Lahden malli eli työllistä, rohkaise ja ravitse
Hämeen ELY-keskuksen rahoittama Työtä ja ravintoa (ruoka-aputoimintaketju matalan kynnyksen työllistämisen alustana) -hanke tarjoaa pitkäaikaistyöttömille ja haastavassa työllisyystilanteessa oleville konkreettisen mahdollisuuden työelämän kokeiluihin ja sitä kautta jopa oman työuran löytymiseen.
Lahden diakonialaitos ja Lahden Seurakuntayhtymä toteuttavat yhdessä hanketta, jonka päätavoitteena on luoda Lahden alueelle uusi, työllistävä ruoka-apumalli. Lahden kaupunki toimii yhteistyökumppanina tässä EU:n osarahoittamassa hankkeessa.
Haastateltavana:
Riikka FlinkTyötä ja ravintoa -hankkeen projektipäällikkö |
Kohti omaa työuraa
"Ota mallii, ota mallii", räppäsi jo aikoinaan lahtelainen hiphop-suuruus Cheek, mutta viimeistään nyt kuuluu jotain sellaista "Lahesta", että sopii muidenkin ottaa mallia. Työtä ja ravintoa - hanke tarjoaa nimittäin oman ratkaisunsa Lahden alueen työttömyystilanteeseen esittelemällä ns. Lahden mallin, jossa ruoka-aputoiminta työllistää työttömiä työnhakijoita valmentamalla heitä kohti avoimia työmarkkinoita. Samalla tarjotaan ravintoa heille, joilla rahat eivät riitä ruokaan. Palvelumallia on tarkoitus tarjota myös muille ruoka-aputoimijoille toimijoille Lahdessa.
Työkokeilijat toimivat erilaisissa tehtävissä hankkeen perustamassa Ruokapuodissa: esimerkiksi varaston hoitajana, verkkokauppaosaajana, asiakaspalvelijana, myymäläapulaisena tai markkinointiosaajana. Hankkeen kohderyhmää ovat vaikeassa työmarkkinatilanteessa olevat 16-64 -vuotiaat työnhakijat, työttömät sekä työn ja koulutuksen ulkopuolella olevat lahtelaiset.
"Kantavana tekijänä se, että uskallamme olla rohkeita: piirrämme tavoitteet kristallinkirkkaina ja menemme niitä kohti. Tavoitteiden saavuttamisessa täytyy olla sinnikäs, oivaltava ja uskallettava sanoa toiveet ääneen. On myös voitava pysähtyä ja peruuttaa, jos suunnitelma tai tilanne sitä vaatii."
- Riikka Flink
"Valmennamme Ruokapuodilla työkokeilijoita tulevaan: töihin, opintoihin, kuntouttavaan toimintaan tai vaikka vapaaehtoisuuteen", kertoo hankkeen projektipäällikkö Riikka Flink
"Luomme yhdessä Lahden seurakuntayhtymän kanssa työkokeilupaikkoja ruoka-aputoiminnassa ja ohjaamme kokelijoita päämäärätietoisesti eteenpäin. Toiveemme on, ettei kukaan jäisi yksin, vaan olisi matkalla kohti omaa työuraa", Flink jatkaa.
Mallin kehitystyö on käynnissä
Ruoka-apuketjua ja sen koordinointia kehitetään niin, että ketju mahdollistaa monipuolisia uusia mahdollisuuksia lahtelaisille työ- ja koulutuselämän ulkopuolella oleville. Lisäksi ruoka-apuketjuun kehitetään uusia toimintoja, jotka mahdollistavat työssä valmentautumisen kohti avoimia työmarkkinoita tai koulutusta. Hanke pyrkii edistämään myös vieraskielisen työvoiman rekrytointia ja kotoutumista ja antaa nuorille ja vastavalmistuneille mahdollisuuden oman työ- ja toimintakyvyn vahvistamiseen osana ruoka-aputoimintaketjua.
"Mallimme on skaalautuva ja jaettavissa pienillekin toimijoille, mutta se taipuu myös laajemmaksi työpaja-malliksi. Luomme myös oppaat työkokeilijoille suunnattuun My Way- valmennukseen, ruoka-aputoimijoille ohjekirjanen turvalliseen ja tasapuoliseen ruokajakoon sekä ruoanhakijoille pieni sosiaalipalvelujen opas ja vinkkejä helppoon ruoan valmistukseen", Flink luettelee.
Lahden malli kuvataan, visualisoidaan ja painetaan sekä sähköiseksi että paperiseksi julkaisuksi. Toimintamalli on saavutettavissa sekä DILAn että Lahden Seurakuntayhtymän nettisivuilta. Lisäksi toimintamallin julkaisun yhteydessä järjestetään valtakunnallinen seminaari tai webinaari.
- Riikka Flink
Hämeen ELY-keskuksen rahoitusasiantuntija Allu Pyhälammi pitää hanketta erittäin hyvänä esimerkkinä kahden yhä merkittävämmän tarpeen risteyksestä: "Ruoka-avun tarjoaminen on toimi, jota kysytään ja tullaan tarvitsemaan etenevässä määrin. Samaan aikaan työllisyyden ratkaisuja ja kokeiluja tulisi lisätä sekä nuorten osallisuutta kohti oman polun löytämistä vahvistaa. Kunnioitettavan idean lisäksi hanketoimijoilla on vahvaa kokemusta monenlaisten sosiaalista osallisuutta lisäävien hankkeiden toteuttamisesta. On hienoa, että ELY-keskus on pystynyt rahoituksellaan tukemaan tätä tärkeää, ihmisen arkeen liittyvää toimintaa."
Lahjoitukset ja yhteistyö tärkeissä rooleissa
Lahjoitustoiminta on luonnollisesti tärkeä osa ruoka-apuketjua. Hanketta etsii tukijoita ja ottaa kiitollisina vastaan niin elintarvike-, kuin rahalahjoituksia. Ruokapuodin työkokeilijat kokoavat lahjoituksina saapuneista kuivaruoista kasseja, jotka sitten jaetaan tarvitseville verkkokaupan järjestelmän ja puhelinpalvelun kautta tai jopa kuljetetaan perille.
"Luomme yhteistyötä Lahden muiden ruoka-aputoimijoiden kanssa. Olemme aloittaneet kouluruoan kuljetukset yhteisöruokailupaikkoihin ja olemme neuvottelemassa oppilaitosyhteistyötä kuljetusten suhteen", Flink muistuttaa.
"Tuemme myös Lahden alueen ruoka-aputoimijoita: pidämme tapaamisia, järjestämme ruoan kuljetusapua, opastamme oikeanlaisessa elintarvikkeiden käsittelyssä ja pohjustamme tapahtumia ruoka-aputoimijoille", hän lisää vielä lopuksi.
Hankkeen tiedot
|