Hyppää sisältöön

Hankevierailu Kalasatamassa 13.5.2022

Julkaisuajankohta 25.5.2022 15.24

Angela Martinez Sarasola ja Slawomir Tokarski Euroopan komissiosta tutustuivat innovaatiotoimintaan ja kaupunkikehitykseen Helsingin Kalasataman Urban Labissa 13.5.2022. Seurueeseen kuuluivat myös Anne Sillanpää ja Samu Tuominen komissiosta sekä Marja-Riitta Pihlman, Johanna Osenius, Harri Ahlgren ja Mari Parviainen työ- ja elinkeinoministeriöstä. Oppaina vierailulla toimivat Uudenmaan liitto ja Forum Virium.

Helsinki Smart Region on yksi Euroopan innovatiivisimmista alueista, ja sitä voidaan pitää Suomen taloudellisen kasvun moottorina. Sitä arvostavat myös kansainväliset sijoittajat. Alueella toimii yliopistoja, tutkimuslaitoksia ja lähes 100 000 yritystä. Lisäksi väestömäärä on kasvussa. Toisaalta haasteita ovat kuitenkin aiheuttaneet ilmastonmuutos, COVID-19-pandemia sekä väestön ikääntyminen. Vierailulla painotettiin, että vihreä ja digitaalinen siirtymä onkin tarpeen. 

Tutkimukseen ja kehitykseen kohdistetun, rakennerahastoista peräisin olevan rahoituksen merkitys on suuri. Resurssit tarjoavat mahdollisuuksia muun muassa innovaatioiden testaamiseen sekä innovaatioalustojen perustamiseen. Uudenmaan liiton mukaan rajallinen EAKR-rahoitus on käytetty alueella hyvin tehokkaasti. Eri rahoitusinstrumenttien välille on pyritty luomaan synergiaa. 

Forum Virium on Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö. Se tukee Helsingin tehokasta kasvua kehittämällä älykaupunkihankkeita. Merkittävä osa Forum Viriumin rahoituksesta tulee Euroopan unionilta. Forum Viriumin edustaja totesi vierailulla, että rahoitusta tarvitaan sekä tiettyihin hankkeisiin että laajempiin hankekokonaisuuksiin. Lisäksi todettiin, että kaikille uusille innovaatioille ei löydy aina riittävästi kysyntää välittömästi, mutta pidemmällä aikavälillä kysyntä voi kasvaa. 

Vierailun kohteena ollut Kalasatama on kerännyt myös kansainvälistä huomiota muun muassa fiksujen energiatehokkuusratkaisujen sekä innovatiivisen jätteenkeräysjärjestelmän vuoksi. Hankevierailulla tuotiin esiin myös esimerkiksi ”kauppakassirobotit”, jotka kuljettavat ostoksia asiakkaille. Lisäksi kuultiin B.Green-projektista, joka tuottaa työkaluja kaupunkisuunnittelun tueksi. Erityisen keskeisessä roolissa ovat vihreään infrastruktuuriin liittyvät ratkaisut. Lisäksi projektissa hyödynnetään muun muassa osallistuvaa kaupunkisuunnittelua.

Lisätietoa:

Fiksu Kalasatama -hankkeen loppujulkaisu kiteyttää kokeilujen kaupunginosan kehitystyön tuotokset

Fiksu kaupunki – Helsinki Innovation Districts: älykaupunkikehitys laajenee Malmille, Pasilaan, Malminkartano-Kannelmäkeen ja Mellunkylään

Results: Open innovation platforms

Tools for Urban Innovators

B.Green – uusia vihreän infrastruktuurin ratkaisuja ja digitaalisia työkaluja kaupunkisuunnittelun tueksi

Citylogistiikan uudet ratkaisut – digitalisaation vauhdittamaa viimeisen kilometrin jakelua

Lue myös Twitteristä