MultiLogos-hanke vahvistaa Itä-Suomen yliopiston ja työelämän yhteistyötä

Itä-Suomen yliopistossa on käynnissä ´Moniammatillinen yhteistyö logopediakoulutuksen opetuksessa ja tutkimuksessa´ -hanke (MultiLogos). Hankkeen aikana, 1.5.2023–30.4.2026, laajennamme ja vahvistamme logopedian koulutuksen ja kentän työelämän toimijoiden välistä yhteistyöverkostoa (Logoverkosto).
Yhtenä hankkeen keskeisenä tavoitteena on puheterapeuttien ammatillisen osaamisen lisääminen, mikä tarkoittaa käytännössä erilaisten täydennyskoulutusten suunnittelua ja pilotointia työelämässä oleville puheterapeuteille. Täydennyskoulutuspilotit toteutetaan yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston jatkuvan oppimisen keskuksen kanssa.
Toisena kokonaisuutena on puheterapia-alan digitaalisten innovaatioiden kehittämistyön puitteiden selvittäminen. Alalla on vahva tarve uusille arviointi- ja kuntoutusmenetelmille ja erityisesti etäterapiasovelluksille.
Hankkeessa kehitetään ja mallinnetaan myös moniammatillista harjoitusklinikkatoimintaa sekä uusien toimintamahdollisuuksien että fyysisen toimintaympäristön osalta.
Keskiössä täydennyskoulutukset
MultiLogos-hankkeen pääkohderyhmänä ovat hankkeen toiminta-alueella (Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Kesi-Suomi, Etelä-Savo) työskentelevät puheterapeutit. Logopedian koulutus sisältää runsaasti kliinisiä harjoitteluita, joiden onnistuneen toteutuksen takaavat osaavat ja asialleen omistautuneet harjoittelujen ohjaajat. Sen vuoksi hankkeessa järjestettiin ensimmäisenä Ohjausosaamista puheterapeuteille -opintokokonaisuus, jonka kautta haluttiin sitouttaa puheterapeutteja harjoitteluyhteistyöhön yliopiston kanssa. Koulutuksessa käytiin kattavasti läpi ohjaukseen liittyviä teemoja asiantuntijoiden johdolla ja tutkimustietoon perustuen. Teoria kytkettiin käytäntöön osallistujien kokemusten, pienryhmäharjoitteiden ja itsenäisen työskentelyn kautta. Palautteen mukaan koulutus oli hyödyllinen ja antoi uusia eväitä ohjaustyöhön sekä opiskelijoiden kohtaamiseen. Ohjaajien vertaistapaamisia tullaan jatkamaan säännöllisesti koulutuksen jälkeenkin.
Täydennyskoulutusten aihevalinnoilla on pyritty vastaamaan kentän tarpeisiin. Keväällä 2024 järjestettiin Muistisairas puheterapiassa -pilottikoulutus, sillä eri ikäisten muistisairaiden henkilöiden on havaittu olevan kasvava asiakasryhmä puheterapiassa. Tämä on luonut tarvetta puheterapeuttien osaamisen lisäämiselle ja ikääntyvän väestön paremmalle huomioimiselle palvelutarjonnassa. Erittäin ajankohtaisessa koulutuksessa perehdyttiin muun muassa muistisairauksien diagnostiikkaan, puheterapeuttiseen ja neuropsykologiseen arviointiin ja kuntoutukseen sekä kognitiiviseen stimulaatioterapiaan. Näkökulma oli moniammatillinen ja koulutuksessa kuultiin useiden eri ammattikuntien edustajien kokemuksia. Yhteisesti todettiin, että tietoa eri ammattilaisten rooleista ja erityisesti muistisairaan asiakkaan puheterapeuttisen kuntoutuksen vaikuttavuudesta tulisi lisätä palveluketjun eri vaiheissa.
Hankkeen kolmas laaja koulutuskokonaisuus oli marraskuussa 2024 alkanut ja suuren suosion saavuttanut Lasten syömisvaikeudet -koulutus. Aihepiiri on koettu ammattikunnan keskuudessa usein vaikeaksi ja lisää osaamista on kaivattu kentällä kovasti. Pilottikoulutuksen lähipäivät pidettiin tammikuussa 2025 Jyväskylässä, jolloin lasten syömisvaikeuksien puheterapeuttiseen arviointiin ja kuntoutukseen perehdyttiin konkreettisesti ja käytännönläheisesti. Lisäksi koulutuksessa painotettiin moniammatillisen työn näkökulmia. Koulutuskokonaisuus jatkui maaliskuun 2025 loppuun saakka webinaarien ja itsenäisen työskentelyn muodossa. Tähän mennessä saadun palautteen mukaan osallistujat kokivat koulutuksen erittäin antoisaksi. Koulutus toi lisää varmuutta, tietämystä sekä runsaasti uusia työkaluja asiakastyöhön.
Tulevat koulutukset
MultiLogos-hankkeen täydennyskoulutuspilotit jatkuvat hankkeen loppuun saakka ja tulossa on vielä kolme koulutuskokonaisuutta. Tulevissa koulutuksissa perehdytään muun muassa:
- varhaiskuntoutuksen pienryhmäinterventioihin
- monikielisyyteen sekä
- digitaalisuuteen puheterapiassa.
Puheterapeuttien täydennyskoulutusohjelma
Kaikkien hankkeen aikana pilotoitujen koulutusten sekä niiden järjestämisestä kertyneiden kokemusten pohjalta mallinnetaan valtakunnallinen puheterapeuttien täydennyskoulutusohjelma. Hyväksi havaitut käytännöt jatkuvat näin myös hankkeen jälkeen.
Kuva: MultiLogos-hanke
Hankkeen nimi: Moniammatillinen yhteistyö logopediakoulutuksen opetuksessa ja tutkimuksessa (MultiLogos)
Kestoaika: 1.5.2023–30.4.2026
Rahoitusohjelma: Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027, EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelma, Euroopan sosiaalirahasto (ESR+)
Rahoitus: Euroopan unionin osarahoittama
Lisätiedot verkkosivuilta: MultiLogos-hanke (uefconnect.uef.fi) ja Logoverkosto (sites.uef.fi)
Yhteyshenkilö: Suunnittelujohtaja Sirkku Ikonen-Hwang, sirkku.ikonen-hwang(at)uef.fi