Hyppää sisältöön

Lieksan bioteollisuusalueella uutta yritystoimintaa

Julkaisuajankohta 17.11.2022 15.30
Tiedote
Lieksan kaupunki

Lieksan kaupunki kehitti Kevätniemen yritysalueesta bioteollisuusalueen Euroopan aluekehitysrahaston rahoittamassa hankkeessa. Alueelle on saatu uutta yritystoimintaa ja uusia työpaikkoja.

Lieksan kaupunki kehitti Kevätniemen uuden bioteollisuusalueen suurelta osin Kevätniemen yritysalueen vahvistaminen; bioterminaali, infrastruktuuri ja kokonaissuunnittelu -hankkeessa. Hankkeen kokonaiskustannus oli kaksi miljoonaa euroa ja sille myönnettiin 50 % Euroopan aluekehitysrahaston tukea.

Kevätniemen noin 8,2 hehtaarin bioteollisuusalue jakaantuu kolmeen eri lohkoon eli bioterminaalialueeseen, Green Fuel Nordic Oy:n biojalostamoalueeseen ja kolmanteen yritysalueeseen, joka on vielä vapaana.

Osa alueen toimenpiteistä, samoin kuin alueelle kulkeva tie toteutettiin Lieksan kaupungin omana työnä, ja kokonaiskustannukset alueen kehittämiseksi nousivat noin kolmeen miljoonaan euroon. 

Hankkeen avulla syntyi uusia työpaikkoja

Kevätniemen yritysalueelle toteutettiin hankkeessa bioterminaalialue. Näin luotiin edellytykset raaka-aineen logistiikan ja käsittelyn tehostamiseen, mikä on tarpeen tehokkaan bioekosysteemin toteutumista ajatellen. Terminaalioperaattorina alueella toimii Karjalan Metsä ja Energia Oy.

Bioterminaalialueen toiminta on käynnistynyt hyvin ja koko alue on jatkuvasti sataprosenttisesti käytössä. Alueella varastoidaan tai syötetään haketta hyvin monelle toimijalle. Investointi valmistui oivalliseen aikaan, sillä Lieksan alueella terminaaliliikenne on kasvanut tänäkin vuonna todella paljon. Jos toiminta vielä laajenee, tulee eteen myös mahdollinen lisätilan tarve.

Muiden teollisuustonttien osalta kaupunki loi valmiudet yritystoimintaan kuorimalla alueilta pintamaat.

Lieksan kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen sanoo, että hankkeen toteutuminen on vaikuttanut ratkaisevasti siihen, että Lieksaan on syntynyt täysin uutta yritystoimintaa.

- Green Fuel Nordic Oy on rakentanut alueelle bioöljytehtaan ensimmäisen yksikön, mikä on laajentanut Lieksan metsäbiotalouden kokonaisuutta entisestään. Kevätniemen laajalla yritysalueella toimivat myös mm. Binderholz Nordic Oy, Nevel Oy sekä Porokylän Leipomo Oy, jotka kehittävät koko ajan toimintaansa. Sitäkin kautta työpaikkojen määrä alueella kasvaa, Määttänen toteaa.

- Alueen muutkin yritykset ovat investoineet merkittävästi toimintojensa kehittämiseen, ja yhteistyöverkostot ovat vahvistuneet alueella entisestään esimerkiksi raaka-aineiden, logistiikan ja jatkojalostuksen osalta.

Jarkko Määttänen painottaa, että Kevätniemen alueen kehittäminen toteuttaa Lieksan kaupungin strategiaa.

- Kevätniemen bioteollisuusalueen kehittäminen on selkeästi vaikuttanut metsä-biotaloussektorin kehittymiseen Lieksassa myös laajemmalla alueella. Kaupunki on kaavoittanut Kevätniemen bioteollisuusalueen läheisyyteen uuden yritysalueen, johon ensimmäiset yritykset ovat jo sijoittumassa. Yhteistyö yritysten ja kaupungin välillä on tiivistynyt, ja teemme yhteisesti edunvalvontaa esimerkiksi Joensuu–Kontiomäki-radan sähköistyksen ja perusparannuksen eteen turvataksemme monipuoliset logistiset yhteydet yrityksille. 


Lisätietoja: 
Jarkko Määttänen, kaupunginjohtaja, p. 04010 44001

Itä-Suomi