Hankkeiden hurmaa Tampereella
Ainutlaatuinen hankkeiden kokoontuminen antoi eväitä hanketyöskentelyyn, hyvien käytäntöjen tunnistamiseen sekä verkostojen vahvistamiseen. Yhteistyötä jatketaan seuraavaksi alueellisesti.
Valtakunnallinen Tulevaisuuden työmarkkinat ESR+-koordinaatiohanke järjesti 9.10.2024 Tampereella Hankkeiden kokoontumisajot -tapahtuman, johon saapui paikan päällä lähes sata osallistujaa. Tilaisuudessa oli edustettuna 49 hanketta eri puolilta Suomea. Päivä tarjosi osallistujille iloisia kohtaamisia, uusia tuttavuuksia, vertaisoppimista sekä inspiroivia puheenvuoroja.
Tapahtuman tavoitteena oli tarjota työmarkkinoiden kohtaantoteemojen parissa toimiville hankkeille (ESR+, toimintalinja 4, erityistavoite 4.1. Polkuja töihin) uudenlaisia mahdollisuuksia verkostoitumiseen ja tiedonjakoon.
– Hankkeille järjestettävälle yhteiselle, valtakunnalliselle kokoontumiselle on ollut jo pitkään tarvetta. Projektien palautteissa ja toiveissa on noussut jokaisen ohjelmakauden aikana vahvasti esille se, miten tärkeää olisi kuulla mitä toiset tekevät, missä he ovat onnistuneet ja minkälaisia haasteita he ovat kohdanneet kehittämistyössään, kertoo Tulevaisuuden työmarkkinat -koordinaatiohankkeen projektipäällikkö Juha Matikainen.
Tupa oli täynnä hanketyöntekijöitä, kun projektipäällikkö Juha Matikainen kertoi koordinaatiohankkeen toimista. Kuva: Emma Lehtomäki.
Verkostomainen yhteistyö hyödyttääkin kaikkia kohtaannon kentän hankkeita: se, että hankkeiden edustajat pääsevät keskustelemaan yhdessä kokemuksista ja ideoista, vähentää päällekkäistä työtä. Näin myös paikoitellen yksinäiseen puurtamiseen saa vertaistukea ja hankkeiden vaikuttavuus paranee.
Hyvät ja huonot käytänteet tekemisen keskiössä
Verkostoitumisen lisäksi tapahtumassa pureuduttiin hankkeita yhdistäviin ydintehtäviin. MDI:n neuvonantaja ja hanketyön konkari Timo Aro avasi osallistujille hyvien käytäntöjen tunnistamiseen ja levittämiseen liittyviä seikkoja. Aron mukaan jokaisessa projektissa on sekä hyviä että huonoja käytäntöjä, ja tärkeintä on löytää oma tapa onnistumisten poimimiseen ja dokumentointiin. Hyvien käytäntöjen pohtimiseen on varattava aikaa hankkeiden koko elinkaaren ajan. Sudenkuoppien reflektointi on myös tärkeää, sillä ne tuottavat yhtä lailla merkityksellistä tietoa.
Timo Aron mukaan hyvä käytäntö voi olla esimerkiksi uusi idea, parannus, tuote, palvelu, kokeilu tai menetelmä. Kuva: Vilma Mutka.
Tapahtumapäivän kruunasi yhteiskehittämisen osio, jossa osallistujien ehdotusten perusteella keskusteluiden aiheiksi nostettiin muun muassa ennakointi, piilotyöpaikat, työnantajien sekä toimialojen veto- ja pitovoimat, työnantajapalvelut kansainvälisten osaajien työllistämiseksi, digialustat sekä vaikuttavuuden arviointi. Näihin liittyvien haasteiden ratkaisut vaativat laajaa yhteistyötä eri toimijoiden välillä, mutta iltapäivän yhteisen ideoinnin hedelmät ja hankkeiden rohkaisevat esimerkit jättivät tunnelman innostuneen positiiviseksi.
Yhteistyö jatkuu kohtaannon hankeverkostossa
Osallistujilta erityistä kiitosta keräsi Timo Aron viisaat sanat sekä monet eri kohtaamiset. Lounas- ja kahvikeskusteluiden lomassa vaihdettiin yhteystietoja, vertailtiin kokemuksia ja sovittiin tapaamisia. Tapahtuma todisti, että hankkeista löytyy valtavasti äärimmäisen arvokasta tietoa ja vuosikymmenten kokemusta kohtaannon ilmiöistä. Yhdistämällä voimamme voimme luoda entistä parempaa hanketyötä kohtaantohaasteiden ratkaisemiseksi.
Tapahtuman järjestänyt Tulevaisuuden työmarkkinat ESR+ -koordinaatiohanke kutsuukin seuraavaksi kaikki 4.1. hankkeet jatkamaan verkostotyötä alueellisesti.
- Ilmoittaudu verkostoon täyttämällä lomake (webropol.fi): Kohtaannon hankeverkostoon ilmoittautuminen
- Lue lisää Tulevaisuuden työmarkkinat -koordinaatiohankkeen toiminnasta (ely-keskus.fi): Tulevaisuuden työmarkkinat