaen ja yhteistyöverkostot ovat pitkälle rakentuneita ja kehittyneitä. Itämeri on yhdistänyt maita vuosisatojen ajan luoden perustan vahvoille talous- ja kulttuurisuhteille.
Ohjelma-alueesta on muotoutunut toimiva merirajat ylittävä yhteistyön alue, jossa pyritään parantamaan alueen toimintakykyä sekä ratkaisemaan alueita yhdistäviä haasteita - yhdessä yli rajojen. Rahoitettavan toiminnan tarkemmat sisältökuvaukset sekä tietoa avoinna olevista hakukierroksista löytyy ohjelman www-sivuilta.
Kokonaisrahoitus: 317,4 miljoonaa euroa
EU-rahoitus: 251 miljoonaa euroa
Norjan rahoitus: 3,7 miljoonaa euroa
Ohjelma-alue: Suomi, Ruotsi, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Tanska, Saksa (7 osavaltiota), Norja (9 aluetta)
Hallintoviranomainen ja sihteeristö: Investitionsbank Schleswig Holstein (Rostock, Saksa)
Interreg Baltic Sea Region 2021–2027 -ohjelma on Itämeren alueen valtioiden välinen yhteistyöohjelma. Ohjelma-alue on maantieteellisesti laaja ja alueella on lukuisia eurooppalaisia metropolialueita, mutta toisaalta valtaosa ohjelma-alueesta on maaseutua.
Ohjelman tavoitteena on edistää Itämeren alueen vihreää siirtymää ja resilienssiä sekä parantaa alueen asukkaiden elämänlaatua. Tarkemmat sisältökuvaukset rahoitettavien hankkeiden tavoitteista ja sisällöistä painopisteittäin löytyy ohjelman www-sivuilta.
Lisäksi ohjelmalla on keskeinen rooli EU:n Itämeri-strategian toteuttamisessa.
Ohjelman verkkosivut
Ohjelman sihteeristö
Kokonaisrahoitus: 75 miljoonaa euroa
EU-rahoitus: 43,7 miljoonaa euroa
Norjan, Islannin, Färsaarten ja Grönlannin rahoitus: 7,8 miljoonaa euroa
Ohjelma-alue: Suomi (Lappi, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu, Pohjois-Karjala, Keski-Pohjanmaa, Keski-Suomi, Pohjois-Savo, Etelä-Savo), Ruotsi (4 aluetta), Irlanti (4 aluetta), Norja (3 aluetta), Färsaaret, Grönlanti, Islanti
Hallintoviranomainen: Länsstyrelsen Västerbotten (Uumaja, Ruotsi)
Sihteeristö: Kööpenhamina, Tanska
Pohjoisen periferian ja arktisen alueen ohjelmassa luodaan yhteistyötä seitsemän kumppanimaan välille. Tämä tarkoittaa sitä, että ohjelma-alue kattaa euroarktisen vyöhykkeen, osia Atlantin vyöhykkeestä ja osia Barentsin alueesta, ja se rajoittuu lännessä Kanadaan ja idässä Venäjään. Maantieteellisistä eroista huolimatta suurella ohjelma-alueella on joukko yhteisiä ominaisuuksia, kuten harva asutus, huonot yhteydet, talouden yksipuolisuus, runsaat luonnonvarat ja ilmastonmuutoksen voimakkaat vaikutukset. Tämä ainutlaatuinen ominaisuuksien yhdistelmä merkitsee yhteisiä haasteita ja mahdollisuuksia, jotka voidaan voittaa ja hyödyntää parhaiten valtioiden välisellä yhteistyöllä.
Kokonaisrahoitus: 482,3 miljoonaa euroa
EU-rahoitus: 384,5 miljoonaa euroa
Muiden maiden rahoitus: 2,9 miljoonaa euroa
Ohjelma-alue: Euroopan unioni, Norja, Sveitsi, Ukraina, Moldova, Albania, Bosnia ja Hertsegovina, Montenegro, Pohjois-Makedonia, Serbia
Hallintoviranomainen ja sihteeristö: Region Hauts-de-France (Lille, Ranska)
Interreg Europe -ohjelma tarjoaa rahoitusta alue- ja paikallishallinnoille paremman aluepolitiikan kehittämiseen ja toteuttamiseen kaikkialla Euroopassa. Tavoitteena on parantaa aluekehityksen täytäntöönpanoa edistämällä kokemusten, innovatiivisten lähestymistapojen sekä hyvien käytäntöjen vaihtoa aluepolitiikan toimijoiden keskuudessa.
Ohjelman toiminta ja rahoitus toteutetaan alueiden välisten yhteistyöhankkeiden ja osaamisalustan kautta (Policy Learning Platform). Alueiden väliset yhteistyöhankkeet käsittävät kaksi vaihetta; varsinaisen toteutusvaiheen (3 v.) ja seurantavaiheen (1 v.). Osaamisalusta toimii tietokeskuksena ja tarjoaa tietoa aikaisemmista projekteista, asiantuntijatukea ja verkostoitumisapua.
Kokonaisrahoitus: 58 miljoonaa euroa
EU-rahoitus: 45 miljoonaa euroa
Norjan ja Sveitsin rahoitus: 0,16 miljoonaa euroa
Ohjelma-alue: Euroopan unioni, Norja, Sveitsi
Hallintoviranomainen ja sihteeristö: Bratislava Region (Bratislava, Slovakia)
Interact on Interreg-ohjelmien yhteinen tukitoiminto, joka tarjoaa palveluita kaikille EU:n rajayhteistyöohjelmille. Interact pyrkii varmistamaan ohjelmien yhdenmukaisen toiminnan uusinta tietoa ja parhaita käytäntöjä jakaen, järjestää koulutus- ja verkostoitumistapahtumia, rakentaa ja kehittää yhteisiä työkaluja ja tuottaa julkaisuja ja selvityksiä ajankohtaisiin tarpeisiin liittyen. Suomessa sijaitsee Interactin toimipiste Turussa.
Kokonaisrahoitus: 61,7 miljoonaa euroa
EU-rahoitus: 48 miljoonaa euroa
Norjan, Sveitsin, Islannin ja Liechtensteinin rahoitus: 1,7 miljoonaa euroa
Ohjelma-alue: Euroopan unioni, Norja, Sveitsi, Islanti, Liechtenstein
Hallintoviranomainen: Ministry of Energy and Spatial Planning of Luxembourg
Toimeenpanosta vastaa: ESPON EGTC (Luxemburg)
ESPON (European Observation Network for Territorial Development and Cohesion) -tutkimusohjelman tavoitteena on parantaa aluesuunnittelun ja aluekehityksen tietoperustaa ja tukea EU-maiden yhteistyötä näillä aloilla. Ohjelmaan osallistuvat kaikki EU-jäsenmaat sekä kumppanimaina Norja, Islanti, Liechtenstein ja Sveitsi. Ohjelmaa toteutetaan hankkeilla, joihin osallistuu tutkimuslaitoksia eri puolilta Eurooppaa.
Kokonaisrahoitus: 109,9 miljoonaa euroa
EU-rahoitus: 86,8 miljoonaa euroa
Ohjelma-alue: Euroopan unioni, Norja, Sveitsi, Ukraina, Moldova, Albania, Bosnia ja Hertsegovina, Montenegro, Pohjois-Makedonia, Serbia
Hallintoviranomainen ja sihteeristö: French National Agency for Territorial Cohesion (Pariisi, Ranska)
URBACT-ohjelman tavoitteena on kokemustenvaihtoverkostojen kautta koota ja levittää kaupunkien kehittämisen hyviä kokemuksia, lisätä kaupunkien keskinäistä oppimista ja vahvistaa kaupunkien kehittämisosaamista. URBACT-ohjelma on kaupungeille suunnattu väline osallistua verkostoitumiseen ja kokemustenvaihtoon integroidun kaupunkikehityksen eri teemoista muiden eurooppalaisten kaupunkien kanssa.