Interreg-program 2021–2027
Programmen för European Territorial Cooperation (ETC)-målet, det vill säga Interreg-programmen, är en del av EU:s regional- och strukturpolitik.
Interreg-programmen stöder integreringen av gränsområden och bredare, gränsöverskridande samarbetsområden, samt skapandet och förstärkningen av nätverk mellan regioner och städer. Ge-nom att öka samarbetet, främja utbyte av erfarenheter och sprida god praxis påverkar programmen regionernas konkurrenskraft och ekonomiska utveckling. Programmen främjar även miljömål i enlighet med European Green Deal.
Dessutom stärker programmen Östersjöregionen som ett europeiskt och globalt ekonomiskt om-råde och söker gemensamma lösningar på glesbygdens utmaningar i norr.
Finland kommer att delta i genomförandet av åtta Interreg-program under programperioden 2021–2027.
Under programperioden 2014-2020 deltog Finland i tre ENI CBC yttre gränssamarbetesprogram: Karelia, Kolarctic och Sydöstra Finland - Ryssland. Genomförandet av programmen för stödmot-tagare kommer att fortsätta till slutet av 2023. Programmen kommer att stängas för gott i början av 2025.
Interreg-program verksamma i Finland
Program för gränsöverskridande samarbete
Total finansiering: 205,6 miljoner euro
EU-finansiering: 125,3 miljoner euro
Norges finansiering: 12,8 miljoner euro
Programområde: Finland (Lappland, Norra Österbotten, Mellersta Österbotten, Österbotten, Södra Österbotten, Norra Karelen, Kajanaland), Sverige (4 regioner) och Norge (3 regioner)
Förvaltande myndighet: Länsstyrelsen Norrbotten (Luleå, Sverige).
Programsekretariatet är verksamt på flera platser i programområdet. I Finland är ledamoter av sekretariatet stationerad vid Lapplands förbund, Norra Österbottens förbund, Österbottens förbund och Sametinget.
Interreg Aurora möjliggör nya gränsöverskridande samarbetsmöjligheter i Europas nordligaste regioner och Sápmiregionen. En speciell egenskap hos Interreg Aurora är integrationen av programmet i Sápmi-regionen och deltagandet av de urbefolkade samerna. Interreg Aurora är en ny programenhet som kombinerar Interreg Botnia-Atlantica- och Interreg Nord-programmen från programperioden 2014–2020.
Total finansiering: 203,1 miljoner euro
EU-finansiering: 162,5 miljoner euro
Programområde: Finland (Satakunta, Egentliga Finland, Nyland, Kymmenedalen, Birkaland, Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland, Södra Karelen, Åland, Södra Savolax), Sverige (8 regioner), Estland, Lettland (6 regioner)
Förvaltande myndighet och programsekretariat: Egentliga Finlands förbund (Åbo, Finland)
Interreg Central Baltic 2021-2027 finansierar gränsöverskridande samarbetsprojekt i Finland (in-klusive Åland), Estland, Lettland och Sverige. Program har genomförts i regionen sedan 2007 och samarbetsnätverken är väletablerade och utvecklade. Östersjön har förenat länder i århundraden och skapat grunden för starka ekonomiska och kulturella relationer.
Programområdet har förvandlats till ett fungerande gränsöverskridande samverkansområde, där syftet är att förbättra områdets operativa kapacitet och att lösa de utmaningar som förenar områ-dena – tillsammans över gränser. Mer detaljerade beskrivningar av de aktiviteter som ska finan-sieras och information om de öppna ansökningsomgångarna finns på programmets hemsida.
Programmets webbplats
Nationell kontaktpunkt
Total finansiering: 317,4 miljoner euro
EU-finansiering: 251 miljoner euro
Norsk finansiering: 3,7 miljoner euro
Programområde: Finland, Sverige, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Danmark, Tyskland (7 stater), Norge (9 regioner)
Förvaltande myndighet och programsekretariat: Investitionsbank Schleswig Holstein (Rostock, Tyskland)
Interreg Baltic Sea Region 2021-2027-programmet är ett samarbetsprogram mellan staterna i Östersjöregionen. Programområdet är geografiskt brett och det finns många europeiska storstadsområden i området, men å andra sidan är den stora majoriteten av programområdet landsbygd.
Målet med programmet är att främja den gröna omställningen och motståndskraften i Östersjöregionen och att förbättra livskvaliteten för regionens invånare. Mer detaljerade innehållsbeskrivningar av målen och innehållet i de finansierade projekten efter prioritering finns på programmets webbplats.
Dessutom spelar programmet en nyckelroll i genomförandet av EU:s Östersjöstrategi.
Total finansiering: 75 miljoner euro
EU-finansiering: 43,7 miljoner euro
Finansiering för Norge, Island, Färöarna och Grönland: 7,8 miljoner euro
Programområde: Finland (Lappland, Norra Österbotten, Kajanaland, Norra Karelen, Mellersta Österbotten, Mellersta Finland, Norra Savolax, Södra Savolax), Sverige (4 regioner), Irland (4 regioner), Norge (3 områden), Färöarna, Grönland , Island
Förvaltande myndighet: Länsstyrelsen Västerbotten (Umeå, Sverige)
Programsekretariat: Köpenhamn, Danmark
Programmet Northern Periphery and Arctic Region skapar samarbete mellan sju partnerländer. Det innebär att programområdet omfattar den euroarktiska zonen, delar av Atlantbältet och delar av Barentsregionen, som gränsar till Kanada i väster och Ryssland i öster. Trots de geografiska skillnaderna har det stora programområdet en rad gemensamma särdrag, såsom gles befolkning, dåliga förbindelser, ekonomisk ensidighet, rikliga naturresurser och de starka effekterna av kli-matförändringarna. Denna unika kombination av egenskaper innebär gemensamma utmaningar och möjligheter som kan övervinnas och bäst utnyttjas genom internationellt samarbete.
Programmets webbplats
Nationell kontaktpunkt
Total finansiering: 482,3 miljoner euro
EU-finansiering: 384,5 miljoner euro
Finansiering från andra länder: 2,9 miljoner euro
Programområde: Europeiska unionen, Norge, Schweiz, Ukraina, Moldavien, Albanien, Bosnien och Hercegovina, Montenegro, Nordmakedonien, Serbien
Förvaltande myndighet och programsekretariat: Region Hauts-de-France (Lille, Frankrike)
Interreg Europe -programmet erbjuder finansiering till regionala och lokala myndigheter för att utveckla och genomföra bättre regionalpolitik i hela Europa. Målet är att förbättra genomförandet av regional utveckling genom att främja utbyte av erfarenheter, innovativa tillvägagångssätt och god praxis bland regionalpolitiska aktörer.
Driften och finansieringen av programmet sker genom samarbetsprojekt mellan regioner och kunskapsplattformen (Policy Learning Platform). Samarbetsprojekt mellan regioner omfattar två faser; den faktiska genomförandefasen (3 år) och övervakningsfasen (1 år). Expertplattformen fungerar som ett informationscenter och erbjuder information om tidigare projekt, expertstöd och nätverkshjälp.
Total finansiering: 58 miljoner euro
EU-finansiering: 45 miljoner euro
Finansiering från Norge och Schweiz: 0,16 miljoner euro
Programområde: Europeiska unionen, Norge, Schweiz
Förvaltande myndighet och programsekretariat: Bratislava-regionen (Bratislava, Slovakien)
Interact är en gemensam stödfunktion för Interreg-program som erbjuder tjänster för alla EU:s gränsöverskridande samarbetsprogram. Interact strävar efter att säkerställa en konsekvent drift av programmen genom att dela den senaste informationen och bästa praxis, organiserar utbildnings- och nätverksevenemang, bygger och utvecklar gemensamma verktyg och producerar publikationer och rapporter relaterade till aktuella behov. I Finland finns Interacts kontor i Åbo.
Total finansiering: 61,7 miljoner euro
EU-finansiering: 48 miljoner euro
Finansiering från Norge, Schweiz, Island och Liechtenstein: 1,7 miljoner euro
Programområde: Europeiska unionen, Norge, Schweiz, Island, Liechtenstein
Förvaltande myndighet: Ministeriet för energi och fysisk planering i Luxemburg
Ansvarig för genomföranden: ESPON EGTC (Luxemburg)
Syftet med forskningsprogrammet ESPON (European Observation Network for Territorial Development and Cohesion) är att förbättra informationsbasen för regional planering och regional utveckling och att stödja samarbetet mellan EU-länder på dessa områden. Alla EU:s medlemsländer och partnerländer Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz deltar i programmet. Programmet genomförs med projekt som involverar forskningsinstitutioner från olika delar av Europa.
Total finansiering: 109,9 miljoner euro
EU-finansiering: 86,8 miljoner euro
Programområde: Europeiska unionen, Norge, Schweiz, Ukraina, Moldavien, Albanien, Bosnien och Hercegovina, Montenegro, Nordmakedonien, Serbien
Förvaltande myndighet och programsekretariat: Franska nationella byrån för territoriell sammanhållning (Paris, Frankrike)
Målet med URBACT-programmet är att samla och sprida goda erfarenheter av stadsutveckling genom erfarenhetsutbytesnätverk, öka ömsesidigt lärande mellan städer och stärka kunskapen om stadsutveckling. URBACT-programmet är ett verktyg för städer att delta i nätverk och utbyta erfarenheter om olika teman av integrerad stadsutveckling med andra europeiska städer.