Ohituskaista uudelleenkäyttöön
Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeessa kehitetään asukkailta jätehuoltopalvelujen yhteydessä vastaanotettavan, edelleen käyttökelpoisen tavaran vastaanottoa ja käsittelyä niin, että alueen yrityksillä ja yhteisöillä olisi laajemmat mahdollisuudet niiden hyödyntämiseen omassa liiketoiminnassaan. Toiminnan valtavirtaistamiseksi ja vaikuttavuuden kasvattamiseksi mukaan tarvitaan uusia liiketoimintaideoita kehittäviä yrityksiä.
Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeessa pilotoidaan tavaroiden uudelleenkäyttöä helpottavia palveluita, joissa kotitalousasiakas voi jättää sekä jätteet että käyttökelpoiset tavarat samaan osoitteeseen. Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) ja Kestävän Kehityksen Yhdistys ry:n hallinnoiman kierrätyskeskus Turun Ekotorin yhteistyön tavoitteena on pidentää materiaalien ja tavaroiden elinkaarta ja vähentää jätteen syntyä. Vaikka ensisijaisesti käyttökelpoiset tavarat kannattaa myydä, antaa tai lahjoittaa ennen niiden luovuttamista jätteeksi, tuovat Ohituskaistan vastaanottopilotit uuden mahdollisuuden ehjien tavaroiden pelastamiseen ja ohjaamiseen uusiin koteihin ennen jätteenkäsittelyä.
Yhteistyötä alueen yritysten kanssa hyvien toimintatapojen löytämiseksi
Kesäkuussa 2023 LSJH:n Turun Topinojan jätekeskukseen avattiin yhteisvastaanottopilotti, jossa otetaan vastaan Turun Ekotorin arvioimana Ekotorin myytäväksi sopivaa, käyttökelpoista tavaraa. Kesällä 2024 alkaneiden vastaanottokokeilujen myötä pilottia laajennettiin kokeiluluontoisesti perinnerakennusosiin Turunmaan korjausrakentamisyhdistys Curation kanssa sekä puutavaraan ja kunnostettaviin työpöytiin Myllymäen Sahan yrittäjän, Juho Reunamon kanssa. Tuote- ja palveluideoita haettiin yrityksiltä avoimella haulla. Puutavarasta syntyi Reunamon taitavissa käsissä höyläpenkki, jonka materiaalista suurin osa on uudelleenkäytettyä. Curation ylläpitämään perinnerakentamisen varaosapankkiin taas pelastettiin mm. 450 vanhaa ikkunaa. Erilaisten materiaalien vastaanottokokeiluja on toteutettu lisäksi alueen oppilaitosten ja taiteilijoiden kanssa. Kokeilujen ja yhteistyön tavoitteena on löytää hyviä käytäntöjä materiaalien ohjaamiseksi uudelleenkäyttöön.
Yhteisvastaanottoa kokeiltiin myös LSJH:n liikkuvan lajitteluaseman eli Siiran yhteydessä, jossa Turun Ekotorin auto oli mukana vastaanottamassa asukkailta käyttökelpoista tavaraa. Tavaroiden uudelleenkäyttökelpoisuutta on toisinaan vaikea arvioida itse, joten maaliskuussa 2024 Turun Ekotorin Rieskalähteentien myymälässä aloitettiin uusi kokeilu, joka madaltaa kynnystä tarjota tavaraa uudelleenkäyttöön. Myyntiin tarjotut, mutta uudelleenkäyttöön sopimattomat tavarat voi jättää LSJH:n konttiin alueen jätetaksan mukaisilla hinnoilla. Näin asiakkaan ei tarvitse viedä niitä erikseen lajitteluasemalle.
Uusia innovaatioita ja upcyclingia
Tammikuussa 2024 järjestetty työpaja tarjosi tekstiili- ja muotialan suunnittelijoille, muotoilijoille ja innovoijille tilaisuuden kuulla inspiroivia esimerkkitarinoita, verkostoitua ja ideoida uusia upcycling-tuotteita poistotekstiileistä. Tilaisuudessa oli yli 20 osanottajaa tekstiili-, vaatetus- ja muotialan suunnittelijoista, asiantuntijoista ja innovoijista. Päivän aikana pureuduttiin muun muassa siihen, millaisia uusia tuotteita poistotekstiileistä voisi luoda ja mihin olemassa oleviin tuoteideoihin poistotekstiilejä voisi yhdistää. Uusia tuote- ja palveluideoita haettiin tekstiilialalta avoimessa pilottihaussa, jonka toteuttajiksi valitut VAIN Fashion Group ja Tyyki Design loivat LSJH:n poistotekstiilistä uutta muotia. Myös näiden kokeilujen tavoitteena oli uusien innovaatioiden ohella testata materiaalien uudelleenkäyttöön ohjausta yrityksille käytännössä ja saada heiltä aitoja kokemuksia toimintamallien kehittämiseksi. Hankkeen aikana kehitetään kaupunkiseutujen elinkeinoelämää tukevaa ja innostavaa palvelua, jonka on tarkoitus pysyä toiminnassa hankkeen jälkeenkin ja laajentua entisestään.
(Julkaistu joulukuussa 2024)
Yhteystiedot
Miia Jylhä, tutkimus- ja kehityspäällikkö
Lounais-Suomen Jätehuolto Oy
p. 020 728 2114, [email protected]
Kaisa Jussila, projektisuunnittelija
Lounais-Suomen Jätehuolto Oy
p. 040 3540 115, [email protected]