Yrityksen kehittämisavustus

ELY-keskukset myöntävät yrityksen kehittämisavustusta yritysten kehittämis- ja investointihankkeisiin Uudistuva ja Osaava Suomi 2021–2027 - EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja Oikeudenmukaisen siirtymän (JTF) varoista. Rahoitettavan hankkeen tulee soveltua johonkin edellä todetun EU-ohjelman erityistavoitteeseen, täyttää yleiset ja erityiset valintaperusteet sekä yrityksen kehittämisavustuksen myöntämisedellytykset, joista löytyy lisätietoa alueittain:

sekä ELY-keskusten verkkosivuilta.

ELY-keskusten alueellisissa rahoituslinjauksissa on täsmennetty rahoituksen periaatteita ja linjattu tarkemmin alueellisesti mm. investointien tukemista.  Koska eri alueilla on käytettävissä erilaiset määrärahat yritysten kehittämisavustuksiin, ei investointeja ole mahdollista tukea kaikilla alueilla. Tutustu ELY-keskuksen alueellisiin rahoituslinjauksiin rahoitusmahdollisuuksien selvittämiseksi kehittämishankkeesi toteuttamisalueella. 

Kaikkien ohjelmasta tukea saavien hankkeiden toteutuksessa on noudatettava ja kunnioitettava ohjelman niin sanottuja horisontaalisia periaatteita. Horisontaalisia periaatteita ovat EU:n perusoikeuskirjan ja YK:n vammaisyleissopimuksen mukaiset perusoikeudet ja periaatteet, sukupuolten tasa-arvo, syrjimättömyys ja yhdenvertaisuus sekä kestävä kehitys ottaen huomioon myös Pariisin ilmastosopimuksen ja ”ei merkittävää haittaa” -periaatteen. Horisontaalisista periaatteista löytyy tarkempaa tietoa sivuilta: Horisontaaliset periaatteet.

Tuettava toiminta

Painopiste on pk-yritysten toteuttamissa hankkeissa. Avustusta myönnetään hankkeisiin, joilla arvioidaan olevan merkittävä vaikutus yrityksen kasvuun tai uudistumiseen, kansainvälistymiseen, T&K- ja innovaatiotoimintaan tai osaamisen vahvistamiseen, tuottavuuteen, digitaaliseen liiketoimintaan tai ilmastonmuutokseen sopeutumiseen, hiilineutraalisuuden edistämiseen sekä energia- tai materiaalitehokkuuteen. 

Avustuksen hakeminen edellyttää, että hakijalla on Y-tunnus. Avustusta ei voi hakea perustettavan yhtiön lukuun tai yritysryhmille.

Yrityksen kehittämisavustus on harkinnanvarainen avustus. Avustusta voidaan myöntää yksilöityyn, selkeästi rajattuun ja yrityksen tavanomaisesta toiminnasta poikkeavaan kehittämishankkeeseen.

Hankkeen kustannuksiksi voidaan hyväksyä kohtuulliset ja hankkeen toteuttamisen kannalta olennaiset tukikelpoiset kustannukset.

Hankkeen kokonaisrahoituksen ja yrityksen muun operatiivisen toiminnan rahoituksen tulee olla kunnossa.

Yrityksen kehittämisavustuksessa käytetään yksinkertaistettuja kustannusmalleja hankkeen kustannusten korvaamiseksi osittain. Avustuksen hakija saa tiedon hankehaussa käytettävissä olevista kustannusmalleista hakuilmoituksesta ja –ohjeista. Kustannusmallina käytetään prosenttimääräistä korvausta eli ns. flat-rate-osuutta, jossa osa kustannuksista korvataan prosenttimääräisellä korvauksella.

Tällä ohjelmakaudella avustusta voidaan myöntää myös kertakorvauksena kasvuun tähtäävälle pk-yritykselle, kun yritys selvittää uuden kasvuliiketoiminnan käynnistämisen mahdollisuutta. Kertakorvaushankkeelle asetetaan hakuvaiheessa yksi tai useampi konkreettinen ja mitattava tavoite tai tuotos. Avustus maksetaan hyväksytyn hankesuunnitelman mukaisten ja todennettavissa olevien tuotosten perusteella.

Viestintään liittyvät velvoitteet

Viestintä on keskeinen osa jokaisen EU-rahastosta tukea saaneen hankkeen toimintaa. Viestintää ja EU:n näkyvyyttä koskevat velvollisuudet koskevat kaikkea hankkeen toimintaa. EU-rahoituksen saajilla on lakisääteinen velvollisuus ilmoittaa rahoituksen alkuperä ja varmistaa EU:lta saadun rahoituksen näkyvyys viestinnän toimilla.

Katso tarkemmin viestintään liittyvät velvoitteet: viestintä.

Lait ja asetukset

Yrityksen kehittämisavustuksella tuettaviin Uudistuva ja Osaava Suomi 2021–2027 EU-ohjelman mukaisiin hankkeisiin (EAKR ja JTF) sovelletaan valtionavustuksesta yritystoiminnan kehittämiseksi vuosina 2021–2028 (758/2021) annettua lakia ja asetusta (695/2022).

 Tutustu säädöksiin:

Kansallisen lainsäädännön lisäksi EU:n alue- ja rakennepolitiikan rahastojen toimintaa ohjaavat Euroopan Unionin säädökset. Tutustu EU:n säädöksiin oheisesta linkistä https://rakennerahastot.fi/lait-ja-asetukset avautuvalta sivulta kohdasta Ohjelmakauden 2021‒2027 EU:n lainsäädäntö.

Yrityksen kehittämisavustuksen hakeminen

ELY-keskukset ilmoittavat Uudistuva ja Osaava Suomi 2021–2027 EU-ohjelman mukaisista yrityksen kehittämisavustusta (EAKR ja JTF) koskevista hauista EURA 2021 -järjestelmässä. Alueittaisilta sivuilta (alla linkit) löytyy hakemiseen liittyvää tietoa ja yrityksen kehittämisavustuksen alueittaiset hakuilmoitukset löytyvät alla olevasta yritysrahoitushaut –linkistä:

Tämän lisäksi tietoa avoimista hauista on rakennerahastot.fi-sivustolla sekä muissa ELY-keskusten viestintäkanavissa. Hakuilmoituksessa määritellään avoinna olevan haun painopisteet sekä muut ehdot, jotka hakemuksen on täytettävä.

Yrityksen kehittämisavustusta on haettava aina ennen hankkeen aloittamista. Avustusta haetaan sähköisesti EURA 2021-järjestelmässä. Hakemus tulee EURA 2021 -järjestelmässä jättää hakuilmoituksessa annettuun määräaikaan mennessä. Hakemus tulee vireille, kun se on jätetty rahoittavalle viranomaiselle EURA 2021 -järjestelmässä. Lisätietoja EURA-järjestelmästä löytyy sivulta EURA 2021 -järjestelmä.

Rahoituksen hakeminen EURA2021-järjestelmän kautta edellyttää Suomi.fi-tunnistautumista. Yrityksen puolesta voi asioida henkilö, jolla on kaupparekisteriin tai YTJ:n merkitty nimenkirjoitusoikeus. Mikäli hakemuksen täyttää henkilö, jolla ei ole yrityksen nimen-kirjoitusoikeutta, tulee yrityksen nimenkirjoitusoikeudellisen vastuuhenkilön tehdä valtuutus Suomi.fi -palvelussa, jossa valitaan Rakennerahastohankkeen asiakirjojen valmistelu, käsittelyyn jättäminen ja tietojen hallinnointi-valtuus, joka mahdollistaa EURA2021-järjestelmään kirjautumisen, hakemuksen täyttämisen, asiakirjojen allekirjoittamisen sekä viranomaiskäsittelyyn jättämisen.

EURA2021-järjestelmän ominaisuuksista ja käytöstä löytyy tarkempia ohjeita EURA 2021-käyttöohjeesta. Järjestelmä ohjaa ja neuvoo hakemuksen täyttämisessä. 

Tutustu hakuilmoituksen sisältöön huolella ennen hakemuksen täyttämistä. Huolellisesti täytetty hakemus ja tarvittavien liitteiden toimittaminen nopeuttaa hakemuksen käsittelyä.

Hakemuksen käsittely

ELY-keskus arvioi ja pisteyttää hakemuksen seurantakomitean hyväksymien yleisten ja erityistavoitekohtaisten arviointiperusteiden ja hakukohtaisten painotusten perusteella. Hakemuksista voidaan pyytää tarkennuksia ja lisätietoja. Rahoitettavien hankkeiden määrä riippuu hakuun käytettävissä olevasta rahoituksesta ja haussa saapuneiden hakemusten laadusta. Arviointiprosessissa ja aikatauluissa voi olla alueellisia eroja.

Katso tarkemmin hakemuksen käsittelystä: rakennerahastot.fi/hakemuksen käsittely.

Ennakon maksaminen

Avustuksen ensimmäinen erä voidaan maksaa ennakkona ennen kustannusten syntymistä, jos se on perusteltua hankkeen toteuttamisen kannalta.

Tuen hakija ilmoittaa tukihakemuksessa ennakon tarpeen perusteluineen sekä tekee esityksen ennakon euromäärästä. Ennakon määrä voi olla enintään 30 prosenttia myönnetyn tuen määrästä. 

Rahoittava viranomainen päättää, myönnetäänkö hankkeelle ennakkoa. Ennakko maksetaan automaattisesti ilman erillistä hakemusta, kun hankkeelle on tehty tukipäätös. Ennakkoa voidaan maksaa vain kerran. 

Maksettu ennakko vähennetään kokonaisuudessaan hankkeen ensimmäisestä maksatushakemuksen perusteella suoritettavasta maksuerästä. Jos ensimmäinen maksatuserä ei riitä ennakon kattamiseen, jäljelle jäävän ennakon osuus vähennetään seuraavista maksueristä, kunnes ennakko on tullut kokonaan vähennetyksi.

Muutokset hankkeen toteuttamisessa

Hanketta toteutetaan hyväksytyn rahoituspäätöksen mukaisesti. On tilanteita, joissa hanketta ei voida toteuttaa alkuperäisen suunnitelman mukaisena tai kustannusarvio ei vastaa tarkentuneita suunnitelmia. Näissä tilanteissa tuensaajan tulee ottaa yhteyttä rahoittavaan viranomaiseen, jotta muutoshakemuksen tarve voidaan arvioida. 

Merkittävät muutokset edellyttävät aina muutoshakemuksen tekemistä ja muutospäätöstä. Muutokset tulevat voimaan aikaisintaan muutoshakemuksen vireille tulosta rahoittavan viranomaisen päätöksellä. Muutoksia ei voida hyväksyä takautuvasti. Muutokset pitää siksi huomioida ja tuoda rahoittavan viranomaisen tietoon ennakoivasti.

Maksatuksen hakeminen ja kustannusten tukikelpoisuus

Avustusta haetaan maksuun maksatushakemuksella, joka täytetään sähköisesti EURA 2021 -järjestelmässä. Hakemus ja kaikki liiteasiakirjat toimitetaan rahoittavalle viranomaiselle sähköisesti järjestelmän kautta.

Maksatuksen hakemisesta ja kustannusten tukikelpoisuudesta löytyy tarkempia tietoja sivulta maksatus ja kustannukset sekä ennakon maksamisesta sivulta ennakon maksaminen

Hankkeen tavoitteiden ja tulosten seuranta

Tuensaajalla on velvollisuus raportoida rahoittavalle viranomaiselle hankkeen toimenpiteiden toteutumisesta ja tavoitteiden saavuttamisesta. Toimintaa ja tuloksia kuvaava seurantaraportti laaditaan maksatuskausittain. Raportin toimittaminen ja rahoittavan viranomaisen hyväksyntä ovat tuen maksamisen ehto. Loppuraportissa kootaan yhteen koko hankkeen toiminta ja tulokset sekä arvioidaan hankkeen tavoitteiden toteutumista.

 Seurantaraportit:

Seurantaraportti-osio valmistuu EURA 2021 -järjestelmään vasta myöhemmässä vaiheessa. Ennen osion valmistumista tuensaajan on lisättävä seurantaraportti jokaiseen tuen maksamista koskevaan hakemukseen erillisenä liitteenä. Excel-muotoiset seurantaraporttilomakepohjat saa ladattua alta. 

Yrityksen kehittämisavustusta saanut yritys täyttää sen seurantaraporttilomakepohjan, mistä EU-ohjelman 2021-2027 erityistavoitteesta (ET) hanke on rahoitettu. Erityistavoitteen näet rahoituspäätöksestä.

Jokaisessa Excel-asiakirjassa on useita välilehtiä. Välilehdillä on muun muassa ohjeita. Lisätietoja seurantaraportoinnista saa ELY-keskusten pk-yrityksen-rahoitusneuvonnasta tai  hanketta rahoittavalta viranomaiselta. 

Yrityksen kehittämisavustuksen seurantaraportti, erityistavoite 1.1
Yrityksen kehittämisavustuksen seurantaraportti, erityistavoite 1.2
Yrityksen kehittämisavustuksen seurantaraportti, erityistavoite 1.3
Yrityksen kehittämisavustuksen seurantaraportti, erityistavoite 2.1
Yrityksen kehittämisavustuksen seurantaraportti, erityistavoite 2.2
Yrityksen kehittämisavustuksen seurantaraportti, erityistavoite 2.3
Yrityksen kehittämisavustuksen seurantaraportti, JTF erityistavoite 7.1

 Loppuraportti

Loppuraportti-osio valmistuu EURA 2021 -järjestelmään vasta myöhemmässä vaiheessa. Ennen osion valmistumista hanketoteuttajan on lisättävä loppuraportti viimeiseen tuen maksamista koskevaan hakemukseen erillisenä liitteenä. 

Loppuraportti-lomakepohjat saa ladattua alta. Täytetty Word-muotoinen lomake on tallennettava pdf-muotoon ennen kuin sen voi liittää tuen maksamista koskevaan hakemukseen EURA 2021 -järjestelmässä. 

Yrityksen kehittämisavustuksen loppuraporttipohja on sama riippumatta siitä, mistä EU-ohjelman erityistavoitteesta tai rahastosta (EAKR tai JTF) hanke on rahoitettu. Lisätietoja loppuraportoinnista saa ELY-keskusten pk-yrityksen-rahoitusneuvonnasta tai hanketta rahoittavalta viranomaiselta.

Yrityksen kehittämisavustuksen loppuraportti

Hankkeen tarkastus ja valvonta

Hankkeisiin tehtävien tarkastusten ja niihin kohdistuvan valvonnan tavoitteena on varmistaa rahoituksen asianmukainen käyttö ja ohjelmien noudattaminen.

 Rahoitettujen hankkeiden tarkastuksesta ja valvonnasta on kerrottu tarkemmin sivulla: Hankkeen kustannukset.

Petosten torjunta

 Petoksiin ja korruptioon sovelletaan nollatoleranssia. Kaikki epäilyt sääntöjenvastaisuuksista ja petoksista tutkitaan huolellisesti riippumatta siitä, onko epäilty tekijä tuenhakija tai hallinnon virkamies. Petosten torjunnasta on tarkemmin kerrottu sivulla: Petostentorjunta .

Neuvontaa ja lisätietoja 

Ennen avustushakemuksen täyttämistä on suositeltavaa olla yhteydessä pk-yrityksen rahoitusneuvontaan Pk-yrityksen rahoitusneuvonta tai oman alueesi yritysasiantuntijaan hankkeen rahoitusmahdollisuuksien selvittämiseksi. 

Pk-yrityksen rahoitusneuvonta neuvoo myös sähköisen hakemuksen ja asioinnin osalta. 

Pk-yrityksen rahoitus – kysy neuvoa asiantuntijalta , soita 0295 024 800 tai ota yhteyttä sähköpostilla [email protected].