Hyppää sisältöön

Alue- ja rakennepolitiikan ohjelman väliarvioinnin selvitysten havaintoja

Julkaisuajankohta 11.9.2024 10.56
Tiedote

Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 -ohjelmasta tehdään parhaillaan väliarviointia, jonka on tarkoitus valmistelua annettavaksi Euroopan komissiolle helmikuussa 2025. Kesän aikana tämän väliarvioinnin tueksi tehtiin kaksi erillisselvitystä, joissa kartoitettiin ohjelman toimintaympäristössä tapahtuneita muutoksia sekä ohjelman merkitystä kansallisen energia- ja ilmastosuunnitelman toimeenpanossa.

Esille on tullut merkittäviä uusia haasteita, joita ei voitu vielä ennakoida ohjelmakautta valmistellessa. Suurin yksittäinen muutos ohjelman toimintaympäristössä on Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainaan. Tämä on vaikuttanut kokonaisvaltaisesti koko ohjelman sisältöihin ja vaikutukset ovat erityisen korostuneita itäisessä Suomessa. Konkreettisia vaikutuksia näkyy esimerkiksi logistiikka-alalla, metsäteollisuudessa ja matkailualalla. Viime vuosina teknologiakehitys on myös vauhdittunut merkittävästi. Tästä huomattava esimerkki on tekoälyn läpimurto, joka vaatii aivan uudenlaista osaamista. Myös talouden taantuma on aiheuttanut rasitteita ohjelman toimintaympäristössä liittyen etenkin sosiaalisiin ja työllisyyshaasteisiin. Ohjelmastrategiassa nimetyt haasteet ovat suurista muutoksista huolimatta pääosin ajankohtaisia.

Ohjelma edistää kansallisen energia- ja ilmastosuunnitelman tavoitteita kattavammin kuin aiemmin on havaittu. Kansallisessa energia ja ilmastosuunnitelmassa rakennerahastot ovat mainittuina vain tutkimus-, innovaatio- ja kilpailukykytavoitteita edistävänä toimena. Selvityksen mukaan ohjelmasta on kuitenkin suunnattu huomattavasti rahoitusta myös vähähiilisyyden ja energiatehokkuuden edistämiseksi. Keskeisin tulos selvityksessä on, että ohjelman yhteydet kansalliseen energia- ja ilmastosuunnitelmaan ovat läpileikkaavia eivätkä niiden tavoitteet ole keskenään ristiriitaisia.

Rauha Hirvonen
Korkeakouluharjoittelija
Alueet ja kasvupalvelut -osasto
Työ- ja elinkeinoministeriö