Hyppää sisältöön

Matkailu vahvistaa Itä-Suomen elinvoimaa

Julkaisuajankohta 24.1.2024 13.05
Uutinen
Kaksi henkilöä lumilautailemassa

Luonto järvialueineen sekä kulttuuri ovat matkailun kasvun tekijöitä Itä-Suomessa. Matkailu- ja kulttuurialan yritykset ja toimijat kehittävät palvelujaan ja kansainvälistyvät EU-rahoitteisilla hankkeilla. Itä-Suomessa hankkeita rahoittavat Etelä-Savon ELY-keskus, Etelä-Savon maakuntaliitto, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ja Pohjois-Savon liitto.

Viimeisen parin vuoden aikana itäsuomalaiset matkailu- ja kulttuurialan yritykset ovat rakentaneet tasokkaita, kiinnostavia ja ympärivuotisesti toimivia matkailupalveluja sekä koti- että ulkomaan matkailijoille. Yritykset ovat kehittäneet ohjelmapalvelujaan ja voivat tarjota yhä monipuolisempia luonto-, kulttuuri- ja ruokailuelämyksiä. Majoitustarjonta on myös monipuolista: perinteisiä lomamökkejä sekä luksustason huviloita ja hotelleja.   

Matkailualan yrittäjien kehittämisponnistukset ovat saaneet tunnustusta: Pohjois-Savo nimettiin ensimmäisenä Suomessa vuoden 2020 kansainväliseksi European Region of Gastronomy -alueeksi ja vuodelle 2024 samainen tunnus myönnettiin Saimaan alueelle (Etelä-Savo, Etelä-Karjala ja Pohjois-Karjala).

- Tunnustukset kertovat itäisen Suomen ruokamatkailun kehittymisestä, iloitsee matkailun valtakunnallinen toimialapäällikkö Outi Kaihola ELY-keskuksesta.

Matkailuala on merkittävä Itä-Suomen aluetaloudelle 

Uutta matkailuliiketoimintaa voidaan saada aikaan tuotteistamalla matkailupalveluja, parantamalla palvelujen saatavuutta ja alan toimijoiden välisellä yhteistyöllä. Matkailualan kasvu edellyttää myös toimivaa infrastruktuuria, liikenteen palveluja ja matkaketjuja. Kehittämistyössä on tarpeen huolehtia liikkumisen ja kuljetuksen ympäristöhaittojen vähentämisestä. Lisäksi matkailuala tarvitsee osaavaa työvoimaa, joten luonto-, ympäristö- ja matkailualojen koulutukseen on panostettava.  

Itä-Suomessa matkailijoiden määrät eivät ole elpyneet vielä koronapandemiaa edeltävälle tasolle, kuten on tapahtunut Pohjois-Suomessa. Lisäksi Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja kustannusten nousu ovat tuoneet omat haasteensa. Ulkomaisten matkailijoiden yöpymismäärät Itä-Suomessa ovat reilusti alle koronapandemiaa edeltäneen tason, mutta kotimaisten matkailijoiden määrien kasvu on korvannut ulkomaisia, erityisesti venäläisiä matkailijoita.  

- Pitkäjänteinen panostaminen markkinoinnin kohdentamiseen uusille kohdealueille on tuottanut tulosta. Tästä hieno esimerkki on kesän 2023 charter-lennot Savonlinnaan, joille on saatu jatkosopimus kesälle 2024. Nämä lennot tulevat hyödyntämään koko Itä-Suomea, Outi Kaihola toteaa.

Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 –ohjelmasta on tähän mennessä rahoitettu yli 30 matkailun kehittymistä tukevaa hanketta Itä-Suomessa. EU-rahoituksen osuus näissä on noin 12,3 miljoonaa euroa. Hankkeiden tuloksena alueelle arvioidaan syntyvän uusia yrityksiä ja 100 uutta työpaikkaa. Lisäksi hankkeet tukevat muilla tavoin lähes 200 alueella toimivaa yritystä. Itä-Suomessa hankkeita rahoittavat Etelä-Savon ELY-keskus, Etelä-Savon maakuntaliitto, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ja Pohjois-Savon liitto.

Tutustu itäsuomalaisiin hanketarinoihin:

 

Hankkeet Itä-Suomi Toimintaa ja tuloksia