InvestEU-programmet
InvestEU-programmet är ett finansieringsprogram från Europeiska kommissionen för att stödja den europeiska ekonomin och dess politiska mål. Målet med programmet är att få i omlopp en signifikant andel av privata och offentliga finansieringsmedel under åren 2021–2027.
Programmet är en fortsättning på det europeiska investeringsprogrammet som genomfördes 2015–2020 och på Europeiska fonden för strategiska investeringar (EFSI) som verkade inom dess ram. I Finland genomfördes SMF-företagsinitiativets garantiprogram för att förbättra tillgången till finansiering för tillväxtföretag.
InvestEU-fondens budgetgaranti på 26,2 miljarder euro strävar till att åstadkomma mer än 372 miljarder euro i investeringar i Europa. Programmet genomförs i samarbete med Europeiska kommissionen av Europeiska investeringsbanksgruppen (EIB) och finska banker.
I InvestEU-programmet kan finansiella instrument implementeras i olika länder genom två komponenter. EU-komponenten erbjuder genomförandepartnern finansiella instrument som främjar investeringar och som stöder EU:s politiska mål. Medlemsstatskomponenten riktas finansiella produkter till regionen i ett visst land.
Hållbarhetsgaranti - (Sustainability Guarantee) Finland
Finland genomför InvestEU-programmet bland annat genom en medlemsstatskomponent. Medlemsstatskomponenten i Finland genomförs genom ett lånegarantiprogram vars syfte är att påskynda investeringar som är hållbara med tanke på klimatet och miljön. I programmet införs Europeiska investeringsfondens (EIF) finansiella produkt Sustainability Guarantee, d.v.s. en hållbarhetsgaranti som förmedlas till marknaden i Finland genom finansiella institutioner (finska banker).
För programmet har anvisats en andel på två procent av finansieringen från Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) för Europeiska unionens regional- och strukturpolitik. Den medlemsstatskomponent av InvestEU-programmet som tagits i bruk i Finland är ett ändamålsenligt alternativ för genomförandet av finansieringsinstrument inom EU:s regional- och strukturpolitiska program.
Arbets- och näringsministeriet och miljöministeriet finansierar tillsammans programmet utöver ERUF-andelen. Finska staten finansierar medlemsstatskomponenten med sammanlagt 100 miljoner euro. En del av risken bärs av Europeiska investeringsbanksgruppen (EIB) och förmedlande finska banker. Med satsningen eftersträvas en hävstångseffekt på 7 gånger, d.v.s. programmet möjliggör en total lånefinansiering på 700 miljoner euro för små och medelstora företag och bostadsaktiebolag.
Totalt, med EU-komponenten och den medlemsstatskomponenten, siktas det på en total utlåningsandel på cirka 1 miljard euro i hållbarhetsgarantiprodukten i Finland.
Information om ärendet är publicerad på Rakennerahastot.fi den 7 juni 2024.
Införandet av InvestEU-programmets hållbarhetsgaranti underlättar t.ex. små och medelstora företags tillgång till total finansiering för klimat- och miljövänliga investeringar och bostadsaktiebolags investeringar i bruktagande av förnybar energi.
Det är fråga om en mekanism där Europeiska investeringbanksgruppen (EIB) ger finländska banker en garanti när de beviljar lån för miljömässigt hållbara investeringar och metoder för grön omställning.
Bankerna emellertid ger lån till företag vars verksamhet främst handlar om att främja klimat- och miljöaspekter samt till investeringar som främjar den gröna omställningen. Investeringar kan relateras till begränsning och anpassning till klimatförändringar, cirkulär ekonomi, förbättring av vattenresurser och förebyggande av miljöföroreningar, skydd och återställande av biologisk mångfald och hållbara investeringar i jord- och skogsbruk.
Möjliga mål är till exempel byggande av infrastruktur för fordonsladdning och företags upphandling av elbilar. Lån kan också ges till bostadsaktiebolag för investeringar i förnybar energi, såsom geotermisk eller solenergi och andra lösningar som förbättrar byggnaders energieffektivitet.
Hållbarhetsgarantin möjliggör förmånligare lånevillkor. Förmedlande banker kan i enlighet med sin egen kreditgivningspolitik erbjuda t.ex. längre lånetider, lägre ränta eller lägre krav på säkerheter. Garantin gör det lättare att få finansiering och möjliggör lån för mer riskfyllda investeringar.
Den finansiella produkten i InvestEU-programmets medlemsstatskomponenten, hållbarhetsgarantin, innehåller inte statligt stöd och kumulerar inte de minimis-stöd.
Utlysning av ansökningomgången för medlemsstatskomponenten av Finland på EIF:s webbplats: https://www.eif.org/InvestEU/guarantee-products-member-states-compartment/info-note-finland.pdf
Aktia
Danske Bank
Finnvera
Nordea
Oma Säästöpankki
OP Gruppen
POP Bank
Ålandsbanken
Allmän information om InvestEU-programmet på EIF:s webbplats: https://www.eif.org/InvestEU/index.htm
Verktyg för granskning och bedömning av investeringsobjekt som lämpar sig för hållbarhetsgarantin:
https://sustainabilityguarantee.eif.org/
InvestEU-portal: https://ec.europa.eu/investeuportal/desktop/fi/index.html
InvestEU-programmet – författningstexter och faktablad: https://commission.europa.eu/publications/investeu-programme-legal-texts-and-factsheets_fi
Överenskommelsen (Contribution Agreement, CA)
Ingåendet av en överenskommelse är en förutsättning för att medlemsstatskomponenten av InvestEU-programmet ska kunna utnyttjas i medlemsstaten. En överenskommelse mellan finska staten och Europeiska kommissionen ingicks den 5 september 2022. Överenskommelsen inklusive dess villkor baserar sig på artikel 10 i InvestEU-förordningen EU 2021/523, som fastställer finansieringsvillkoren och betalningarna mellan medlemsstaten och EU-kommissionen. I överenskommelsen avtalas om det belopp och den finansieringsgrad som ska användas samt om beloppet av den eventualförpliktelse som uppkommer och som ska täckas med det belopp som avtalas i medlemsstatens rygg-mot-rygg-garanti (Back-to-Back-guarantee).
Rygg-mot-rygg-garanti (Back-to-Back Guarantee)
Rygg-mot-rygg-garanti baserar sig på artikel 10 i InvestEU-förordningen EU 2021/523. Genom Rygg-mot-rygg-garanti täcker medlemsstaten beloppet av sin eventualskuld genom att bevilja rygg-mot-rygg-garanti för sin finansiering. Om förlusterna överstiger beloppet av kontantandelen för den helhet som avtalas genom överenskommelsen, används statsborgen till ett belopp av högst ett visst belopp. Borgensansvaret gäller så länge finansierings- och investeringsåtgärderna för den berörda medlemsstatsdelen pågår. Om användningen av rygg-mot-rygg-garanti avtalas i överenskommelsen.
Garantiavtal mellan Europeiska kommissionen och genomförandepartnern (Guarantee Agreement)
Efter att överenskommelsen undertecknades mellan finska staten och EU-kommissionen har EU-kommissionen ingått ett garantiavtal med genomförandepartnern. Finlands genomförandepartner för hållbarhetsgarantin är Europeiska investeringsbanksgruppen (EIB) och den därtill hörande Europeiska investeringsfonden.
Avtal mellan genomförandepartnern och programgenomförarna
EIB-gruppen förhandlar om villkoren och ingår avtal med finländska finansinstitut.
https://www.eif.org/InvestEU/guarantee_products_calls/index.htm
Avtal mellan garantitagaren och det finansiella institutet eller banken
I enlighet med sin egen utlåningspolitik beviljar finansinstitut och banker lån till stödmottagare, d.v.s. små och medelstora företag och bostadsaktiebolag.
Om nationell finansiering
I medlemsstatskomponenten finansieras garantin med medel från medlemsstaten för att täcka eventuella kreditförluster till följd av investeringar. Finlands finansiering begränsas till 100 miljoner euro och den andel som inte förbrukats återgår till Finland.
Berednings- och beslutsfaserna för finansieringshelheten i Finland:
- Som en del av beslutet om riktlinjer för regional finansiering av EU:s regional- och strukturpolitik 2021–2027 fastställde finanspolitiska ministerutskottet den 22 mars 2021 att Europeiska regionala utvecklingsfonden och dess nationella medfinansiering ska utgöra sammanlagt 31,6 miljoner euro i InvestEU-programmet.
- I samband med behandlingen av den andra tilläggsbudgeten i maj 2022 beslutade regeringen att InvestEU-garantiprogrammet ska utvidgas från 50 miljoner euro enligt tidigare beslut till 100 miljoner euro. I enlighet med den andra tilläggsbudgeten för 2022 anvisades arbets- och näringsministeriet och miljöministeriet finansiering för InvestEU-programmet så att den totala finansieringen av det planerade finansieringsinstrumentet inklusive borgensansvar uppgår till sammanlagt 100 miljoner euro.
- Den innehållsmässiga fördelningen av finansieringsandelarna i samband med finansieringshelheten preciserades i de förhandlingar som fördes med arbets- och näringsministeriet och miljöministeriet, EU-kommissionen och Europeiska investeringsfonden under 2022. Finanspolitiska ministerutskottet behandlade helheten och godkände finansieringen den 30 augusti 2022.
- Den slutliga totala finansieringens andel på 100 miljoner euro godkändes i den fjärde tilläggsbudgeten för 2022.
Den andel av ERUF-finansieringen som anvisats för den medlemsstatsspecifika delen av InvestEU-programmet i partnerskapsöverenskommelsen för EU:s regional- och strukturpolitiska program.
Mistä lainojen takauksessa on kyse?
Kyseessä on pk-yrityksissä tai asunto-osakeyhtiöissä ympäristöystävällisiin hankintoihin ja investointeihin tarkoitettu laina, jolle voi saada enimmillään 70–80 prosentin takauksen. Takaus voi mahdollistaa lainanhakijalle pienemmän vakuusvaateen, edullisemman lainan hinnan sekä pidemmän laina-ajan.
Takauksilla halutaan varmistaa, että pk-yritykset ja asunto-osakeyhtiöt saavat rahoitusta vihreää siirtymää edistäviin investointeihinsa. Lainaa välittävät rahoituslaitokset, kuten Suomessa toimivat pankit.
Lainatakausohjelma kuuluu Euroopan komission InvestEU-rahoitusohjelmaan. Rahoitusohjelman toimeenpanosta vastaa Euroopan investointirahasto (EIR), jonka rahoitustuote kestävyystakaus (Sustainability Guarantee) on. EIR valitsee kestävyystakauslainoja välittävät rahoituslaitokset eri EU-maissa ja sopii niiden kanssa muun muassa takuukiintiöstä ja lainojen myöntökohteista.
Mistä ja milloin takausta voi hakea?
EIR on tehnyt keväällä 2024 sopimuksen kahdeksan suomalaisen rahoituslaitoksen kanssa kestävyystakauksen käyttöönotosta. Kestävyystakauslainaa voi tiedustella ohjelmassa mukana olevista rahoituslaitoksista.
Lainatakausohjelmaan valitut pankit sisällyttävät EIR:n lainatakaukset tarjontaansa oman rahoitustuotepolitiikkansa mukaisesti ja voivat esimerkiksi nimetä ne eri tavoin.
Kuka voi hakea takausta ja millaisiin toimiin?
Lainatakausta voivat hakea pienet ja keskisuuret yritykset (pk-yritykset) ja asunto-osakeyhtiöt monenlaisiin ilmastopäästöjä pienentäviin ja muihin vihreän siirtymän investointeihin ja hankintoihin. Pk-yrityksen määritelmä noudattaa EU:n komission määrittämiä raja-arvoja.
Lainanhakijan kannattaa kysyä suoraan pankista, mitä lainatakauksia sen valikoimassa on. Rahoituslaitokset päättävät itse mille asiakasryhmille, millaisiin kohteisiin ja millä aikataululla ne tarjoavat kestävyystakauksia. Kaikkien taattavien investointien ja hankintojen tulee noudattaa EIR:n määrittämiä kestävyyskriteerejä. Pankit neuvovat asiakastaan kriteerien osalta.
Rahoituslaitokset arvioivat myös takauksen hakijan luottoriskit tavalliseen tapaan osana lainapäätöstä oman luottopolitiikkansa mukaisesti.
Pk-yritykset voivat hakea lainatakausta investoinneille ja hankinnoille, jotka täyttävät EIR:n määrittämät kestävyyskriteerit. Investoinnit voivat liittyä esimerkiksi energiatehokkuuteen, uusiutuvaan energiaan, kiertotalouteen, luonnonvarojen kestävään käyttöön ja luontopohjaisiin ratkaisuihin.
Pk-yrityksille on tarjolla kaksi vaihtoehtoa, miten joko yritys voi täyttää kestävyystakauksen kelpoisuusehdot tai investointi kestävyyskriteerit ympäristöystävällisyyden näkökulmasta.
- Yritys on kestävyystakauksen kelpoisuusehtojen mukainen, lisätietoa linkistä
- Investointi on kestävyyskriteerien mukainen, lisätietoa linkistä.
Asunto-osakeyhtiöt voivat hakea lainatakausta kestävyyskriteerit täyttäville investoinneille ja hankinnoille, joilla esimerkiksi parannetaan rakennusten energiatehokkuutta tai muutetaan lämmitysjärjestelmä hyödyntämään maalämpöä, tuulivoimaa tai aurinkoenergiaa. Lainatakaus voi sopia myös sähköautojen latausinfran rakentamiseen.
EIR on tehnyt työkalun, jonka avulla sekä lainatakauksia myöntävät rahoituslaitokset että kiinnostuneet lainanhakijat voivat tarkistaa, täyttääkö suunniteltu investointi kriteerit.
Lisätietoja EIR:n sivuilla https://sustainabilityguarantee.eif.org/
Kuinka suurelle lainalle takauksen voi saada?
Lainan enimmäismäärä on 7,5 miljoonaa euroa.
Voiko takauksen yhdistää avustuksiin?
Pääsääntöisesti kyllä voi.
Esimerkki: On mahdollista, että pk-yritys yhdistäisi tiettyä investointikokonaisuutta varten perustetussa hankkeessa jostain EU-rahoitusohjelmasta saamansa avustuksen ja kestävyystakauksen sisältävän lainan.
Tällöin on kuitenkin tärkeää huomioida päällekkäisen rahoituksen välttämiseksi, että samoja kustannuksia ei kateta kahdella tukielementillä EU:n varainhoitoasetuksen 2018/1046 artiklan 191 mukaisesti.
Voiko pk-yritys saada kestävyystakauslainaa sähköisen kaluston hankintaan?
Kyllä, liikenteen päästöjen vähentäminen on tärkeä teema.
Kestävyystakauslaina soveltuu EIR:n kriteerien mukaan esimerkiksi pk-yrityksen investointeihin vähäpäästöiseen raskaaseen kalustoon (kuorma-autot), henkilöiden ja tavaroiden kuljetukseen tarkoitettuihin ajoneuvoihin (linja-autot, pakettiautot) ja sähköautoihin.
Pankeista saa parhaiten tietoa niiden tarjonnasta kalustohankintoihin.
Miten rahoituslaitokset pääsevät mukaan lainatakausohjelmaan?
EIR on julkaissut rahoituslaitoksille hakukuulutuksen ja tarjoaa tietoa, miten voi hakea lainatakausohjelman välittäjäksi. EIR valitsee pankit ja muut rahoituksen välittäjät oman arviointiprosessinsa mukaisesti.
- EIR hakukuulutus rahoituslaitoksille ja pankeille (Tähän linkki EIR:n hakukuulutukseen)
Mitä lainatakausohjelma maksaa Suomelle?
Suomi on osoittanut käytettäväksi lainatakausohjelman rahoitukseen enintään 100 miljoonaa euroa. Summalla katetaan lainoista mahdollisesti koituvia luottotappioita. Suomen valtion lisäksi EIR ja lainatakauksia välittävät rahoituslaitokset kantavat osan riskistä. Käyttämättä jäänyt rahoitus palautuu Suomelle, kun ohjelma päättyy.
Suomen 100 miljoonan euron rahoituksen vipuvaikutuksen arvioidaan olevan seitsenkertainen, eli sen ansiosta Suomessa kestäviin investointeihin on mahdollista hakea lainoja yhteensä noin 700 miljoonan euron edestä.
1. YM Kestävyystakauslainat
2. OmaSp
3. OP
4. POP
5. Kestävyystakauswebinaarin Q & A