Tänään 8.4. vietämme kansainvälistä romanipäivää: esittelyssä Mahdollisuus osallisuuteen -hanke

Kansainvälinen romanipäivä sai alkunsa romanien neljännessä maailmankongressissa Puolassa vuonna 1990. Silloin päätettin alkaa viettää romanipäivää ensimmäisen, vuonna 1971 Britanniassa järjestetyn kongressin muistoksi. Vuodesta 2014 alkaen 8. huhtikuuta on ollut Suomessa myös kansallinen liputuspäivä. Kysyimme merkkipäivän kunniaksi Hämeen ELY-keskuksen rahoittaman Mahdollisuus osallisuus -hankkeen kuulumisia.
Mahdollisuus osallisuuteen on Euroopan sosiaalirahaston (ESR+) hanke, joka keskittyy romaniyhteisön osallisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Hanketta toteuttavat Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) ja Suomen Romanifoorumi (SRF). Toiminta on avointa kaikenikäisille romanitaustaisille, jotka asuvat Uudenmaan alueella.
Hanke luo nimensä mukaisesti osallistujilleen mahdollisuuksia osallisuuteen, esimerkiksi rohkaisemalla ja tukemalla työelämään ja koulutukseen liittyvissä valinnoissa.
Osallisuuden ja kohtaavan työn asiantuntija Anita Lindgren kertoo hyvän esimerkin hankkeessa tapahtuvasta konkreettisesta toiminnasta:
- Vierailimme nuorten kanssa AUTO 25 & Mobility -tapahtumassa tutustumassa autoalan ammattilaisiin sekä kyselemässä harjoittelu- tai työpaikkoja. Vierailu Pohjoismaiden suurimmilla automessuilla oli menestys!
Tutustu Mahdollisuus osallisuuteen -hankkeeseen
- Artikkeli: Vaikuttava hanke tuottaa pysyvää yhteiskunnallista muutosta (diak.fi)
- Hankkeen esittelyvideo (YouTube)
- Hankkeen tunnuskappale (YouTube)
- Jatkamme yksilö- ja ryhmätoimintojamme yhteistyössä paikallisten romanijärjestöjen kanssa Helsingissä, Vantaalla, Espoossa ja Lohjalla. Meillä on tarjolla säännöllistä toimintaa näiden alueiden romaneille. Järjestämme esimerkiksi etäkahviloita, yhteisötapahtumia, naisten iltoja sekä Ote elämään -kurssia. Välillä jalkaudumme nuorten pariin kaupungille ja ostoskeskuksiin, Lindgen jatkaa.
Hanke on aloittanut myös yritysyhteistyön, joka pitää sisällään esimerkiksi yhteistä viestintää ja yritysten valmennusta romanityöntekijöiden kohtaamiseen.
- Tavoitteenamme on lisätä työelämän yhdenvertaisuutta, kertoo Lindgren.