Digitaalisen terveys- ja hyvinvointiteknologian yhteistyöverkosto vauhdittaa kotimaista innovaatiotoimintaa
Suomi on digiosaamisen kärkimaa ja edelläkävijä digitaalisissa sote-palveluissa. Kansainvälinen menestys edellyttää kuitenkin lisää kotimaista yhteistyötä ja aktiivisuutta EU-tasolla.
Terveys- ja hyvinvointiteknologian laaja kenttä kattaa niin terveystiedon hyödyntämisen, lääketieteellisen kuvantamisen kuin kuluttajien hyvinvointiteknologian kaltaiset ratkaisut.
– Suomi on terveysteknologian suuri viejä. Kuvantamisen laitteita viedään jo maailmalle. Erityisesti tekoälyn hyödyntäminen on tätä päivää. Alalla kehitetään esimerkiksi kansalaisten kommunikointimahdollisuuksia terveydenhuollon ammattilaisten kanssa, kertoo terveydenhuollon tietojärjestelmien professori Jarmo Reponen Oulun yliopistosta.
Digitaalisten terveys- ja hyvinvointiteknologioiden kilpailukyvyn vahvistamiseksi halutaan rakentaa kansallinen avoin ja laaja yhteistyöverkosto, jota digitaalisen terveyden ja hyvinvointiteknologian -hanke valmistelee. Mukaan halutaan tutkimuksen, yrityselämän ja terveydenhuoltojärjestelmän edustajia eri kaupungeista.
– Hankkeessa puhumme kolmikantayhteistyöstä. Eri alueilta on edustettuina tahoja, joilla on yhteys muihin toimijoihin omilla alueillaan. Jatkossa tarvitaan myös tiivistä yhteistyötä viranomaistahojen kanssa. Tämän tyyppinen yhteistyö on tärkeää sekä terveydenhuoltoalan kehittämisen että kaupallisen toiminnan edistämisen näkökulmasta, projektipäällikkö Veera Virta Oulun yliopistosta kertoo.
Digitaalinen terveys on yksi Innokaupunkien kuudesta vetovastuuteemasta. Seuraavien vetovastuuhankkeiden haku on aukeamassa näillä näkymin keväällä 2024.
Lue koko juttu: Digitaalisella terveys- ja hyvinvointiteknologialla tähdätään maailmalle – yhteistyöverkosto vauhdittaa kotimaista innovaatiotoimintaa - Innokaupungit