Tuloksia Lännestä: Osaamisella ja yhteistyöllä suomalainen ruoka maailmalle
Suomalaisen ruoan päivänä on hyvä hetki pohtia, miten elintarvikevientiä voidaan vauhdittaa ja kuinka hankerahoitus voi toimia merkittävänä apuvälineenä tässä kehityksessä. Suomi tunnetaan laadukkaasta ruoastaan ja innovaatioistaan, mutta ruokaviennissä olemme valitettavasti EU:n heikoimpien joukossa. Tämän asian on muututtava, kun otetaan huomioon, että elintarvikesektori on yksi Suomen suurimmista toimialoista.
Lisäksi kotimaisen kulutuksen kasvun pysähtyessä viennillä on entistä suurempi merkitys kansalliselle omavaraisuudelle ja taloudelliselle turvallisuudelle.
Into Seinäjoki ja Foodwest Oy yhteishankkeessa – yhteistyön voima
Seinäjoella toimivat Into ja Foodwest Oy ovat omalta osaltaan kehittämässä ruokaviennin ekosysteemiä, jonka päätavoitteena on parantaa suomalaisten yritysten kansainvälistä kilpailukykyä ja helpottaa niiden pääsyä kansainvälisille markkinoille. Hankkeessa korostetaan yhteistyön merkitystä, sillä eri toimijoiden voimien järkevä yhdistäminen tuottaa synergiaetuja, jotka tukevat yritysten kansainvälistymistä. Tämä yhteistyö ei rajoitu vain Etelä-Pohjanmaan yrityksiin, vaan se kattaa koko Suomen elintarvikeyritykset. Isossa kuvassa tavoitteena luoda valtakunnallinen ruokaviennin osaamiskeskittymä, joka palvelee kaikkia yrityksiä ja edistää viennin kasvua.
”Foodwest auttaa jo tänäkin päivänä suomalaisia yrityksiä viemään tuotteitaan kansainvälisille markkinoille. Hanke antaa meille resursseja olla mukana luomassa toimintamalleja, oppia uusista vientimarkkinoista, laajentaa yhteistyöverkostoja, tukea innovaatioita ja tuotekehitystä sekä mahdollistaa asiantuntemuksen jakamisen ja oppimisen. Hanke on myös mahdollistanut omien resurssiemme allokoimisen suomalaista ruokavientiä tukevan kokonaisarkkitehtuurin hahmottamiseen yhteistyössä useiden muiden toimijoiden kanssa. Yhteishanke ja myös jatkuva alueellinen sekä valtakunnallinen vuoropuhelu useiden toimijoiden kesken takaavat erilaisten näkökulmien huomioinnin”, summaa Foodwestin kehityspäällikkö Jaakko Holtinkoski.
Ruokaviennin merkitys ja haasteet
Suomalainen ruokateollisuus on merkittävä tekijä kansantaloudessamme, ja sen vaikutus ulottuu laajasti myös kansainvälisille markkinoille. Suomalaisella ruoalla ja ruokaosaamisella on tulevaisuudessa vielä merkittävämpi rooli myös ratkottaessa globaaleja ruokajärjestelmän haasteita.
”Kuitenkin Suomen ruokavienti on edelleen melko vaatimattomalla tasolla, ja kansallinen tavoite onkin sen kaksinkertaistaminen. Tämä tavoite edellyttää paitsi markkinatuntemusta myös yhteistyötä eri toimijoiden välillä”, Holtinkoski pohtii.
Yrityksille vienti tarjoaa mahdollisuuden kasvuun ja kansainvälistymiseen, mutta samalla se tuo mukanaan haasteita, kuten korkeita kustannuksia ja puutteellisia resursseja. Näiden haasteiden ratkaiseminen edellyttää innovatiivisuutta ja vahvaa yhteistyötä koko elintarvikeketjun toimijoiden välillä.
Hankkeessa on järjestetty esimerkiksi työpaja, johon osallistui alueen yrityksiä, rahoittajia sekä maa- ja metsätalousministeriön edustajia. Työpajassa keskusteltiin siitä, miten ruokavientiä voitaisiin edistää konkreettisemmin ja millaisin resurssein Suomen ruokaviennistä voisi tulla yrityslähtöisempää. Erityisesti painotettiin markkinatietouden ja kuluttajaymmärryksen merkitystä. Tämäntyyppiset tilaisuudet ovat tärkeitä, sillä ne auttavat tunnistamaan ja ratkaisemaan vientiin liittyviä haasteita sekä kehittämään käytännönläheisiä toimenpiteitä.
”Työpajassa antoisaa oli se, että saatiin saman pöydän ääreen toimijoita eri sektoreilta. Oli ilo huomata, että yhteistyön merkitys oli kaikkien osallistujien mielestä tärkeää. Tästä on hyvä jatkaa yhteistä tavoitetta kasvattaa Suomen ruokavientiä”, Holtinkoski iloitsee.
Hankkeen aikana on myös avattu keskustelua siitä, millä edellytyksillä yritykset voisivat avata vientikanaviaan myös toisille yrityksille. Hanke on myös tunnistanut selkeitä kehitystarpeita, jotka liittyvät markkinatiedon ja -datan saatavuuteen ja siten systemaattisen tilannekuvan saavuttamiseen. Holtinkoski painottaa myös rahoitusinstrumenttien hyödyntämistä.
"On tärkeää, että suomalaiset elintarvikeyritykset tiedostavat kaikki tarjolla olevat rahoitusmahdollisuudet ja hyödyntävät niitä. Rahoitusinstrumentit, kuten EAKR ja Business Finlandin tukimuodot, voivat olla ratkaisevia yrityksen kansainvälistymisen ja kilpailukyvyn kannalta. Kannustan kaikkia yrityksiä hakemaan aktiivisesti näitä rahoitusmuotoja ja hyödyntämään niitä täysimääräisesti, jotta suomalainen ruoka voi nousta vahvemmin kansainväliselle tasolle ja saavuttaa menestystä globaalisti."
Tulevaisuuden näkymät
Holtinkoski näkee, että Suomen ruokaviennin kaksinkertaistaminen on kunnianhimoinen tavoite, mutta se on saavutettavissa oikeilla toimintamalleilla ja vahvalla yhteistyöllä.
Hän pitää Ruokaviennin ekosysteemi -hanketta askeleena oikeaan suuntaan, ja sen onnistuminen voi toimia esimerkkinä muille. Hankerahoituksen ja monialaisen yhteistyön avulla voidaan luoda kestäviä ja kilpailukykyisiä ratkaisuja, jotka hyödyttävät koko suomalaista elintarvikealaa ja lisäävät sen kansainvälistä näkyvyyttä.
”Meille Foodwestillä on tullut jo aivan selväksi, että yhdistämällä alueen ja toisaalta kansallisten ja kansainvälisten toimijoiden verkon, saamme hyödynnettyä sen potentiaalin, jota tarvitaan viennin kasvattamiseen. Haastammekin erityisesti ruoka-alan yritykset mukaan hankkeeseemme ja sitä kautta mukaan kehittämään yrityslähtöisiä toimintamalleja.”
Suomalaisen ruoan päivänä on siis aihetta juhlaan, mutta myös miettimiseen—miten voimme yhdessä varmistaa, että kotimaiset elintarvikkeet ja myös ruokaosaamiseen liittyvät ratkaisut löytävät tiensä yhä useampiin ruokapöytiin ympäri maailmaa? Ruokaviennin ekosysteemi -hanke tarjoaa yhden vastauksen tähän kysymykseen, ja sen esimerkin kautta voimme inspiroitua jatkamaan työtä suomalaisen ruoan viennin edistämiseksi.
Mukaan hankkeeseen?
Kiinnostuitko? Jos haluat mukaan hankkeeseen, ota yhteyttä Foodwestin kehittämispäällikkö Jaakko Holtinkoskeen: [email protected]
Hanketiedot
Hankkeen nimi: Ruokaviennin ekosysteemi – alueellisen osaamiskeskittymän rakentaminen sekä kansallisen yhteistyöalustan vahvistaminen
Toteuttaja: Foodwest Oy
Toimintalinja ja erityistavoite: Toimintalinja 1 Innovatiivinen Suomi, erityistavoite 1.1. Tutkimus- ja innovointivalmiuksien ja kehittyneiden teknologioiden käyttöönoton parantaminen
Aika: 1.6.2023–31.12.2025
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 251 946 €
Hankekoodi: A80616