Hyppää sisältöön

Liikkuvien työkoneiden verkosto: ”Kilpailun sijaan pitkäjänteistä yhteistyötä”

Julkaisuajankohta 27.8.2024 14.46
Tiedote

Suuret liikkuvat työkoneet ovat korkean teknologian tuotteita, jotka vastaavat isosta osuudesta Suomen vientituloista. Myös alan yritykset ovat heränneet siihen, että ala, jolla ei ole omaa toimialaluokitusta, kaipaa edunvalvontaa ja kansallisen osaamisen valjastamista alan kehityksen hyväksi.

 

 

Liikkuvien työkoneiden yritysklusteri SIX Mobile Work Machines järjesti toukokuussa alan sähköistymiseen ja kestävyyskehitykseen liittyvän suurtapahtuman Future Mobile Work Machine 2024. Tampere-talossa pidetty kansainvälinen seminaari keräsi paikalle 350 osallistujaa 11 eri maasta. Loppuunmyyty tapahtuma järjestettiin nyt kolmannen kerran ja aiempaa suurempana. Toisena järjestänä oli FIMA – Forum for Intelligent Machines Ry.

Mukana oli lukuisia näytteilleasettajia kuten Sandvik Mining and Rock Solutions, Valmet Automotive, Kalmar, Ponsse ja Nokia. Seminaariohjelma toi yhteen paitsi yritykset, myös julkisen hallinnon ja tutkimuksen. Heini Wallander Business Tampereelta veti tapahtumassa paneelikeskustelun, jossa käsiteltiin tekoälyä, robotiikkaa ja sähköistämistä.

– Tapahtumasta on kehittynyt todellinen alan huippujen kohtaamispaikka, joka nostaa alan tunnettuutta, edesauttaa keskustelua ja tuo myös uusia toimijoita tarjoamaan ratkaisujaan murroksessa olevalle alalle. Erityisen iloinen olin kansainvälisten vieraiden määrän noususta, sitä haluamme edelleen kasvattaa.

Wallander vetää Innokaupunkien vetovastuuhanketta Liikkuvien työkoneiden kaksoissiirtymä (SIX-PoE). Se on hänen mukaansa tärkeä resurssi yhteistyön koordinoinnissa ja verkostojen rakentamisessa muun muassa teollisuuden ja tutkimuksen välille.

– Järjestimme liikkuvien työkoneiden kansainväliselle tutkijaverkostolle oman keskustelutilaisuuden ennen Tampere-talon tapahtumaa. Suomessa on paljon edelläkävijäyrityksiä ja tutkijoita houkuttelee tänne osaamisen vaihto ja yhteiset EU-hankkeet, Wallander kertoo.

SIX-yritysklusteri on laatinut alan kehittämiseksi tiekartan, jonka suunnitteluun on tullut nyt mukaan neljä uutta yliopistoa omine osaamisalueineen. Kaikki klusterin kanssa työskentelevät viisi yliopistoa ovat nimenneet omat Academic Fellows -jäsenensä. Academic Fellows -ryhmittymä vastaa osaamisen keräämisestä omasta yliopistostaan tiekarttaan. Ryhmä muodostuu LUT-yliopiston, Aalto-yliopiston, Tampereen yliopiston sekä Oulun ja Turun yliopistojen alan johtavista professoreista.

– Tämä on poikkeuksellinen tapa tehdä asioita, kun tehdään pitkäjänteistä työtä yksittäisten projektien sijaan. Vaikuttavuutta saadaan näin buustattua ihan eri lailla, Wallander kehuu.

Lue koko artikkeli: Liikkuvien työkoneiden verkosto: ”Rakennamme kilpailun sijaan pitkäjänteistä yhteistyötä”  - Innokaupungit

Valtakunnallinen