Hyppää sisältöön

Rakennusteollisuuden hukkapuusta pintahiillyttämällä puutuotteita

Julkaisuajankohta 14.3.2024 10.32
Uutinen
Metsässä ruskea puinen ovi, joka on tehty hiilletystä puusta.
Hiilletty puu. Kuva: Joona Kotilainen

Pintahiillytettyä puutavaraa valmistuu Hiil Oy:ssä sahateollisuuden hukkapuusta. Säätä ja kosteutta kestävä hiillytetty puu soveltuu käytettäväksi esimerkiksi terassilankuiksi ja saunan lauteiksi. Etelä-Savon ELY-keskuksen myöntämän yrityksen kehittämisavustuksen avulla Hiil Oy luo hiillettyjen puutuotteiden malliston ja selvittää valmistusta tehdasmittakaavassa.

Hiil Oy:n liikeideana on valmistaa rakennusmateriaaleja pintahiillyttämisen avulla saha-, höylä- ja rakennusteollisuuden hukkapuueristä. Näin käsitelty tuote on luonnonmukainen ja myrkytön; se sisältää vain puuta ja pellavaöljyä. Hiiltämisprosessissa yritys käyttää ainoastaan biojätteistä muodostettua kaasua. Yritys arvioi, että heillä on ensimmäinen teollisen mittakaavan kiertotalouspohjainen rakennustuote/metritavara.

-    Uskomme, että tuotteemme hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin vastaavien kilpailevien tuotteiden, laskennat tähän liittyen ovat käynnissä, kertoo yrityksen toinen perustaja Joona Kotilainen.

Etelä-Savon ELY-keskus myönsi Hiil Oy:n kehittämishankkeelle yrityksen kehittämisavustuksen Euroopan unionin oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (JTF). Hankkeen avulla yritys selvittää ja valmistelee hukkapuun hiiltämistä teollisessa mittakaavassa. Yrityksen tavoitteena on, että viiden vuoden päästä toiminnassa on vähintään yksi tehdas, josta hiilettyä puutuotteita lähtee moniin kymmeniin maihin.

-    Tavoitteenamme on saattaa takaisin rakennuskäyttöön vähintään 1 % Suomen muuten polttoon päätyvästä puutavarasta, laskeskelee Joona Kotilainen.

Vinkit itäsuomalaisille yrityksille

Hiil Oy:n toinen perustaja Joona Kotilainen vinkkaa itäsuomalaisia yrityksiä keskustelemaan ja avaamaan rohkeasti omia ajatuksia verkostoille maakuntarajojen ylikin. Näin voi löytyä henkilö, idea tai vinkki, joka sysää omaa projektia eteenpäin sopivaan suuntaan.

 

Yrityksen tiedot:
 

Hiil Oy

Perustettu: 2023
Toimipaikka: Kotipaikka Kitee, toiminta tällä hetkellä Kontiolahdella.
Liikeidea: Valmistaa rakennusmateriaaleja muuten polttoon päätyvistä sahateollisuuden hukkapuueristä. Tämän mahdollistaa ekologinen ja tehokas puun pinnan hiiltäminen.
Kilpailuetu: Tiettävästi ensimmäinen teollisen mittakaavan kiertotalouspohjainen rakennustuote/metritavara. Luonnonmukainen ja myrkytön tuote, joka sisältää vain puuta ja pellavaöljyä. Hiiltämisprosessissa käytämme ainoastaan biojätteistä muodostettua kaasua. Tuotteella huomattavasti pienempi hiilijalanjälki kuin vastaavilla kilpailevilla tuotteilla.

ELY-keskuksen myöntämä yrityksen kehittämisavustus:

Kehittämishanke: Kiertopuun hyödyntäminen teollisesti
Avustuksen suuruus: 229.115 euroa Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (JTF)
​​​​​​​

Lisätietoa yrityksen kehittämisavustuksesta: Yritysrahoitus (rakennerahastot.fi)

 

Itä-Suomi Rahoitus Tarina