Syntyykö Suomeen digiterveyden osaamisverkosto?
DigiTerveys-verkosto haluaa olla kansainvälisesti tunnettu ja tunnustettu edelläkävijä, joka lisää kestävää kasvua ja hyvinvointia vauhdittamalla digitaalista murrosta. Hajanaisen yhteistyön sijaan tarkoituksena on synnyttää pysyvää verkostotoimintaa.
Digiterveysverkoston edellytysten rakentajat odottavat jännityksellä, syntyykö Suomeen TEM:n ja STM:n esityksestä digitaalisen terveys- ja hyvinvointiteknologian osaamisverkosto. Rahoitus sekä verkoston lopullinen mittakaava ja muoto ovat vielä ratkaisematta.
Tutkimuksen, yrityssektorin ja terveydenhuoltojärjestelmän edustajien näkemyksiin perustuva raportti alan tarpeista valmistui kesäkuussa ja lokakuussa ehdotukset osaamisverkoston tavoitteista ja tehtävistä. Valmistelussa on mukana sidosryhmiä kaikista viidestä yliopistosairaalakaupungista.
Professori Jarmo Reponen kertoo, että digiterveysverkostossa on linkitetty toimijoita yhteen ja muodostettu yhteistä digiterveyden Suomi-kuvaa.
– Yhteinen tahtotila on vahva pitkäjänteisen verkostoyhteistyön rakentamiselle ja tiedonkulun ja työnjaon parantamiselle, kertoo projektipäällikkö Veera Virta Oulun yliopistosta.
Verkoston visiona on olla kansainvälisesti tunnettu ja tunnustettu edelläkävijä, joka lisää kestävää kasvua ja hyvinvointia vauhdittamalla digitaalista murrosta.
Kansainvälisyys ei suoraan noussut yksittäisten toimijoiden nimeämistä tarpeista. Tähän tarvittaisiin Virran mukaan ajattelutavan muutosta ja motivoitumista lähteä edistämään kotimaista osaamista yhteisenä rintamana.
– Viennin ja kansainvälisen kasvun haasteita taklataan tehokkaammin, jos sitä tehdään tiiviimmässä yhteistyössä muiden kotimaisten toimijoiden kanssa, niin yksityisten kuin julkistenkin, Virta muistuttaa.
Lue koko juttu: Syntyykö Suomeen digiterveyden osaamisverkosto? - Innokaupungit