Tuloksia Lännestä: PerheYhdessä -hanke on perheiden jälleenyhdistämisen ja kokemustoimijuuden asialla

Julkaisuajankohta 16.7.2025 10.18
Tyyppi:Tiedote

Euroopan Unionin osarahoittama PerheYhdessä - perheiden jälleenyhdistäminen ja kokemustoimijuus monitoimijaisessa lastensuojelussa –hanke työstää Etelä-Pohjanmaalla perheiden jälleenyhdistämisen monitoimijaista prosessia ja vie eteenpäin lastensuojelun kokemusasiantuntijuutta. Hankkeen yhtenä tärkeimpänä tavoitteena lastensuojelun kehittämisessä on, että Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella otetaan käyttöön perheiden jälleenyhdistämisen monitoimijainen prosessi, jossa yhdistämistyö aloitetaan heti sijoituksen tai huostaanoton alkaessa.

 

 

PerheYhdessä-hankkeessa kehitetään ja otetaan käyttöön prosessimalli perheiden monitoimijaiseen verkosto- ja jälleenyhdistämistyöhön, sekä luodaan monitoimijainen toimintamalli kokemusasiantuntijoiden ja kokemuskumppaneiden systemaattiseen osallistumiseen perheiden jälleenyhdistämistyöhön ja laajemmin lastensuojelutyöhön. Lisäksi hanke tarjoaa koulutuksellisten materiaalien kokonaisuuden osaksi lastensuojelun ja sijaishuollon perehdytystä.

Hankkeen varsinaisena kohderyhmänä ovat lastensuojelun avo-, sijais- ja jälkihuollon toimijat, mukaan lukien yksityiset palveluntuottajat ja kokemusasiantuntijat.  Hankkeen kohderyhmä osallistetaan hankkeeseen tiiviillä yhteistyöllä. Hankkeen välillisenä kohderyhmänä ovat lastensuojelun asiakkaina olevat ensisijaisesti 12–17-vuotiaat lapset ja nuoret sekä heidän perheensä. Lisäksi välilliseen kohderyhmään kuuluvat lastensuojelun jälkihuollon asiakkaana olevat nuoret aikuiset.

Jälleenyhdistämisen monitoimijainen prosessi

Hankkeen yhtenä tärkeimpänä tavoitteena lastensuojelun kehittämisessä on, että Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella otetaan käyttöön perheiden jälleenyhdistämisen monitoimijainen prosessi, jossa yhdistämistyö aloitetaan heti sijoituksen tai huostaanoton alkaessa.

Lastensuojelun kokemusasiantuntijat ja muut ammattilaiset ovat olleet tiiviisti mukana kehittämässä jälleenyhdistämisen prosessia työpajojen muodossa. Jälleenyhdistämisen prosessin työpajoihin on osallistunut varsin kattavasti lastensuojelun osaajia, ja kokemusasiantuntijoiden läsnäolo työpajoissa on saanut kiitosta.

Yhdessä kehittäminen jää helposti kiireen ja resurssien jalkoihin, joten monet ovat kokeneet työpajat loistavana tilaisuutena istua alas tärkeän asian äärelle. Tässä pari nostoa työpajojen palautekyselyistä:

Arvokasta pohdintaa viisaiden kollegojen kanssa!”

Ihana, kun sai visioida ja vietiin positiivista kohti.”

Perheen jälleenyhdistämisen prosessin on tarkoitus olla valmiina vielä tämän vuoden lopulla, ja kokonaisuudesta työstetään hankkeessa perehdytysmateriaalia.

Kokemusasiantuntijuus lastensuojelun voimavarana

Kokemusasiantuntijakoordinaation kehittämistyö on kuulunut PerheYhdessä-hankkeen toimenpiteisiin. Hanke on koonnut kokemusasiantuntijapankkia, jonka kautta mahdollistuu kokemusasiantuntijoiden systemaattinen hyödyntäminen perheiden jälleenyhdistämistyössä lasten, nuorten ja perheiden toimijuuden vahvistajana.

Kokemuskumppaneiden valmistujaisissa
juotiin kakkukahvit.

Hankkeen pilotteihin on kuulunut vertaismentorointiin perustuvan Kokemuskumppanuus -mallin pilotointi yhteistyössä Lausteen Asiakkaasta kumppaniksi –hankkeen kanssa sekä VOIKUKKIA-ryhmänohjaajakoulutuksen pilotointi yhdessä Kasper ry:n kanssa.

Uusia kokemuskumppaneita on valmistunut hankkeen aikana seitsemän ja VOIKUKKIA-ryhmänohjaajia 20. Kokemusasiantuntijat ovat mukana hankkeen kaikissa toimenpiteissä, ja heidän osaamisensa on hankkeelle ja lastensuojelulle tärkeää.

Hankkeessa tuotetun kyselyn perusteella kokemusasiantuntijuuden tuomia hyötyjä ei tunnisteta vielä kokonaan Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella lastensuojelussa. Kokemusasiantuntijuuteen liittyen tulisi lisätä paitsi konkreettista tietoa kokemusasiantuntijoiden olemassaolosta ja työskentelyyn mukaan ottamisesta, mutta myös kokemustiedon merkityksestä ja vaikuttavuudesta lastensuojelussa. Hanke pyrkii toiminnallaan vastaamaan tähän tarpeeseen.

 

 

 

Lisätietoja hankkeesta:

Koulutusmateriaali sosiaalihuollon toimijoille

Hanke tuottaa koulutuskokonaisuuden sosiaalihuollon toimijoille lastensuojelun osaamisen kehittämiseen ja vahvistamiseen. Koulutusmateriaalit julkaistaan myöhemmin hankkeen verkkosivuilla.

Tulevana syksynä on tulossa muun muassa koulutusta lastensuojelun kokemusasiantuntijuudesta ja sen hyödyistä.

 

Sonja Lammi

PerheYhdessä-hankkeen projektipäällikkö

 

Hanketiedot

Hankkeen nimi: Perheiden jälleenyhdistäminen ja kokemustoimijuus monitoimijaisessa lastensuojelussa –hanke, PerheYhdessä
Toteuttaja: Seinäjoen ammattikorkeakoulu
Rahasto: Euroopan sosiaalirahasto plus (ESR+)
Toimintalinja: 5 Sosiaalisten innovaatioiden Suomi
Erityistavoite: 5.1 Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen
Toteutusaika: 02/2024-01/2027
Rahoittaja: Keski-Suomen ELY-keskus
Myönnetty EU-rahoitus: 317 646 €
Kokonaisrahoitus: 397 059 €

 

Länsi-Suomi Toimintaa ja tuloksia