Yritysrahoitus

Yritysten kehittämis- ja investointihankkeisiin voi hakea avustusta EU:n rakennerahastovaroista. Euroopan aluekehitysrahaston avustusta myönnetään hankkeisiin, joilla on merkittävä vaikutus yrityksen kasvuun tai uudistumiseen, kansainvälistymiseen, tuottavuuteen tai digitaalisen liiketoiminnan kehittämiseen.

Rahoituksessa huomioidaan erityisesti ilmastonmuutokseen sopeutumiseen, hiilineutraalisuuden edistämiseen ja energia- tai materiaalitehokkuuteen vaikuttavat hankkeet. Myös työllisyysnäkökohdat otetaan huomioon tukea myönnettäessä. Avustusta hakevan yrityksen on hyvä tutustua Pohjois-Suomen rahoituslinjauksiin ennen hakemuksen jättämistä.

Kehittämistoimenpiteisiin voidaan myöntää tukea enintään 50 prosenttia hankkeen kokonaiskustannuksista, esiselvitystyyppisissä kertakorvaushankkeissa tuki on enintään 60 prosenttia. Investointeja voidaan tukea yrityksen koosta ja sijainnista riippuen eri tukiprosenteilla. Avustuksen myöntäminen on harkinnanvaraista, ja perustuu yrityksestä ja hankkeesta tehtyyn kokonaisarviointiin sekä käytettävissä oleviin määrärahoihin. 

Hakeminen

Uuden EU-ohjelmakauden 2021–2027 rahoituksen haku on käynnissä 14.3. - 31.12.2022. Hakemus tulee jättää ennen hankkeen aloittamista. Avustusta haetaan sähköisen EURA 2021 -hakujärjestelmän kautta. Hakuilmoitukset julkaistaan rakennerahastot.fi-sivustolla kohdassa hakuajat. 

HUOM! Päätöksenteko EU-ohjelmakauden 2021–2027 varojen osalta ei valitettavasti vielä ole mahdollista. Tarkoitus on, että päätöksiä EURA2021-järjestelmän kautta jätetyistä hakemuksista voitaisiin tehdä syksyllä 2022.

Neuvontaa ja lisätietoja

Ennen avustushakemuksen jättämistä on suositeltavaa olla yhteydessä valtakunnalliseen pk-yritysten rahoitusneuvontaan, p. 0295 024 800 ma-pe klo 9–15. Tarvittaessa voit myös olla yhteydessä Pohjois-Suomen alueen yritysasiantuntijaan.

Materiaalia:

Yrityksen kehittämisavustus -esite
Hakuinfo yritystuista
Hakuinfon tallenne

 

Kansallinen rahoitus

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kautta on haettavissa tällä hetkellä kansallista rahoitusta aluehallinnon asiointipalvelun kautta:

Maaseudulle suuntautuva yritysrahoitus

Maaseudun mikroyritysten kehittämis- ja investointitarpeisiin voi hakea tukea Euroopan maaseuturahastosta. Lisätietoa maaseudun yritystuista löytyy Ruokaviraston verkkosivuilta: Maaseudun yritystuet