Hoppa till innehåll

Innovationskompetens inom kreativa sektorn och kultursektorn: utlysningarna öppnas i januari, ta del av innehållet redan nu

Utgivningsdatum 6.11.2024 13.08 | Publicerad på svenska 21.11.2024 kl. 16.09
Pressmeddelande

NTM-centralen i Tavastland öppnar tre utlysningar inom det nationella temat Innovationskompetens inom kreativa sektorn och kultursektorn för tiden 13.1–31.3.2025.

Utlysningar som öppnas:

  • Fortsättning av samordningsprojektet för den återstående perioden
  • Kompetens- och innovationsprojekt (s.k. traditionell utlysning av utvecklingsprojekt)
  • Utvecklings- och försöksprojekt (utlysning av engångsersättningsprojekt, upp till 200 000 euro, särskilt för mindre aktörer, t.ex. för engångsförsök)

Innehållen i utlysningarna motsvarar i väldigt hög grad tidigare utlysningar och de följer temats innehåll och det specifika målet 4.2 Ny kompetens i arbetslivet. "I den här omgången betonas samarbetet mellan olika aktörer ännu mer", säger Minna Taipale, som är finansieringsexpert vid NTM-centralen i Tavastland. Eftersom det handlar om ett nationellt tema måste projekten ta hänsyn till det nationella genomslaget i förhållande till exempelvis projektets storlek och åtgärder. Grundläggande verksamhet eller utveckling av egen verksamhet finansieras inte.

Sammanlagt högst 7,5 miljoner euro har avsatts för utlysningarna. Stödnivån är i allmänhet högst 80 % av de totala projektkostnaderna. Utlysningarna är kopplade till att främja Kulturpolitiska redogörelsen och genomförandet av Tillväxtstrategin för de kreativa sektorerna samt användningen av den FoU-finansiering som regeringen anvisat till de kreativa sektorerna.

Utlysningsannonserna med exakta detaljer öppnas i EURA21-systemet i årsskiftet. NTM-centralen och ministerierna ordnar informationsmöten om utlysningarna då utlysningen öppnats. Dessutom fortsätter Kreativa nätet att stödja sökandena i fråga om andra och tredje utlysningen.

"Även om själva utlysningstiden i sig redan är relativt lång, vill vi säkerställa en tillräcklig förberedelsetid för de sökande genom att publicera utlysningskriterierna redan nu."

- Minna Taipale, NTM-centralen i Tavastland

Finansiering kan sökas av offentligrättsliga samfund och privaträttsliga juridiska personer, bl.a. olika sammanslutningar , företag, organisationer, kommuner, läroanstalter och andelslag (inte arbetsgrupper, firmor eller privatpersoner).

Målgruppen för verksamheten kan vara personer i arbetsför ålder inom kreativa och kulturella sektorer, personer som sysselsätter sig själva, personer som planerar att bli företagare, ensamföretagare, invandrare, anställda och chefer i företag och organisationer inom den privata och offentliga sektorn, inklusive aktörer som utnyttjar kreativ kompetens. Målgruppen omfattar också organisationer, föreningar, stiftelser, kommuner, utbildningsorganisationer, forskningsinstitut, konst- och kulturinstitut inom den kreativa och kulturella sektorn samt andra utvecklare av arbetslivet och tjänster och deras personal. Målgruppen utgörs av arbetsgivare och anställda som befinner sig i olika omställningssituationer. Målgrupperna omfattar även personer som är i arbete och vars nuvarande kompetens behöver uppdateras eller vars fortsättning i arbetslivet under en längre tid tryggas.

Projekten utvärderas och poängsätts enligt de allmänna urvalskriterier som godkänts av uppföljningskommittén för det regional- och strukturpolitiska programmet Ett förnybart och kompetent Finland 2021–2027 och utifrån insatsområdet 4 Ett sysselsättande, kompetent och inkluderande Finland, det specifika målet 4.2 Ny kompetens för arbetslivet.

Varje ansökan som väljs ut för finansiering ska uppfylla de allmänna urvalskriterierna för projektet. De allmänna urvalskriterierna grundar sig på EU-lagstiftning och nationell lagstiftning (37 § i finansieringslagen). Poängsättningen av de särskilda urvalskriterierna ställer ansökningarna i prioritetsordning. Poängskalan är 0–5 poäng / särskilt urvalskriterium. De horisontala urvalsgrundernas (jämlikhet, EU:s rättighetsstadga, hållbar utveckling, Östersjöstrategin) är poängskalan 0–3 poäng/urvalsgrund. Dessutom har finansiären definierat en temaspecifik urvalsgrund, för vilken man kan få 0–5 poäng. Temaspecifik noggrannare urvalsgrund (0–5 p)

Fortsättning av samordningsprojektet för den återstående perioden


Ett samordningsprojekt för det nationella temat utlyses för den återstående perioden (med start senast 1/2026). I första hand söks en genomförare av samarbetsprojektet, som tar på sig ansvaret för uppgifterna. Högst en miljon euro har avsatts för utlysningen. Samordningsprojektets uppgifter är indelade i tre delar – temaspecifik verksamhet, nätverksarbete och kommunikation.

Den temaspecifika verksamheten omfattar bland annat samarbete med ledningsgruppen och sakkunniggruppen för temat och stöd till och uppföljning av projekten kring temat samt identifiering av resultat. Samordningsprojektet är väl insatt i projektens vardag och underlättar det inbördes samarbetet mellan projekten kring temat. Dessutom stödjer samordningsprojektet temaprojekten i spridningen av god praxis i fråga om verksamhetsmodeller, tjänster och produkter vilka uppkommer i dessa samt i förankringen av resultaten. Även identifiering av genomslaget av projekten och utvärdering och synliggörande av dem är en del av samordningsprojektets uppgifter.

Samordningsprojektet nätverkar på nationell och internationell nivå med temaaktörerna. Projektet följer europeiska möjligheter till finansiering och samarbete, strategier, god praxis och fortsätter att informera om dem på nationell nivå. Dessutom samarbetar samordningsprojektet med intressentgrupper, regionerna och andra projekt samt med landskapsförbunden, NTM-centralerna m.fl.

I fråga om kommunikation leder samordningsprojektet den omfattande temaspecifika kommunikationen och stödjer och samordnar de finansierade projektens egna kommunikation. Dessutom producerar och sammanställer samordningsprojektet efter behov lägesinformation bland annat för finansiären och ministerierna samt producerar utvärderingsmaterial om genomförandet av temat.

Slutresultatet av samordningsprojektet:

  • Genomföraren av projektet är en viktig del av det nationella nätverket för utveckling av kreativa sektorer och kreativ ekonomi tillsammans med andra viktiga aktörer.
  • Aktören har förankrat den kompetens som uppkommit i samordningsprojektet till en väsentlig del av den egna organisationen och fortsätter utvecklingsverksamheten i samarbete med de andra viktigaste aktörerna.
  • De projekt som finansierats inom ramen för temat har fått större synlighet och genomslagskraft tack vare stödet från samordningsprojektet.
  • I kommunikationen har aktörer inom olika kreativa, kulturella och andra sektorer aktiverats mångsidigt och verksamheten fortsätter.

Urvalskriterier för de specifika målen (från programdokumentet)

  • Projektet utvecklar nya former av utbildningslösningar, främjar en proaktiv approach eller genererar särskilt mervärde i de existerande åtgärderna.
  • Projektet främjar aktörernas kompetens, samarbete och/eller användning av multidisciplinära tjänster på ett samordnat sätt.
  • Projektet utvecklar nya former av lösningar eller genererar specifikt mervärde för existerande åtgärder för att främja företagens och organisationernas förnyelse och konkurrenskraft.

Temaspecifikt preciserande urvalskriterium

  • Projektplanen är förenlig med målen för temat Innovationskompetens inom kreativa sektorn och kultursektorn och fortsätter på ett sammanhängande sätt den verksamhet som utövats i början av temaperioden.
  • Projektplanen redogör för konkreta åtgärder för att genomföra de uppgifter och mål som anges i utlysningsanvisningen för samordningsprojektet.
  • Genomföraren av projektet har erfarenhet av att bilda nationella nätverk, arbeta i nätverk och leda nätverk för att genomföra samordningsuppdraget.
  • Genomföraren av projektet har kännedom om och kompetens inom den kreativa sektorn och kultursektorn.

Det preliminära tidsschemat för utlysningen, onsdag 15.1.2025 kl. 13. Mer information publiceras på webbplatsen rakennerahastot.fi

Kompetens- och innovationsprojekt (s.k. traditionell utlysning av utvecklingsprojekt)

Av projekten kring temat förväntas omfattande samarbete mellan olika typer av aktörer (t.ex. organisationer, företag, kommuner och läroanstalter). Detta kan ske genom gemensamt projektgenomförande eller genom samarbete utan någon egentlig roll som genomförare av projektet. Aktörer inom kultursektorn och den kreativa sektorn kan även erbjuda serviceproduktion (med hänsyn till konkurrensreglerna) för projekten och på så sätt dra nytta av projekten. Dessutom kan aktörer inom kultursektorn och den kreativa sektorn vara målgrupp för projektets åtgärder.

 

Projekten

  • stärker de kreativa sektorerna och den kreativa ekonomin som en diversifierare av näringsstrukturen genom att förbättra affärskompetensen och den digitala kompetensen, stärka sektorsövergripande handlingsmodeller mellan olika sektorer och öka turismrelaterade färdigheter samt utveckla förmågan att fungera som olika innovationsplattformar.
  • stärker konst- och kultursektorn genom att utveckla bl.a. följande:
    • tjänsternas kvalitet, genomslag och tillgänglighet
    • innovationsverksamhet
    • produktionskompetens
    • hållbar utveckling av kulturmiljöer
    • kunskap om kulturell mångfald

Projekten kan genomföras av en sökande eller som ett grupprojekt (med flera deltagare). Delgenomförare i ett grupprojekt ska ha en lämplig och motiverad roll i projekthelheten.

En tydlig plan krävs av de finansierade projekten:

  1. En konkret beskrivning av målen, åtgärderna och resultaten (gemensam beskrivning i grupprojekt inklusive en beskrivning av samarbetet).
  2. En kommunikations- och interaktionsplan inklusive bl.a. en beskrivning av händelser och evenemang.
  3. En plan för fortsatt verksamhet efter att projektet har avslutats.
  4. Dessutom ska man beskriva sökandens syn på utvecklingsbehoven inom den kreativa sektorn och kultursektorn, samarbetsförmågan och resiliensen i föränderliga situationer exempelvis genom tidigare verksamhet.

Urvalskriterier för de specifika målen (från programdokumentet)

  • Projektet främjar aktörernas kompetens, samarbete och/eller användning av multidisciplinära tjänster på ett samordnat sätt
  • Projektet utvecklar nya former av lösningar eller genererar specifikt mervärde för existerande åtgärder för att främja företagens och organisationernas förnyelse och konkurrenskraft
  • Projektet främjar stödet vid omställningssituationer såväl för företag som för individer

Temaspecifikt preciserande urvalskriterium

  • Projektplanen överensstämmer med temats mål när det gäller innovationskompetens inom den kreativa sektorn och kultursektorn, och projektplanen innehåller konkreta åtgärder samt en preliminär tidsplan för genomförandet av projektet.
  • Projektplanen innehåller en beskrivning av projektets behovsorientering och hur projektåtgärderna hänför sig till aktörer inom kultursektorn och den kreativa sektorn.
  • Projektplanen innehåller en beskrivning av samarbetet med övriga aktörer inom kultursektorn och den kreativa sektorn.
  • Projektplanen innehåller en beskrivning av de nationella eftersträvade målen och deras genomslag inom sektorn.
  • Genomföraren av projektet har kännedom om och kompetens inom den kreativa sektorn och/eller kultursektorn.

Det preliminära tidsschemat för informationsmötet om utlysningen, tisdag 14.1.2025 på förmiddagen. Mer information publiceras på webbplatsen rakennerahastot.fi.

Utvecklings- och försöksprojekt (utlysning av engångsersättningsprojekt, upp till 200 000 euro, särskilt för mindre aktörer, t.ex. för engångsförsök)

Denna utlysning gäller engångsersättningsprojekt. Engångsersättningen är en outputbaserad kostnadsmodell. Detta innebär att stödet betalas till stödmottagaren, om den output som är ett villkor för utbetalning av stöd och som fastställts i förväg i stödbeslutet, realiserats på verifierat sätt. Med andra ord fastställs resultat/-outputmålet och metoderna för att verifiera och dokumentera dessa i projektansökan. Syftet med modellen är att möjliggöra ett större fokus på projektets konkreta resultat och genomslag, snarare än en detaljerad granskning av kostnaderna.

Utvecklings- och försöksprojekten kan hänföra sig exempelvis till små försök av engångskaraktär, som har som mål att tillgodose verifierade och riktade utvecklingsbehov inom kultursektorn och den kreativa sektorn. Med projektet eftersträvas genomslag i den egna verksamhetsmiljön, inte bara för ett enskilt företag eller en enskild gemenskap. Engångsersättningsprojekt kan beviljas stöd upp till högst 200 000 euro.

Av utvecklings- och försöksprojekten förväntas samarbete mellan flera aktörer (t.ex. organisationer, företag, kommuner, läroanstalter). Detta kan ske genom gemensamt projektgenomförande eller genom samarbete utan någon egentlig roll som genomförare av projektet. Aktörer inom kultursektorn och den kreativa sektorn kan även erbjuda serviceproduktion (med hänsyn till konkurrensreglerna) för projekten och på så sätt dra nytta av projekten. Dessutom kan aktörer inom kultursektorn och den kreativa sektorn vara målgrupp för projektets åtgärder.

Projekten

  • stärker de kreativa sektorerna och den kreativa ekonomin som en diversifierare av näringsstrukturen genom att förbättra affärskompetensen och den digitala kompetensen, stärka sektorsövergripande handlingsmodeller mellan olika sektorer och öka turismrelaterade färdigheter samt utveckla förmågan att fungera som olika innovationsplattformar.
  • stärker konst- och kultursektorn genom att utveckla bl.a. följande:
  • tjänsternas kvalitet, genomslag och tillgänglighet
  • innovationsverksamhet
  • produktionskompetens
  • hållbar utveckling av kulturmiljöer
  • kunskap om kulturell mångfald

Projekten kan genomföras av en sökande eller som ett grupprojekt (med flera deltagare). Delgenomförare i ett grupprojekt ska ha en lämplig och motiverad roll i projekthelheten.

En tydlig plan krävs av de finansierade projekten:

  1. En konkret beskrivning av målen, åtgärderna, resultaten och konsekvenserna (gemensam beskrivning av grupprojekt inklusive en beskrivning av samarbetet).
  2. En kommunikations- och interaktionsplan inklusive bl.a. en beskrivning av händelser och evenemang.
  3. Dessutom ska man beskriva sökandens syn på utvecklingsbehoven inom den kreativa sektorn och kultursektorn, samarbetsförmågan och resiliensen i föränderliga situationer exempelvis genom tidigare verksamhet.

Urvalskriterier för de specifika målen (från programdokumentet)

  • Projektet främjar aktörernas kompetens, samarbete och/eller användning av multidisciplinära tjänster på ett samordnat sätt
  • Projektet utvecklar nya former av lösningar eller genererar specifikt mervärde för existerande åtgärder för att främja företagens och organisationernas förnyelse och konkurrenskraft
  • Projektet främjar stödet vid omställningssituationer såväl för företag som för individer

Temaspecifikt preciserande urvalskriterium

  • Projektplanen överensstämmer med temats mål när det gäller innovationskompetens inom den kreativa sektorn och kultursektorn, och projektplanen innehåller konkreta åtgärder samt en preliminär tidsplan för genomförandet av projektet.
  • Projektplanen innehåller en beskrivning av projektets behovsorientering och hur projektåtgärderna hänför sig till aktörer inom kultursektorn och den kreativa sektorn.
  • Projektplanen innehåller en beskrivning av samarbetet med övriga aktörer inom kultursektorn och den kreativa sektorn.
  • Projektplanen innehåller en beskrivning av de eftersträvade resultaten och deras genomslag inom sektorn.
  • Genomföraren av projektet har kännedom om och kompetens inom den kreativa sektorn och/eller kultursektorn.

Det preliminära tidsschemat för informationsmötet om utlysningen, tisdag 14.1.2025 på förmiddagen. Mer information publiceras på webbplatsen Strukturfonder.fi.

"De sökande bör i god tid se till att de har behörigheter till EURA21-systemet. Dessutom ska de vara i kontakt med samordningsprojektet Kreativt nät i fråga om projektidéer. Även finansiären och de handledande ministerierna ger stöd för att delta i utlysningen. Finansiären kan kontaktas direkt om de använda kostnadsmodellerna."

- Minna Taipale, NTM-centralen i Tavastland

Ytterligare information:


NTM-centralen i Tavastland

Minna Taipale
Finansieringsexpert
minna.taipale(at)ely-keskus.fi
tfn. 0295 025 106

Undervisnings- och kulturministeriet
Kirsi Kaunisharju
Kulturråd
Ansvarsområdet för strategisk ledning
Kultur- och konstpolitiska avdelningen
kirsi.kaunisharju(at)gov.fi
p. 0295 330 144

Samordningsprojektet Luova Verkko
Sofia-Charlotta Kakko
Specialist
Centret för konstfrämjande (Taike)
sofia.kakko(at)taike.fi
tfn. 0295 330 912

Riksomfattande