Itä-Suomi liikuttaa myös Ilkka Herolaa
Itä-Suomen sanomalehdissä, sosiaalisen median uutisvirrassa ja kaupunki-infonäytöissä on pyörinyt syyskuun aikana mainoskampanja, joka on otsikoitu monimerkityksellisesti "Itä-Suomi liikutt aa kestävästi". Kyse on Eurooppa alueellani -viestintäkampanjasta, jossa levitetään tietoa EU:n alueellisista hankkeista eri puolilla Eurooppaa. Vuosina 2021–2023 ohjelmassa on lähes 40 paikalliskampanjaa kahdeksassa kohdemaassa. Suomen lisäksi mukana ovat Ranska, Saksa, Kreikka, Italia, Portugali, Bulgaria ja Romania.
Kampanjoissa tuodaan esille EU:n mahdollistamia ideoita ja aloitteita, joilla on merkitystä paikallisella tasolla. Itä-Suomessa yhteiseksi nimittäjäksi löytyi kestävä liikkuminen.
Syyskuun puolivälissä Olavinlinnan edustalla sijaitsevassa Riihisaaressa järjestettiin yleisötapahtuma, jossa esittäytyivät kampanjaan valikoituneet EU-rahoitteiset tähtihankkeet Pohjois-Savosta, Etelä-Savosta ja Pohjois-Karjalasta.
Vilkku-fillarit on Pohjoismaiden ensimmäinen, täysin sähköavusteinen ja asematon kaupunkipyöräjärjestelmä. Se otettiin käyttöön Kuopiossa toukokuussa 2019. Yhteiskäyttöisillä Vilkku-fillareilla, joita on tällä hetkellä kaikkiaan 350 kappaletta, on ajettu reilussa kolmessa vuodessa yhteensä kolme miljoonaa kilometriä.
– Se on huima määrä. Vilkun ansiosta aika monella kuopiolaisella on henkilökohtainen perstuntuma välillä vähän parjattuunkin EU-rahoitukseen, valisti Pohjois-Savon liiton viestintäasiantuntija Jari Sihvonen.
Luonto-Saimaa -hanke aikoo nostaa Saimaan valtakunnalliseksi kestävän ja vastuullisen luontomatkailun kohteeksi. Tavoitteena on Saimaan ja Savonlinnan alueen matkailijamäärien kasvu sekä kävijöiden viipymän pidentäminen. Saimaan alueesta kehitetään kansainvälisesti tunnetuinta luonto-, kulttuuri- ja hyvinvointimatkailun keskittymää Suomessa, missä keskitytään erityisesti asiakaskokemuksen parantamiseen.
Luonto-Saimaan päätoteuttajana toimii Savonlinnan Hankekehitys. Osatoteuttajia ovat Metsähallituksen Luontopalvelut ja Savonlinnan Seudun Matkailu.
Pohjois-Karjalasta valokeilaan on nostettu Karelianpolut. Kiteellä, Tohmajärvellä ja Rääkkylässä sijaitsevat uudet ja hyvin opastetut maastopyöräily- ja polkujuoksureitit ovat uusi kokemus myös yhdistetyn hiihdon MM-hopeamitalistille Ilkka Herolalle.
– Täytyy olla kiitollinen suomalaisesta luonnosta ja sen lähes loputtomista hyödyntämismahdollisuuksista. Hienot ja hyvin ylläpidetyt lenkkeilymaastot ei lopu kesken. Karelianpolut tarjoavat hienoa vaihtelua kotoisiin Puijon maisemiin. Tänne Itä-Suomeen on rakennettu EU:n tuella ulkoilureittejä kaikenlaiseen käyttöön ja luonnosta nauttimiseen, Herola kehui somepostauksessaan testiajonsa jälkeen.
Teksti: Jari Sihvonen
Kuvat: Ilkka Herola ja Jari Sihvonen