Hoppa till innehåll

Charm för projekten i Tammerfors

Utgivningsdatum 23.10.2024 12.07
Pressmeddelande

Den unika sammankomsten av projekt gav underlag för projektarbete, identifiering av god praxis och stärkande av nätverk. Samarbetet fortsätter därefter regionalt.

Det riksomfattande ESF + - koordineringsprojektet Framtidens arbetsmarknad ordnade 9.10.2024 ett evenemang i Tammerfors där närmare hundra deltagare deltog. Vid evenemanget var 49 projekt från olika delar av Finland representerade. Dagen erbjöd deltagarna glädjefyllda möten, nya bekantskaper, kollegialt lärande och inspirerande anföranden.

Syftet med evenemanget var att erbjuda projekt som arbetar med matchningsteman på arbetsmarknaden (ESF +, axel 4, särskilt mål 4.1. Arbetsvägar) nya möjligheter till nätverkande och informationsutbyte.

– Det har redan länge funnits behov av en gemensam riksomfattande sammankomst för projekten. I projektens respons och önskemål har det under varje programperiod tydligt framkommit hur viktigt det är att höra vad andra gör, var de har lyckats och vilka utmaningar de har mött i utvecklingsarbetet, berättar Juha Matikainen, projektchef för samordningsprojektet Framtidens arbetsmarknad.

Salen var full av projektarbetare.

Salen var full av projektarbetare när projektchef Juha Matikainen berättade om åtgärderna i samordningsprojektet. Bild: Emma Lehtomäki

Nätverksbaserat samarbete är till nytta för alla projekt på matchningsområdet: att företrädare för projekten kan diskutera erfarenheter och idéer tillsammans minskar överlappande arbete. På så sätt får man kamratstöd också för ensamhet på vissa ställen och projektens genomslag förbättras.

God och dålig praxis i fokus

Utöver nätverksbildningen diskuterade evenemanget centrala uppgifter som förenar projekt. MDI: s rådgivare och projektsamordnaren Timo ARO öppnade frågor kring identifiering och spridning av god praxis för deltagarna. Enligt Aro finns det både god och dålig praxis i varje projekt, och det viktigaste är att hitta ett eget sätt att plocka och dokumentera framgångar. Det ska reserveras tid för att dryfta god praxis under projektens hela livscykel. Det är också viktigt att varghålen reflekteras, eftersom de också ger relevant information.

På bilden står Timo Aro.

Enligt Timo Aro kan god praxis vara till exempel en ny idé, förbättring, produkt, tjänst, försök eller metod. Bild: Wilma Mutka

Evenemangsdagen kröntes av en del av den gemensamma utvecklingen där man på basis av deltagarnas förslag lyfte fram bland annat framförhållning, dolda arbetsplatser, arbetsgivarens och branschernas dragnings - och kvarhållningskraft, arbetsgivartjänster för att sysselsätta internationella experter, digitala plattformar samt utvärdering av genomslaget. Lösningar på dessa utmaningar kräver ett brett samarbete mellan olika aktörer, men frukterna av eftermiddagens gemensamma idéer och uppmuntrande exempel på projekt gjorde att stämningen blev entusiastisk positiv.

Samarbetet fortsätter i projektnätverket för matchning

Av deltagarna fick Timo Aros visa ord och många olika möten särskilt beröm. Under lunch - och kaffediskussionerna utbyttes kontaktuppgifter, erfarenheter jämfördes och möten avtalades. Evenemanget visade att projekten innehåller oerhört värdefull information och årtionden av erfarenhet av matchningsfenomen. Genom att kombinera våra krafter kan vi skapa ett bättre projektarbete för att lösa matchningsutmaningarna.

Samordningsprojektet Framtidens arbetsmarknad ESF +, som arrangerade evenemanget, bjuder nu in alla 4.1.projekten fortsätter nätverksarbetet regionalt.

Anmäl dig till nätverket geno m att fylla i blanketten (webropol.fi): anmälan till projektnätverket för matchning

Läs mer om verksamheten inom samordningsprojektet (NMT-centralen) Framtidens arbetsmarknad