Hyppää sisältöön

Itä-Suomi: Investointi luovuuteen ruokkii alueen kehittymistä

Julkaisuajankohta 27.9.2024 9.32
Uutinen
Itä-Suomen maakunnissa kulttuurin ja luovien alojen kehittämistavoitteet ovat osa maakuntaohjelmia.

Alue- ja rakennepolitiikan tavoitteena on tasata alueiden välisiä kehitys- ja hyvinvointieroja ja varmistaa Euroopan unionin ja sen jäsenmaiden kestävä kasvu ja kilpailukyky. Luovien alojen merkitys on keskeistä uudistuvassa liiketoiminnassa, yritysten kasvussa ja hyvinvoinnin edistämisessä.

Käynnissä olevalla ohjelmakaudella haetaan keinoja luovan osaamisen paremmalle hyödyntämiselle TKI-toiminnassa. Tämä tarkoittaa monialaisten yhteistyömallien, toimintatapojen ja koulutuksen rakentamista.  Tavoitteena on, että kulttuurialaa ja luovaa osaamista hyödynnettäisiin enemmän yritysten liiketoiminnassa, mutta myös eri toimialojen hanketoiminnassa.  

Luovilla aloilla on paljon osa-aikaisuutta ja freelancer -toimintaa. Hanketoiminnan kautta voidaan vahvistaa luovien alojen liiketoimintaosaamista, kuten markkinointia, myyntiä, tuote- ja palvelukehitystä, digitaalista osaamista, tekijänoikeuksien hallintaa, johtamista, kansainvälistymistä ja hankintaosaamista. Toisaalta ottamalla luovat alat mukaan muiden alojen kehittämistoimintaan vahvistetaan asiakasymmärrystä, yhdenvertaista osallistumista, markkinointia ja viestintää sekä hyvinvointia.

Kulttuurin ja luovien alojen yhteistyö Itä-Suomessa 

Kulttuurin ja luovien alojen verkostotyöllä on maakunnittain erilainen historia. Pohjois-Karjalassa on kokoontunut jo 15 vuoden ajan maakuntaohjelman kyseisten alojen asiantuntijaryhmät. Myös Pohjois- ja Etelä-Savossa käynnistellään työryhmien toimintaa.    

Itä-Suomen maakunnissa kulttuurin ja luovien alojen kehittämistavoitteet ovat osa maakuntaohjelmia. Maakunnalliset asiantuntijaryhmät muotoilevat alan kehittämistarpeet maakuntaohjelmiin ja strategioihin. Työryhmät kokoavat yhteen näiden alojen toimijoita välittämään tietoa rahoitusmahdollisuuksista, hankeideoista ja vaikuttamisesta.  

Maakunnallisilla työryhmillä edistetään itäsuomalaisten kulttuurin ja luovien alojen toimijoiden yhteistyötä. Samalla luodaan yhteyksiä alan toimijoiden yksityisen sektorin ja julkisten toimijoiden välille. Tavoitteena on nostaa kulttuurin ja luovien alojen merkitystä aluekehityksen välineinä ja synnyttää erikokoisia yhteistyöprojekteja Itä-Suomeen.  

Parhaillaan Itä-Suomessa toteutetaan kahta kehittämishanketta kolmen maakunnan alueella. Kulttuuri Itää -kehittämistehtävän tavoitteena on luoda pysyvä verkostomainen toimintamalli suuralueen kuntien kulttuuripalveluiden yhteistyölle. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke toteutetaan vuosina 2024–2025. Sillanrakentajat on Taiteen edistämiskeskuksen vuosina 2024-2026 toteuttama monialainen hanke. Sen tavoitteena on kehittää ammattitaiteilijoiden potentiaalia ja osaamista, tehdä se näkyväksi, luoda uusia työllistymismahdollisuuksia sekä tuoda esiin kulttuurin alueellisia erityispiirteitä. 

Itä-Suomen rahoittajat kannustavat rakentamaan tavoitteellisia hankkeita 

Itä-Suomessa on käynnissä Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 ohjelman hankkeita, joissa suoraan tai välillisesti tuetaan luovien alojen kehittymistä. Mahdollisuuksia alan kehittämiseen hanketoiminnan kautta on monia. Hankkeissa kehitetään esimerkiksi tapahtuma- ja elokuva-aloja, kulttuurimatkailua, luovien alojen liiketoimintaosaamista, tuotteiden kehittämistä ja verkostoitumista. Luovat alat ovat mukana myös useissa muiden alojen hankkeissa ostopalveluiden kautta.  

TKI-rahoituksella on muun muassa luotu Pohjois-Savoon ensimmäinen luovien alojen kehittämis- ja toimenpideohjelma alojen yhteistoiminnan ja kasvun lisäämiseksi (2021). https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202103308813 Ohjelmasta syntyi ajatus vetovoimaekosysteemin potentiaalin selvittämisestä, joka muodostuisi luovista aloista, matkailusta ja tapahtuma-alasta. Lisäksi ideoitiin hankkeita digitaalisen liiketoiminnan ja tapahtumatuotantojen kehittämiseen sekä elämys- ja ohjelmapalveluiden kansainvälistämiseen.  

Hanketta valmistellessa on mietittävä tuloksellisuutta: Mihin hanke tähtää? Millaisia vaikutuksia sillä on alueen yrityksiin? Miten tavoitteet saavutetaan? Rahoitettavat hankkeet ovat selkeästi rajattuja, vaiheittain rakentuvia tiekarttoja, joilla on selkeä tavoiteasetanta, johon myös yritykset sitoutuvat. 

Kun hankkeen runko alkaa olla muodostunut, kannattaa asiasta keskustella rahoittajien kanssa! 

Kulttuurin ja luovien alojen hankkeille on useita rahoituskanavia. Oheisen linkin tiedostossa on mainittu kansallisia organisaatioita sekä esimerkkinä pohjoissavolaisia organisaatioita. Kanavia voi soveltaa kaikissa maakunnissa.

Luovien alojen rahoituskoonti (Creative Finland, Savonia-amk)

Lue lisää käynnissä olevista Uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027 –ohjelman hankkeista 

 

Hankkeet Itä-Suomi Rahoitus Toimintaa ja tuloksia