Hyppää sisältöön

Interreg Nord ja Interreg Botnia-Atlantica -ohjelmat päättyvät

Julkaisuajankohta 23.5.2023 12.59
Tiedote
Allekirjoittanut osallistui Nord-ohjelman seurantakomiteaan ”toukokuisessa” Tromsassa, jossa lunta vielä tuiskutti ja kylmyys nipisteli varpaita.
Allekirjoittanut osallistui Nord-ohjelman seurantakomiteaan ”toukokuisessa” Tromsassa, jossa lunta vielä tuiskutti ja kylmyys nipisteli varpaita.

Nord ja Botnia-Atlantica -ohjelmat sulkeutuvat vuoden 2024 aikana eivätkä jatku tämän jälkeen. Vuonna 2022 on käynnistynyt saman maantieteellisen alueen kattava, täysin uusi Interreg Aurora -ohjelma, joka jatkaa Nord- ja Botnia-Atlantica -ohjelmien perinnöllä samalla uutta luoden. Nord ja Botnia-Atlantica -ohjelmissa ei ole enää käynnistetty uusia hankkeita viimeisen vuoden aikana. Joitakin aiemmin rahoitettuja hankkeita on vielä käynnissä ja ohjelmien hallintoviranomaiset luonnollisesti huolehtivat näistä projekteista viimeiseen maksatukseen saakka.

Pitkä taival yhdessä

Suomi on osallistunut Nord- ja Botnia-Atlantica -ohjelmiin ja niiden edeltäjiin EU-jäsenyytemme alkuajoista, vuodesta 1995 alkaen. Tuhannet suomalaiset organisaatiot ovat vuosien aikana tehneet yhteistyötä ruotsalaisten ja norjalaisten kollegoiden kanssa keskittyen yhteisiin haasteisiin, jotka ylittävät valtakunnan rajat. Yhdessä on kehitetty alueiden elinvoimaa, luotu innovaatioita, vahvistettu ympäristön tilaa sekä luotu liikenneyhteyksiä ja yhteistyötä oppilaitosten ja kuntien välille. 

Ohjelmissa ylintä päätösvaltaa ovat käyttäneet maiden edustajista koostuneet seurantakomiteat, jotka kokoustivat viimeisen kerran keväällä 2022. Seurantakomiteoissa ja hankevalintoja tekevissä komiteoissa on aina ollut jäseniä sekä valtionhallinnosta että alueilta. 

Ohjelmakaudella 2014-2020 Botnia-Atlantica -ohjelmassa rahoitettiin yhteensä kaikkiaan 66 hanketta. Nord-ohjelmassa, joka on huomattavasti suurempi ohjelma, rahoitettavia hankkeita kertyi peräti 118. Ohjelmat ovat koonneet yhteisiä saavutuksiaan kirjaksi, jonka verkkoversioon voit tutustua täällä.

Työ jatkuu

Työ- ja elinkeinoministeriö haluaa omalta osaltaan kiittää kaikkia ohjelmissa vuosien aikana mukana olleita. Kiitos sekä hanketoteuttajille että projekteihin osallistuneille, ohjelman hallintoon ja päätöksentekoon vaikuttaneille että Euroopan komissiolle rakentavasta ja hyvästä yhteistyöstä. Suomen, Ruotsin ja Norjan välillä tarvitaan nykyisessä maailmantilanteessa, jos mahdollista entistäkin enemmän yhteistyötä. Uskomme tämän luovat hyvän pohjan uuden Aurora-ohjelman kukoistukselle. 

Lisätietoja:
Erityisasiantuntija Helinä Yli-Knuutila