Hyppää sisältöön

Miltä kaupunkiviljelyn tulevaisuus näyttää? EU koulussani -kampanja esittelee kehittämishankkeita koululaisille

Julkaisuajankohta 2.6.2022 15.45
Pieni EU-lippu koristeena yrttipurkissa

Tulevaisuuden kaupunkiviljelyä tehdään Euroopan aluekehitysrahaston tuella. Metropolia-ammattikorkeakoulun Myyrmäen kampuksella sijaitseva Urban Farm Lab avasi toukokuun lopulla ovensa Vantaan Rajakylän koulun oppilaille osana Euroopan komission EU koulussani -kampanjaa.

 

 

Koululaisia suojamyssyt päässä

Yli sata lasta pääsi vierailemaan kaupunkiviljelytilassa, joka toimii kokeilu- ja oppimisympäristönä asiantuntijoille, yrityksille ja opiskelijoille – tavoitteena on edistää kestävää ruoantuotantoa kaupungeissa, lähellä kuluttajia. Oppilaat pääsivät vierailujen aikana tutustumaan muun muassa ruokasienten kasvatukseen, ja rohkeimmat saivat jopa maistella paikan päällä kasvatettuja heinäsirkkoja.

Euroopan unioni on ollut mukana järjestämässä koululaisille suunnattua Urban Farm Lab -tapahtumaa. Tapahtumaviikko oli osa EU koulussani -kampanjaa, jonka tavoitteena on tuoda Euroopan unionia lähemmäs lapsia ja nuoria. Kampanjan aikana koululaiset eri puolilla Eurooppaa tutustuvat EU:n tukemiin paikallisten toimijoiden toteuttamiin kehittämishankkeisiin omalla kotipaikkakunnallaan.

Vantaalla perehdyttiin kaupunkiviljelyyn, kun taas kreikkalaisen koulun oppilaat ovat päässeet kokeilemaan tekoälyn sovellutuksia ja maltalaiset nuoret näkevät kaatopaikan muuttuvan luonnonpuistoksi. Hankevierailujen ja niiden yhteydessä järjestetyn toiminnan tavoitteena on tuoda esille tärkeitä teemoja, kuten kestävää kehitystä, sekä rohkaista lapsia ja nuoria olemaan omalta osaltaan mukana positiivisen muutoksen toteuttamisessa. 
 

Koululainen maistelee versoa

EU koulussani -kampanjan tapahtuma Urban Farm Labissa kytkeytyy Uudenmaan liiton EAKR-tuella rahoittaman 6Aika: CircularHoodFood - Ruoan kiertotalous kaupunkikortteleissa -hankkeen toimenpiteisiin ja kokeiluihin.

Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY), Metropolia-ammattikorkeakoulun ja Vantaan kaupungin yhteisesti toteuttamassa hankkeessa kokeiltiin erilaisia kestävän ja osallistavan kaupunkiviljelyn ratkaisuja. Viime kesänä hankkeen pilottitalojen asukkaat Helsingin Lauttasaaressa ja Vantaan Hakunilassa saivat mahdollisuuden kokeilla useita uudenlaisia viljelyratkaisuja sekä taloyhtiöidensä pihoilla että sisätiloissa. Kokeilujen ansiosta asukkaat saivat paitsi nauttia itse kasvattamastaan ruoasta myös omalla panoksellaan osallistua ilmastonsuojelun ja kiertotalouden edistämiseen. 

6Aika: CircularHoodFood -hankkeen kokeiluista hyötyvät näiden pilottitalojen asukkaiden lisäksi muutkin: Kokemuksia ja vinkkejä yhteisöviljelyn alkuun pääsemiseksi kerrostalossa on koottu Kohti syötävää korttelia -oppaaseen. Hankkeessa kartoitettiin myös kaupunkien keinoja edistää urbaania ruoantuotantoa ja syötävää kaupunkia. Ken tietää, ehkä jonain päivänä meidän kaikkien pihoilla kasvatetaan värikkäitä kaaleja ja keittiöistämme löytyy koristeellinen napostelunurkkaus, jossa kasvaa retiisejä, krassia ja vaikkapa mustikoita!

Etelä-Suomi