Hyppää sisältöön

Luovan ja kulttuurialan innovaatio-osaaminen: haut avautuvat tammikuussa, tutustu sisältöihin jo nyt

Julkaisuajankohta 6.11.2024 13.08
Tiedote

Hämeen ELY-keskus avaa Luovan ja kulttuurialan innovaatio-osaaminen valtakunnallisessa teemassa kolme hakua ajalle 13.1. – 31.3.2025.

Avattavat haut

  • Koordinaatiohankkeen jatko loppukaudelle
  • Osaamis- ja innovaatiohankkeet (ns. perinteinen kehittämishankehaku)
  • Kehittämis- ja kokeiluhankkeet (kertakorvaushankehaku, maks. 200 000 euroa, erityisesti pienemmille toimijoille esim. kertaluonteisiin kokeiluihin)

Hakujen sisällöt ovat hyvin samansuuntaiset aiempien hakujen kanssa, noudattaen teeman sisältöjä sekä erityistavoitetta 4.2 Uutta osaamista työelämään. "Tällä kierroksella painotetaan aiempaa enemmän toimijoiden välistä yhteistyötä", toteaa rahoitusasiantuntija Minna Taipale Hämeen ELY-keskuksesta. Koska kyseessä on valtakunnallinen teema, tulee hankkeissa huomioida valtakunnallinen vaikuttavuus suhteessa mm. hankkeen kokoon ja toimenpiteisiin. Perustoimintaa tai oman toiminnan kehittämistä ei rahoiteta.

Hakuihin on varattu yhteensä enintään 7,5 miljoonaa euroa. Tukitaso on yleensä enintään 80 % hankkeen kokonaiskustannuksista. Haut on kytketty tukemaan Kulttuuripoliittista selontekoa sekä Luovien alojen kasvustrategian toimeenpanoa ja hallituksen luoville aloille kohdentaman tk-rahoituksen käyttöä.

Hakuilmoitukset tarkkoine yksityiskohtineen avataan EURA21 -järjestelmässä vuodenvaihteessa. Hauista tullaan järjestämään ELYn ja ministeriöiden toimesta infoja haun auettua. Lisäksi Luova verkko jatkaa hakijoiden tukemista 2. ja 3. hakujen osalta.

"Vaikka varsinainen hakuaika itsessään on jo suhteellisen pitkä, haluamme varmistaa hakijoille riittävän valmisteluajan julkaisemalla hakukriteeristön jo nyt."

- Minna Taipale, Hämeen ELY-keskus

Rahoitusta voivat hakea julkisoikeudelliset yhteisöt sekä yksityisoikeudelliset oikeushenkilöt, joita ovat mm. erilaiset yhteisöt, yritykset, järjestöt, kunnat, oppilaitokset ja osuuskunnat (ei työryhmät, toiminimet tai yksityishenkilöt).

Toiminnan kohderyhmänä voivat luovilla ja kulttuurialoilla toimiva työikäinen väestö, itsensä työllistäjät, yrittäjiksi aikovat, yksinyrittäjät, maahanmuuttajat, yrityksissä ja organisaatioissa työskentelevät työntekijät ja johtajat yksityisellä ja julkisella sektorilla, ml. luovaa osaamista hyödyntävät toimijat. Kohderyhmään kuuluvat myös luovan ja kulttuurialan järjestöt, yhdistykset, säätiöt, kunnat, kasvatus- ja koulutusorganisaatiot, tutkimuslaitokset, taide- ja kulttuurilaitokset sekä muut työelämän ja palveluiden kehittäjät ja niiden henkilökunta. Kohderyhmänä ovat erilaisissa muutostilanteissa olevat työnantajat ja työntekijät. Kohderyhmiä ovat myös sellaiset työssä olevat henkilöt, joiden tämänhetkinen osaaminen tarvitsee päivitystä tai joiden työelämässä pitempään pysymistä turvataan.

Hankkeet arvioidaan ja pisteytetään Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 Alue- ja rakennepolitiikan -ohjelman seurantakomitean hyväksymien yleisten valintaperusteiden ja toimintalinjan 4 Työllistävä, osaava ja osallistava Suomi, Erityistavoitteen 4.2 Uutta osaamista työelämään mukaan.

  • Jokaisen rahoitettavaksi valittavan hakemuksen on täytettävä hanketta koskevat yleiset valintaperusteet. Yleiset valintaperusteet perustuvat EU- ja kansalliseen lainsäädäntöön (rahoituslaki 37 §).
  • Erityisten valintaperusteiden pisteyttäminen asettaa hakemukset etusijajärjestykseen. Pisteskaala on 0-5 pistettä / erityinen valintaperuste.
  • Horisontaalisten valintaperusteiden (tasa-arvo, EU:n perusoikeuskirja, kestävä kehitys, Itämeri-strategia) pisteskaala on 0-3 pistettä / valintaperuste.
  • Lisäksi tässä haussa rahoittaja on määritellyt teemakohtaisen valintaperusteen, josta voi saada 0-5 pistettä. Teemakohtainen tarkentava valintaperuste (0-5p)

Koordinaatiohankkeen jatko loppukaudelle


Valtakunnalliselle teemalle haetaan koordinaatiohanketta loppukaudeksi (aloitus viimeistään 1/2026). Koordinaatiohanketoteuttajaksi etsitään ensisijaisesti yhtä toteuttajaa, joka ottaa vastuun tehtävien hoitamisesta. Hakuun on varattu enintään yksi miljoonaa euroa. Koordinaatiohankkeen tehtävät on jaettu kolmeen osaan – teemakohtainen toiminta, verkostotyö sekä viestintä.

Teemakohtainen toiminta sisältää mm. yhteistyötä teeman johtoryhmän ja asiantuntijaryhmän kanssa sekä teeman hankkeiden tukemista, seurantaa ja tulosten tunnistamista. Koordinaatiohanke omaa vahvan tuntuman hankkeiden arkeen sekä fasilitoi teeman hankkeiden keskinäistä yhteistyötä. Lisäksi koordinaatiohanke tukee teeman hankkeita niissä syntyvien toimintamallien, palveluiden ja tuotteiden hyvien käytäntöjen levittämisessä sekä tulosten juurruttamisessa. Myös hankkeiden vaikuttavuuden tunnistaminen, arviointi sekä näkyväksi tekeminen kuuluu koordinaatiohankkeen tehtäviin.

Koordinaatiohanke verkostoituu valtakunnallisesti ja kansainvälisesti teeman toimijoiden kanssa. Hanke seuraa eurooppalaisia rahoitus- ja yhteistyömahdollisuuksia, toimintamalleja, hyviä käytäntöjä sekä tiedottaa niistä edelleen kansallisesti. Lisäksi koordinaatiohanke tekee yhteistyötä sidosryhmien, alueiden ja muiden hankkeiden kanssa sekä maakuntien liittojen, ELY-keskusten jne. kanssa.

Viestinnän osalta koordinaatiohanke johtaa teemakohtaista laajaa viestintää sekä tukee ja koordinoi rahoitettavien hankkeiden itse toteuttamaa viestintää. Lisäksi koordinaatiohanke tuottaa ja kokoaa tilannetietoa mm. rahoittajalle ja ministeriöille tarpeen mukaan sekä tuottaa arviointiaineistoa teeman toteutuksesta.

Koordinointihankkeen lopputuloksena:

  • Hankkeen toteuttaja toimii merkittävänä osana valtakunnallista luovien alojen ja luovan talouden kehittämisverkostoa yhdessä muiden tärkeimpien toimijoiden kanssa.
  • Toimija on juurruttanut koordinointihankkeessa syntyneen osaamisen olennaiseksi osaksi omaa organisaatiotaan ja jatkaa kehittämistoimintaa edelleen yhteistyössä muiden tärkeimpien toimijoiden kanssa.
  • Teemasta rahoitetut hankkeet ovat saavuttaneet laajempaa näkyvyyttä ja vaikuttavuutta koordinaatiohankkeen tukemana.
  • Viestintään on aktivoitu monipuolisesti eri luovan, kulttuurialan ja muiden alojen toimijoita ja toiminta jatkuu.

Erityistavoitekohtaiset valintaperusteet (ohjelma-asiakirjasta)

  • Hankkeessa kehitetään uudenlaisia koulutuksen ratkaisuja, edistetään ennakoivaa lähestymistapaa tai tuotetaan erityistä lisäarvoa olemassa oleviin toimenpiteisiin.
  • Hanke edistää toimijoiden osaamista, yhteistyötä ja/tai monialaisten palvelujen hyödyntämistä koordinoidusti.
  • Hankkeessa kehitetään uudenlaisia ratkaisuja tai tuotetaan erityistä lisäarvoa olemassa oleviin toimenpiteisiin yritysten ja organisaatioiden uudistumisen ja kilpailukyvyn edistämiseksi.

Teemakohtainen tarkentava valintaperuste

  • Hankesuunnitelma on Luovan ja kulttuurialan innovaatio-osaamista teeman tavoitteiden mukainen ja jatkaa saumattomasti teeman alkukauden toimintaa.
  • Hankesuunnitelmassa on esitetty konkreettiset toimet koordinaatiohankkeen hakuohjeessa määriteltyjen tehtävien ja tavoitteiden toteuttamiseksi.
  • Hankkeen toteuttajalla on kokemusta kansallisten verkostojen luomisesta, verkostoissa toimimisesta ja verkostojen johtamisesta koordinaatiotehtävän toteuttamiseksi.
  • Hankkeen toteuttajaorganisaatiolla on luovien ja kulttuurin alojen tuntemusta ja osaamista.

Alustava hakuinfoaikataulu keskiviikko 15.1.2025 klo 13. Tarkemmat tiedot julkaistaan Rakennerahastot.fi -sivustolla.

Osaamis- ja innovaatiohankkeet (ns. perinteinen kehittämishankehaku)


Teeman hankkeilta odotetaan laaja-alaista yhteistyötä erityyppisten toimijoiden välillä (esimerkiksi järjestöt, yritykset, kunnat ja oppilaitokset). Tämä voi tapahtua yhteisen hanketoteutuksen kautta tai yhteistyönä ilman varsinaista hanketoteuttajan roolia. Kulttuuri- ja luovien alojen toimijat voivat myös tarjota palvelutuotantoa (kilpailutussäännöt huomioiden) hankkeille ja hyötyä näin hankkeista. Lisäksi kulttuuri- ja luovan alan toimijat voivat olla hankkeen toimenpiteiden kohderyhmänä.

Hankkeilla

  • vahvistetaan luovia aloja ja luovaa taloutta elinkeinorakenteen monipuolistajana parantamalla liiketoimintaosaamista ja digitaalista osaamista, vahvistamalla monialaisia toimintamalleja eri toimialojen kesken ja lisäämällä matkailullisia valmiuksia sekä kehittämällä kykyä toimia erilaisina innovaatioalustoina.
  • vahvistetaan taide- ja kulttuurialaa kehittämällä mm. seuraavia osa-alueita:
    • palveluiden laatu, vaikuttavuus ja saatavuus
    • innovaatiotoiminta
    • tuotanto-osaaminen
    • kulttuuriympäristöjen kestävä kehittäminen
    • kulttuurisen moninaisuuden osaaminen

Hankkeita voidaan toteuttaa yhden hakijan toimesta tai ryhmähankkeena (useampi osatoteuttaja). Ryhmähankkeen osatoteuttajan rooli hankekokonaisuudessa täytyy olla tarpeenmukainen ja perusteltu.

Rahoitettavilta hankkeilta edellytetään selkeää suunnitelmaa:

  1. Konkreettinen kuvaus tavoitteista, toimenpiteistä ja tuloksista (ryhmähankkeissa yhteinen kuvaus sisältäen yhteistyön kuvauksen).
  2. Viestintä- ja vuorovaikutussuunnitelma sisältäen mm. kuvauksen tapahtumista ja tilaisuuksista.
  3. Suunnitelma toiminnan jatkumisesta hankkeen päättymisen jälkeen
  4. Lisäksi tulee kuvata hakijan näkemys luovan ja kulttuurialan kehittämistarpeista, yhteistyökyvykkyydestä sekä resilienssistä muuttuvissa tilanteissa esimerkiksi aiemman toiminnan kautta.

Erityistavoitekohtaiset valintaperusteet (ohjelma-asiakirjasta)

  • Hanke edistää toimijoiden osaamista, yhteistyötä ja/tai monialaisten palvelujen hyödyntämistä koordinoidusti
  • Hankkeessa kehitetään uudenlaisia ratkaisuja tai tuotetaan erityistä lisäarvoa olemassa oleviin toimenpiteisiin yritysten ja organisaatioiden uudistumisen ja kilpailukyvyn edistämiseksi
  • Hankkeessa edistetään tukea muutostilanteissa sekä yrityksille että yksilöille

Teemakohtainen tarkentava valintaperuste

  • Hankesuunnitelma on Luovan ja kulttuurialan innovaatio-osaamista teeman tavoitteiden mukainen ja hankesuunnitelmassa on esitetty konkreettiset toimenpiteet sekä alustava aikataulu hankkeen toteuttamiseksi.
  • Hankesuunnitelmassa on kuvattu hankkeen tarvelähtöisyys ja se, kuinka hankkeen toimenpiteet kohdistuvat kulttuuri- ja luovan alan toimijoihin.
  • Hankesuunnitelmassa on kuvattu yhteistyö muiden kulttuuri- ja luovan alan toimijoiden kanssa.
  • Hankesuunnitelmassa on kuvattu valtakunnallisesti tavoitellut tulokset ja niiden vaikuttavuus toimialalle.
  • Hankkeen toteuttajaorganisaatiolla on luovien ja/tai kulttuurin alojen tuntemusta ja osaamista.

Alustava hakuinfoaikataulu tiistai 14.1.2025 aamupäivä. Tarkemmat tiedot julkaistaan Rakennerahastot.fi sivustolla.

Kehittämis- ja kokeiluhankkeet (kertakorvaushankehaku, maks. 200 000 euroa, erityisesti pienemmille toimijoille esim. kertaluonteisiin kokeiluihin)


Tässä haussa haetaan kertakorvaushankkeita. Kertakorvaus on tuotosperusteinen kustannusmalli. Tämä tarkoittaa sitä, että tuki maksetaan tuen saajalle, jos tukipäätöksessä ennalta määritelty tuen maksamisen edellytyksenä oleva tuotos on todennetusti toteutunut. Hankehakemuksella siis määritellään tavoiteltu tulos/ tuotos sekä tavat sen todentamiseksi ja dokumentoimiseksi. Mallin tarkoituksena on mahdollistaa keskittyminen enemmän hankkeessa konkreettisesti aikaansaatavaan lopputulokseen ja vaikuttavuuteen kustannusten yksityiskohtaisen tarkastelun sijaan.

Kehittämis- ja kokeiluhankkeet voivat kohdistua esimerkiksi kertaluonteisiin, pienempiin kokeiluihin, joilla pyritään ratkaisemaan todennettuja ja kohdennettuja kulttuuri- ja luovan alan kehittämistarpeita. Hankkeilla tavoitellaan vaikuttavuutta toimintaympäristöönsä, ei vain yksittäiseen yritykseen tai yhteisöön. Kertakorvaushankkeet voivat olla maksimissaan 200 000 euroa.

Kehittämis- ja kokeiluhankkeilta odotetaan usean toimijan yhteistyötä (esimerkiksi järjestöt, yritykset, kunnat ja oppilaitokset). Tämä voi tapahtua yhteisen hanketoteutuksen kautta tai yhteistyönä ilman varsinaista hanketoteuttajan roolia. Kulttuuri- ja luovien alojen toimijat voivat myös tarjota palvelutuotantoa (kilpailutussäännöt huomioiden) hankkeille ja hyötyä näin hankkeista. Lisäksi kulttuuri- ja luovan alan toimijat voivat olla hankkeen toimenpiteiden kohderyhmänä.

Hankkeilla

  • vahvistetaan luovia aloja ja luovaa taloutta elinkeinorakenteen monipuolistajana parantamalla liiketoimintaosaamista ja digitaalista osaamista, vahvistamalla monialaisia toimintamalleja eri toimialojen kesken ja lisäämällä matkailullisia valmiuksia sekä kehittämällä kykyä toimia erilaisina innovaatioalustoina.
  • vahvistetaan taide- ja kulttuurialaa kehittämällä mm. seuraavia osa-alueita:
    • palveluiden laatu, vaikuttavuus ja saatavuus
    • innovaatiotoiminta
    • tuotanto-osaaminen
    • kulttuuriympäristöjen kestävä kehittäminen
    • kulttuurisen moninaisuuden osaaminen

Hankkeita voidaan toteuttaa yhden hakijan toimesta tai ryhmähankkeena (useampi osatoteuttaja). Ryhmähankkeen osatoteuttajan rooli hankekokonaisuudessa täytyy olla tarpeenmukainen ja perusteltu.

Rahoitettavilta hankkeilta edellytetään selkeää suunnitelmaa:

  1. Konkreettinen kuvaus tavoitteista, toimenpiteistä, tuloksista ja vaikutuksista (ryhmähankkeissa yhteinen kuvaus sisältäen yhteistyön kuvauksen).
  2. Viestintä- ja vuorovaikutussuunnitelma sisältäen mm. kuvauksen tapahtumista ja tilaisuuksista.
  3. Lisäksi tulee kuvata hakijan näkemys luovan ja kulttuurialan kehittämistarpeista, yhteistyökyvykkyydestä sekä resilienssistä muuttuvissa tilanteissa esimerkiksi aiemman toiminnan kautta.

Erityistavoitekohtaiset valintaperusteet (ohjelma-asiakirjasta)

  • Hanke edistää toimijoiden osaamista, yhteistyötä ja/tai monialaisten palvelujen hyödyntämistä koordinoidusti
  • Hankkeessa kehitetään uudenlaisia ratkaisuja tai tuotetaan erityistä lisäarvoa olemassa oleviin toimenpiteisiin yritysten ja organisaatioiden uudistumisen ja kilpailukyvyn edistämiseksi
  • Hankkeessa edistetään tukea muutostilanteissa sekä yrityksille että yksilöille

Teemakohtainen tarkentava valintaperuste

  • Hankesuunnitelma on Luovan ja kulttuurialan innovaatio-osaamista teeman tavoitteiden mukainen ja hankesuunnitelmassa on esitetty konkreettiset toimenpiteet sekä alustava aikataulu hankkeen toteuttamiseksi.
  • Hankesuunnitelmassa on kuvattu hankkeen tarvelähtöisyys ja se, kuinka hankkeen toimenpiteet kohdistuvat kulttuuri- ja luovan alan toimijoihin.
  • Hankesuunnitelmassa on kuvattu yhteistyö muiden kulttuuri- ja luovan alan toimijoiden kanssa.
  • Hankesuunnitelmassa on kuvattu tavoitellut tulokset ja niiden vaikuttavuus toimialalle.
  • Hankkeen toteuttajaorganisaatiolla on luovien ja/tai kulttuurin alojen tuntemusta ja osaamista.

Alustava hakuinfoaikataulu tiistai 14.1.2025 aamupäivä. Tarkemmat tiedot julkaistaan Rakennerahastot.fi -sivustolla.

"Hakijoiden tulee varmistaa käyttöoikeudet EURA21-järjestelmään hyvissä ajoin. Lisäksi tulee olla yhteydessä koordinaatiohanke Luovaan verkkoon hankeideoiden tiimoilta. Myös rahoittajalta ja ohjaavista ministeriöistä saa tukea hakuun osallistumiseen. Käytössä olevista kustannusmalleista voi olla yhteydessä suoraan rahoittajaan."

- Minna Taipale, Hämeen ELY-keskus

Lisätietoa


Hämeen ELY-keskus
Minna Taipale
Rahoitusasiantuntija
minna.taipale(at)ely-keskus.fi
p. 0295 025 106

Opetus- ja kulttuuriministeriö
Kirsi Kaunisharju
Kulttuuriasiainneuvos
Strategisen ohjauksen vastuualue
Kulttuuri- ja taidepolitiikan osasto
kirsi.kaunisharju(at)gov.fi
p. 0295 330 144

Koordinaatiohanke Luova verkko
Sofia-Charlotta Kakko
Erityisasiantuntija
Taiteen edistämiskeskus (Taike)
sofia.kakko(at)taike.fi
p. 0295 330 912

Valtakunnallinen