Samordningen av JOPPI Suomi för kontinuerligt lärande möjliggör nätverksbildning av projekt vars nytta är mångfasetterad

Samordningen av JOPPI Finland för kontinuerligt lärande ESF +, som främjar det riksomfattande temat kontinuerligt lärande, blir allt viktigare tillsammans med att nätverket utvidgas. Nätverkets utvecklingsprojekt svarar mot utmaningarna enligt målen för de delteman som främjar temat kontinuerligt lärande. Ett kompetent och resultatrikt arbete för dem som genomför samordning och utvecklingsprojekt är också en konstruktiv resurs för reformen av det kontinuerliga lärandet. Det finns redan 23 utvecklingsprojekt och deras mål struktureras under sex olika delteman.
JOPPI Suomi för kontinuerligt lärande möjliggör nätverksbildning av projekt vars nytta är mångfasetterad och betydelsen av JOPPI Suomi ESR + för kontinuerligt lärande som främjar det riksomfattande temat kontinuerligt lärande ökar tillsammans med att nätverket utvidgas. Nätverkets utvecklingsprojekt svarar mot utmaningarna enligt målen för de delteman som främjar temat kontinuerligt lärande.
Som ett snabbt växande nätverk erbjuder samordningen många slags möjligheter till nätverkande för utvecklingsprojekt som främjar det riksomfattande temat kontinuerligt lärande. Vid mötet Partner i byn som ordnas varje månad fungerar projektaktörerna i tur och ordning som mötesarrangörer, varvid evenemangen innehållsmässigt bildar en helhet som planeras och genomförs av varje projektchef eller projektteam. Möjliggörandet av informella möten och diskussioner stöder utbytet av erfarenheter om arbetspraxis eller noder som upplevs vara bra i projektens vardag. Det är aktörernas eget arbete att utnyttja nätverken och att fundera över vad som händer med nätverken när projektet är över. Samordningen av projektresultaten erbjuder konceptet Receptbok
som lanseras ivår. Receptboken gör det lätt att hitta de produkter, metoder och processförfaranden som utvecklats i projekten. Genom utvecklingsprojekten uppstår verksamhetsmodeller för kontinuerligt lärande i Finland som svarar mot både arbetslivets och individernas behov av att utveckla och förnya sitt kunnande. Med kontinuerligt lärande avses i det riksomfattande temat kontinuerligt lärande utveckling och förnyelse av vuxnas kompetens i olika skeden av arbetslivet och arbetslivet.
Arbetet med samordning och utvecklingsprojekt utförs inom ramen för ESF + - finansieringen, men i nätverkssamarbetet för kontinuerligt lärande inom samordningen beaktas ekosystemen för främjande av kontinuerligt lärande. Att förstå kontinuerligt lärande som ett brett begrepp bidrar till att skapa en hållbar framtid tillsammans. Under samordningen har dess nätverkssamarbete utvidgats till att omfatta rikets mest sektorsövergripande grupp av utvecklare och aktörer inom kontinuerligt lärande. Uppfattandet och sammanställningen av olika aktörers framtidsorienterade synpunkter samt de interaktiva diskussionerna ger många slags indikationer.
Hösten 2025 ordnar samordningen diskussioner bland annat om branschspecifikt främjande av kontinuerligt lärande samt ur ett brett perspektiv om små samlade kompetensers roll i främjandet av kontinuerligt lärande. Samordningen välkomnar de aktörer som arbetar med ämnet kontinuerligt lärande för att diskutera kontinuerligt lärande och dess kameleontiska roll, där begreppet när det gäller kontinuerligt lärande alltid behöver klargöras i vilket sammanhang och enligt vilken definition kontinuerligt lärande diskuteras.
Projekten för utveckling av nätverket för samordning presenteras på riksnivå i olika forum redan i utvecklingsfasen. Samordningens stora axlar ger aktörerna riksomfattande synlighet. Kontinuerligt lärande och dess resultat fram till nu presenteras som ett strategiskt viktigt tema med morgonkaffe för arbets - och näringsministeriets riksomfattande samordningsprojekt 22.5.2025.
Skribenten arbetar som specialsakkunnig och projektansvarig I samordningen JOPPI SUOMI för kontinuerligt lärande ESF +, vars hembo är Utbildningsstyrelsens enhet för utvecklingsstöd. Bären har omfattande och mångsidig erfarenhet av utvecklingsuppgifter inom högskoleutbildningen och universitetens fortbildning och kontinuerligt lärande
Text: Marjo Äikäs, specialsakkunnig, Utbildningsstyrelsen
Grundläggande uppgifter om samordningsprojektet
Det riksomfattande temat kontinuerligt lärande genomförs som en del av ESF + - åtgärderna i strukturfondsprogrammet ett förnybart och kompetent Finland 2021-2027. Temat har beretts under ledning av undervisnings - och kulturministeriet. Man kan bekanta sig med utvecklingshelhetens mål genom beskrivningen av temat kontinuerligt lärande.
Det riksomfattande temat for kuntinuerligt lärände stärker aktörernas förmåga att agera i enlighet med målen för kontinuerligt lärande och utvecklar nya verksamhetsmodeller till stöd för verksamheten. Utivecklingen enligt de nationella riktlinjerna främjas genom strategisk riktade projek och försök. tyngdpunkten ligger på att utveckla utbildningsaktörernas strukturer och verksamhetsmodeller. Samtitidigt främjas nätverksbildningen mellan aktörerna och stärks samarbetet.