Pohjois-Suomi
Rakennerahastot Pohjois-Suomessa
Tervetuloa rakennerahastot.fi -sivuston Pohjois-Suomen osioon. Täältä löydät tietoa EU:n alue -ja rakennepolitiikan ohjelmakauteen 2021–2027 liittyvistä ajankohtaisista asioista, rahoitettavien kehittämistoimien maakunnallisista painopisteistä sekä rahoituksen hakemisesta Pohjois-Suomessa. Pohjois-Suomen alueeseen kuuluvat Pohjois-Pohjanmaan, Lapin, Kainuun ja Keski-Pohjanmaan maakunnat.
Yritysrahoitus
Yritysten kehittämis- ja investointihankkeisiin voi hakea avustusta EU:n rakennerahastovaroista. Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja Oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF) avustusta myönnetään hankkeisiin, joilla on merkittävä vaikutus yrityksen kasvuun tai uudistumiseen, kansainvälistymiseen, tuottavuuteen tai digitaalisen liiketoiminnan kehittämiseen.
Rahoituksessa huomioidaan erityisesti ilmastonmuutokseen sopeutumiseen, hiilineutraalisuuden edistämiseen ja energia- tai materiaalitehokkuuteen vaikuttavat hankkeet. Myös työllisyysnäkökohdat otetaan huomioon tukea myönnettäessä. Yrityksen kehittämisavustusta ei voida myöntää lähipiirihankintoihin, yrityksen operatiiviseen toimintaan tai vähäiseksi katsottavaan kehittämiseen. Hankkeen sisällön ja kustannusrakenteen tulee olla tasapainoinen, joten hankkeen kulut eivät voi koostua esimerkiksi pelkistä palkkakustannuksista.
Avustuksen myöntäminen on harkinnanvaraista, ja perustuu yrityksestä ja hankkeesta tehtyyn kokonaisarviointiin sekä käytettävissä oleviin määrärahoihin.
Tukitasot
Kehittämistoimenpiteisiin voidaan myöntää tukea enintään 50 prosenttia hankkeen kokonaiskustannuksista, esiselvitystyyppisissä kertakorvaushankkeissa tuki on enintään 60 prosenttia. Pk-yritysten investointien tukiprosentti voi yrityksen koosta ja sijainnista riippuen olla enintään 30–40.
EAKR-rahastosta tukea voidaan myöntää rajatuissa tapauksissa myös suuryritysten investointihankkeisiin. JTF-rahastosta ei voida myöntää tukea suuryrityksille.
Hakeminen
Avustusta haetaan sähköisen EURA 2021 -hakujärjestelmän kautta. Hakemus tulee jättää ennen hankkeen aloittamista.
Avustusta hakevan yrityksen on hyvä tutustua Pohjois-Suomen rahoituslinjauksiin. Pyydämme huomioimaan, että Pohjois-Pohjanmaalla on omat erilliset rahoituslinjaukset EAKR- ja JTF-hankkeille.
Hankkeesta tulee keskustella etukäteen Pohjois-Suomen alueen yritysasiantuntijan kanssa ennen hankehakemuksen jättämistä.
Hakemuksen liitteenä tulee olla luotettava selvitys hankkeen omarahoitusosuudesta. Ulkopuolisten asiantuntijapalveluiden ja muiden hankintojen tarjoukset sekä hankkeen toteuttamiseen liittyvät luvat tulee liittää hankehakemukseen. Hakijan kannattaa panostaa laadukkaaseen ja konkreettiseen hankesuunnitelmaan: kun hakemus on täytetty huolellisesti ja kaikki liitteet on toimitettu, hakemuksen käsittely nopeutuu.
EU-ohjelmien hakuajat
Hakuilmoitukset julkaistaan haun käynnistyessä rakennerahastot.fi-sivustolla kohdassa Pohjois-Suomen hakuajat.
Kasvun kiitorata 21.10.–16.12.2024Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus avaa määräaikaisen hankehaun Kasvun kiitorata -hankkeille Pohjois-Pohjanmaalla, Lapissa ja Kainuussa. Rahoitamme tuotekehitykseen ja kansainvälistymiseen liittyviä tiiviitä selvityshankkeita. Painotus on asiantuntijapalveluiden hankinnassa ja kustannusmallina on kertakorvaus. Päätöksiä tehdään hakuajan päätyttyä. |
Yritysten kehittämisavustukset kehittämiseen ja investointeihin ovat haettavissa Pohjois-Pohjanmaalla, Lapissa ja Kainuussa sekä EAKR- että JTF-rahastoista 15.1.–31.12.2024. Haku on jatkuva eli hakemuksia otetaan käsittelyyn jo hakuajan kuluessa.
Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa hakemukset pyydetään JTF-hakuun. Lapissa hakemukset pyydetään EAKR-hakuun.
Hakijoita pyydetään seuraamaan ohjeistusta, mihin rahastoihin hakemuksia maakunnittain pyydetään, sekä olemaan yhteydessä yritysasiantuntijaan ennen hakemuksen jättämistä. Hakuilmoituksiin sekä tälle sivustolle päivitetään tietoa hakutilanteesta.
Lisätietoa JTF-rahoituksesta ja EAKR-rahoituksesta.
Neuvontaa ja lisätietojaTarvittaessa saat neuvontaa hakujärjestelmän käyttöön liittyen valtakunnallisen pk-yritysten rahoitusneuvonnan kautta, p. 0295 024 800 ma–pe klo 9–15. Hakuinfon 2024 esitysmateriaali |
Viestintä yrityshankkeissa
Tuensaajan on tiedotettava hankkeen saamasta EU-tuesta omilla verkkosivuillaan sekä yrityksen toimipaikassa. Kaikessa viestinnässä tulee käyttää ”Euroopan unionin osarahoittama” -lipputunnusta ja esittää lyhyt, tuen määrään suhteutettu kuvaus hankkeesta, sen tavoitteista ja tuloksista sekä tuotava esiin saatu avustus. Euroopan komissio on laatinut viestinnän tueksi viestintäohjeet, tukipaketin EU:n näkyvyyden lisäämiseksi sekä julisteiden ja kylttien tekemistä varten Online Generatorin.
Hankkeen tavoitteiden ja tulosten seuranta
Tuensaajalla on velvollisuus raportoida rahoittavalle viranomaiselle hankkeen toimenpiteiden toteutumisesta ja tavoitteiden saavuttamisesta. Toimintaa ja tuloksia kuvaava seurantaraportti laaditaan maksatuskausittain. Raportin toimittaminen ja rahoittavan viranomaisen hyväksyntä ovat tuen maksamisen ehto. Loppuraportissa kootaan yhteen koko hankkeen toiminta ja tulokset sekä arvioidaan hankkeen tavoitteiden toteutumista.
Seurantaraportit
Seurantaraportti-osio valmistuu EURA 2021 -järjestelmään vasta myöhemmässä vaiheessa. Ennen osion valmistumista tuensaajan on lisättävä seurantaraportti jokaiseen tuen maksamista koskevaan hakemukseen erillisenä liitteenä. Excel-muotoiset seurantaraporttilomakepohjat saa ladattua alta.
Yrityksen kehittämisavustusta saanut yritys täyttää sen seurantaraporttilomakepohjan, mistä EU-ohjelman 2021–2027 erityistavoitteesta (ET) hanke on rahoitettu. Erityistavoitteen näet rahoituspäätöksestä.
Jokaisessa Excel-asiakirjassa on useita välilehtiä. Välilehdillä on muun muassa ohjeita. Lisätietoja seurantaraportoinnista saa ELY-keskusten pk-yrityksen rahoitusneuvonnasta tai hanketta rahoittavalta viranomaiselta.
- Yrityksen kehittämisavustuksen seurantaraportti, erityistavoite 1.1
- Yrityksen kehittämisavustuksen seurantaraportti, erityistavoite 1.2
- Yrityksen kehittämisavustuksen seurantaraportti, erityistavoite 1.3
- Yrityksen kehittämisavustuksen seurantaraportti, erityistavoite 2.1
- Yrityksen kehittämisavustuksen seurantaraportti, erityistavoite 2.2
- Yrityksen kehittämisavustuksen seurantaraportti, erityistavoite 2.3
- Yrityksen kehittämisavustuksen seurantaraportti, JTF erityistavoite 7.1
Loppuraportti
Loppuraportti-osio valmistuu EURA 2021 -järjestelmään vasta myöhemmässä vaiheessa. Ennen osion valmistumista hanketoteuttajan on lisättävä loppuraportti viimeiseen tuen maksamista koskevaan hakemukseen erillisenä liitteenä.
Loppuraportti-lomakepohjat saa ladattua alta. Täytetty Word-muotoinen lomake on tallennettava pdf-muotoon ennen kuin sen voi liittää tuen maksamista koskevaan hakemukseen EURA 2021 -järjestelmässä.
Yrityksen kehittämisavustuksen loppuraporttipohja on sama riippumatta siitä, mistä EU-ohjelman erityistavoitteesta tai rahastosta (EAKR tai JTF) hanke on rahoitettu.
Muut ELY-keskuksen tuet ja palvelut
Muista tuista ja palveluista löytyy lisätietoja ELY-keskuksen verkkosivuilta.
Toimintaympäristön kehittämisavustus
Toimintaympäristön kehittämisavustusta voidaan myöntää voittoa tavoittelemattomille julkisille ja yksityisille yhteisöille sekä säätiöille yritystoiminnan kannalta tarpeellisiin selvityksiin ja yritysten tarvitsemien palvelujen kehittämiseen. Sen lisäksi avustusta voidaan myöntää yritysten keskinäisen yhteistyön, yritysten ja korkeakoulujen sekä yritysten ja tutkimuslaitosten yhteistyön ja elinkeinoelämäverkottuneen tutkimuksen edistämiseen.
Toimintaympäristön kehittämisavustushankkeiden haut ovat määräaikaisia ja ne avataan erillisillä hakuilmoituksilla. ELY-keskuksen verkkosivuilla on lisätietoa toimintaympäristön kehittämisavustuksesta.
Maaseudulle suuntautuva yritysrahoitus
Maaseudun mikroyritysten kehittämis- ja investointitarpeisiin voi hakea tukea Euroopan maaseuturahastosta. Lisätietoa maaseudun yritystuista löytyy maaseutu.fi verkkosivuilta: Rahoitusta yrityksille.