Hoppa till innehåll

Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 -ohjelman seurantakomitea kokoontui Helsingissä

Julkaisuajankohta 20.10.2022 17.57
Tiedote
Kokouksessa, i mötet, in the meeting

Seurantakomitea kokoontui järjestyksessä toiseen viralliseen kokoukseensa 29.9.2022 Helsingissä tapahtumatalo Bankissa. Euroopan komissiosta oli paikalla tavallista laajempi edustus ja samalla myös DG REGIOn Suomen ja Baltian maiden maayksikön uusi päällikkö Andreas von Busch esittäytyi seurantakomitealle. 

Kokouksen tärkeimpänä asiakohtana oli oikeudenmukaisen siirtymän rahastoa (JTF) käsittelevien kohtien lisääminen Uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027 -ohjelma-asiakirjaan. Komissio on hyväksynyt ohjelman 5.5.2022, jolloin siihen sisältyivät vasta EAKR- ja ESR+ -toimintalinjat. Kolmannen rahaston lisäämisen myötä ohjelman julkinen rahoituskehys kasvaa nykyisestä 2,4 miljardista eurosta n. 3,1 miljardiin euroon. Ohjelma-asiakirjassa JTF tulee näkymään yhtenä uutena toimintalinjana ja erityistavoitteena. 

Kokouksessa kuultiin pitkän työuran aluekehittämisen parissa Pohjois-Karjalassa tehneen Risto Poutiaisen katsaus maakunnissa tehtyyn JTF-valmisteluun sekä erityisesti pohjoiskarjalainen näkökulma JTF:n tulevaan käyttöön ja merkitykseen kehittämisvälineenä. Valtteri Karhu (TEM) esitteli JTF-ohjelmanmuutokseen liittyvät käytännön toimenpiteet. Minna Talvitie Ruokavirastoskertoi osana ESR plussaa olevan aineellisen avun (ohjelman toimintalinja 6) valmistelusta, jossa merkittävänä muutoksena uudella ohjelmakaudella on siirtyminen ruoan jakamisesta anonyymeihin maksukortteihin. Jatkossa kortin saanut asiakas voi siis itse valita haluamansa elintarvikkeet tietyin rajauksin.  

Kokouksen päätteeksi kuultiin seurantakomiteassa asiantuntijajäsenen roolissa olevan Suomen Ilmastopaneelin edustajan Jukka Käyhkön (Turun yliopisto) katsaus Ilmastopaneelin toimintaan ja ajatuksia ilmastonmuutokseen vastaamisen merkityksestä erityisesti alueiden elinvoiman näkökulmasta. Käyhkön mukaan alueiden käsillä on valtava kansallinen päästövähennyspotentiaali, missä polttoon perustumattomat ratkaisut ovat oleellisia. Ilmastopaneelin sopeutumisraportti on valmistunut, sisältäen mm. maakunnittaisen matriisitarkastelun sää- ja ilmastotekijöistä 2050-luvulle asti. Parhaillaan on käynnissä oikeudenmukaisuushanke, jonka tavoitteena on tuottaa arviointityökalu politiikan valmisteluun – Käyhkö ehdottikin esimerkiksi hankehakujen yhteydessä tehtäväksi myös oikeudenmukaisuuspunnintaa.

JTF:n sisältämä ohjelmanmuutos on tarkoitus käsitellä valtioneuvostossa 20.10. Mikäli VN hyväksyy esityksen, tullaan se toimittamaan edelleen komission viralliseen tarkasteluun. Komissiolla on kaksi kuukautta aikaa ilmoittaa tarkastelun lopputulos, joten odotuksena on, että ohjelmanmuutos tulisi voimaan vielä vuoden 2022 aikana, jolloin JTF:n toteutus pääsisi käyntiin heti vuoden 2023 alkupuolella. Seurantakomitea kokoontuu seuraavan kerran huhtikuussa 2023. 

Teksti ja kuvat: Harri Ahlgren
 
Kuva 1: Osaava ja uudistuva Suomi 2021–2027 -ohjelman seurantakomitea kokoontui Helsingissä 29.9.2022.

 
Kuva 2: Professori Jukka Käyhkö esitteli Suomen ilmastopaneelin työtä ja paneelin tuottamia raportteja ja työkaluja, joita voi hyödyntää suunnitelmien ja strategioiden laadinnassa sekä myös hanketasolla.