JOPPI Jatkuvan oppimisen Suomi -koordinaatio mahdollistaa hankkeiden verkostoitumisen, jonka hyödyt ovat monitahoiset

Julkaisuajankohta 19.5.2025 14.57
Tyyppi:Tiedote

Valtakunnallista jatkuvan oppimisen teemaa edistävän JOPPI Jatkuvan oppimisen Suomi ESR+-koordinaation merkitys kasvaa yhdessä sen verkoston laajenemisen kanssa. Verkoston kehittämishankkeet vastaavat jatkuvan oppimisen teemaa edistävien alateemojen tavoitteiden mukaisiin haasteisiin. Koordinaation ja kehittämishankkeiden toteuttajien osaava ja tuloksellinen työskentely on myös jatkuvan oppimisen uudistumisen yksi rakentava voimavara. Kehittämishankkeita on jo 23, ja niiden tavoitteet jäsentyvät kuuden erilaisen alateeman alle.

JOPPI Jatkuvan oppimisen Suomi ESR + -koordinaatio on ollut toiminnassa reilun puolitoista vuotta. Koordinaation toimintaa on alusta alkaen leimannut tulevaisuuteen kurkottamisen henki. Alateemasta riippumatta koordinaatio mahdollistaa hankkeille verkostoitumisen ja viestinnän tukea hyödyntämällä monipuolisia yhteistyötahojaan ja sidosryhmiään. Verkostoituminen edistää koordinaation toimijoiden ja kehittämishankkeiden toteuttajien vaikuttavaa työtä.

Nopeasti kasvavana verkostona koordinaatio tarjoaa jatkuvan oppimisen valtakunnallista teemaa edistäville kehittämishankkeille monenlaisia mahdollisuuksia verkostoitumiseen. Kuukausittain järjestettävässä Kumppanit kylässä -tapaamisessa hanketoimijat toimivat vuorollaan tilaisuuden houstaajina, jolloin tilaisuuksista rakentuu sisällöllisesti jokaisen projektipäällikön tai hanketiimin suunnittelema ja toteuttamana kokonaisuus. Vapaamuotoisten kohtaamisten ja keskustelujen mahdollistaminen tukee kokemusten jakamista hyväksi koetuista työkäytännöistä tai solmukohdista hankkeiden arjessa. Verkostojen hyödyntäminen on toimijoiden omaa työtä, samoin sen pohtiminen, mitä verkostoille tapahtuu, kun hanke on ohi. Hankkeiden tuloksille koordinaatio tarjoaa Resptikirja-konseptin-konseptin, joka lanseerataan tänä keväänä. Reseptikirja tuo hankkeissa kehitetyt tuotteet, menetelmät ja prosessikäytännöt helposti löydettäviksi. Kehittämishankkeiden kautta Suomeen syntyy jatkuvan oppimisen toimintamalleja, jotka vastaavat sekä työelämän että yksilöiden tarpeeseen kehittää ja uudistaa osaamistaan. Valtakunnallisessa jatkuvan oppimisen teemassa jatkuvalla oppimisella tarkoitetaan aikuisten osaamisen kehittämistä ja uudistamista työelämän ja -uran eri vaiheissa.

Koordinaation ja kehittämishankkeiden työtä tehdään ESR+ -rahoituksen raameissa, mutta koordinaation jatkuvan oppimisen verkostoyhteistyössä huomioidaan jatkuvan oppimisen edistämisen ekosysteemit. Jatkuvan oppimisen ymmärtäminen laajana käsitteenä auttaa tekemään kestävää tulevaisuutta yhdessä. Koordinaation kuluessa sen verkostoyhteistyö on laajentunut kattamaan valtakunnan monialaisimman jatkuvan oppimisen kehittäjien ja toimijoiden joukon. Erilaisten toimijoiden tulevaisuusorientoituneiden näkemysten hahmottaminen ja kokoaminen sekä vuorovaikutukselliset keskustelut antavat monenlaisia viitteitä, millaista keskustelua jatkuvasta oppimisesta valtakunnassa käydään – ja mitä aiheita koordinaatiossa on nostettava yhteiseen keskusteluun paremman ja merkityksellisemmän jatkuvan oppimisen edistämiseksi.

Syksyllä 2025 koordinaatio järjestää keskusteluja muun muassa toimialakohtaisesta jatkuvan oppimisen edistämisestä sekä laajasta näkökulmasta tarkastellen pienten osaamiskokonaisuuksien roolista jatkuvan oppimisen edistämisessä. Koordinaatio toivottaa jatkuvan oppimisen aihepiirin parissa toimivat tervetulleeksi keskustelemaan jatkuvasta oppimisesta, ja sen kameleonttimaiseksi muodostuneesta roolista, jossa jatkuvasta oppimisesta puhuttaessa käsite tarvitsee aina tuekseen selvennyksen, missä kontekstissa ja minkä määritelmän mukaan jatkuvasta oppimisesta keskustellaan.

Koordinaation verkoston kehittämishankkeiden tekemisiä esitellään valtakunnallisesti eri foorumeilla jo kehittämisvaiheessa. Koordinaation isot hartiat tarjoavat toimijoille valtakunnallista näkyvyyttä. Strategisesti merkittävänä teemana jatkuvaa oppimista ja sen tähän astisia tuloksia esitellään TEM:n valtakunnallisten koordinaatiohankkeiden aamukahveilla 22.5.2025.

Kirjoittaja työskentelee erityisasiantuntijana ja hankevastaavana JOPPI Jatkuvan oppimisen Suomi ESR+ -koordinaatiossa, jonka kotipesänä on Opetushallituksen Kehittämisen tuki -yksikkö. Marjolla on laaja ja monipuolinen kokemus korkeakoulutuksen ja yliopistojen täydennyskoulutusten ja jatkuvan oppimisen kehittämistehtävistä.

Teksti: Marjo Äikäs, erityisasiantuntija, Opetushallitus
 

Perustiedot koordinaatiosta

Valtakunnallista jatkuvan oppimisen teemaa toteutetaan osana Uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027 -rakennerahasto-ohjelman ESR+ -toimenpiteitä. Teemaa on valmisteltu opetus- ja kulttuuriministeriön johdolla. Kehittämiskokonaisuuden tavoitteisiin pääsee tutustumaan

Jatkuva oppiminen -teeman kuvauksesta. Jatkuvan oppimisen valtakunnallisessa teemassa vahvistetaan toimijoiden kyvykkyyttä toimia jatkuvan oppimisen tavoitteiden mukaisesti ja kehitetään uusia toimintamalleja toiminnan tueksi. Kansallisten linjausten mukaista kehittämistä edistetään strategisesti kohdennetuilla hankkeilla ja kokeiluilla. Pääpaino on koulutustoimijoiden rakenteiden ja toimintamallien kehittämisessä. Samalla edistetään toimijoiden verkostoitumista ja vahvistetaan yhteistyötä.