Hyppää sisältöön

Valtakunnallisten teemojen (ESR+) tapaaminen nosti esiin yhteistyön mahdollisuuksia

Julkaisuajankohta 10.1.2024 13.08
Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö kutsui kaikki sen ohjaukseen kuuluvat ESR+:n valtakunnallisia teemoja koordinoivat hankkeet sekä koordinaatiohankkeita rahoittavat ELY-keskukset yhteiseen kokoontumiseen 11.12.2023. Kokoontumisen käytännön järjestelyistä vastasi JOPPI jatkuvan oppimisen Suomi -koordinaatiohanke.

Tilaisuus järjestettiin Opetushallituksen tiloissa Helsingissä ja mahdollisuus osallistumiseen oli myös Teams-kokouksen kautta. Agendalla oli esitellä Opetus- ja kulttuuriministeriön viisi valtakunnallista ESR+ teemaa ja niitä koordinoivat hankkeet, sekä keskustella koordinaatiohankkeiden, ministeriön ja rakennerahastotehtäviä hoitavien ELY-keskusten kanssa yhteistyöstä.

OKM:n neuvotteleva virkamies Merja Niemi avasi tilaisuuden toivottamalla osallistujat tervetulleeksi, kertomalla valtakunnallisten teemojen kokonaisuudesta sekä siitä, minkälaisia toiveita opetus- ja kulttuuriministeriöllä on valtakunnallisille koordinaatiohankkeille. Kyseessä on merkittävä kokonaisuus ja OKM on ohjaavana ministeriönä yhteensä viidessä valtakunnallisessa ESR+ teemassa:

Kaikki valtakunnalliset koordinaatiohankkeet esittäytyivät ja kertoivat ajankohtaisista asioistaan. Valtakunnalliset teemat ovat erilaisissa vaiheissa, osassa ensimmäiset haut on jo järjestetty, toisissa haut ovat käynnissä tai juuri käynnistymässä. Päättyneiden hakujen osalta todettiin, että teemat ovat herättäneet vahvaa kiinnostusta ja hankehakemuksia hakuihin on jätetty paljon. Koordinaatiohankkeilla on merkittävä rooli hauista viestimisessä sekä hakijoiden tukemisessa. Erityisesti koordinaatiohankkeet kokoavat yhteen valtakunnallisesti sekä alueellisesti rahoitettuja teeman ESR+ -hankkeita. Tärkeää on tiedonvälittäminen hankkeiden toiminnasta ministeriön ja rahoittajien suuntaan sekä toisinpäin. Tavoitteena on, että valtakunnallisten teemojen sateenvarjon alle muodostuisi kehittämiskokonaisuuksia, joiden tulokset hyödyttävät valtakunnallisesti, politiikkatasolla ja alueilla sekä vuoropuhelua ja tiedonvaihtoa pystytään lisäämään.

Iltapäivän yhteisissä keskusteluissa esiin nousi se, että koordinaatiohankkeiden on tärkeää tehdä keskenään yhteistyötä ja toisten koordinaatiohankkeiden hyvistä käytännöistä voidaan ottaa oppia. Kansainvälinen verkostoituminen, benchmarkaus ja siihen liittyvät hyvät käytännöt nousivat yhdeksi teemaksi, jota jatkossa halutaan yhdessä jakaa koordinaatiohankkeiden kesken. Tunnistettiin myös mahdollisuus hyödyntää yhdenvertaisuuden ja sukupuolten tasa-arvon osaamista, joka on yksi Uudistuva ja osaava Suomi -ohjelman läpileikkaavista periaatteista. Lisäksi hallitusohjelman edistämisen mahdollisuuksia eri teemoissa voitaisiin yhdessä käydä läpi.

Kokoontumisen anti oli positiivinen ja yhteiselle kokemusten vaihdolle nähtiin olevan tarvetta. Seuraava yhteinen tapaaminen sovittiin järjestettäväksi keväällä 2024, jolloin päästään tarkemmin työstämään tässä tapaamisessa esiin nousseita yhteistyömahdollisuuksia.

Koordinaatiohankkeiden toimintaan voi tutustua tarkemmin:

JOPPI jatkuvan oppimisen Suomi -koordinaatiohankkeen verkkosivut aukeavat vuoden 2024 alkupuolella.

Valtakunnallinen