Västra Finlands ESF+-engångsutlysningar öppna 11.11.2024–28.4.2025 – Ansökningsanvisning 20.11.
Närings-, trafik- och miljöcentralen i Mellersta Finland ska öppna engångsutlysningar inom Europeiska socialfonden Plus (ESF+) i Västra Finland på måndag 11.11.2024. Finansiering kan sökas i alla landskap i Västra Finland: Södra Österbotten, Mellersta Österbotten, Mellersta Finland, Birkaland, Österbotten, Satakunta och Egentliga Finland.
Ansökningstiden 11.11.2024–28.4.2025 är indelad i tre separata ansökningsperioder:
- 11.11.2024–10.1.2025
- 11.1.2025–28.2.2025
- 1.3.2025–28.4.2025
Ansökningar som inkommer in under utlysningstiden behandlas enligt ansökningsperiod. Ansökningar som kommer in under varje ansökningsperiod konkurrerar med varandra om finansiering.
Utlysningen omfattar två specifika mål - Bekanta dig med ansökningsutlysningarna:
Det finns två utlysningar inom ramen för de specifika målen för åtgärdslinje 4: Ett sysselsättande, kompetent och inkluderande Finland:
- Specifikt mål 4.1. Vägar till arbete (eura2021.fi)
- Projektverksamheten syftar till att främja tillgången till sysselsättning för arbetssökande, arbetslösa, personer i arbete samt grupper utanför arbetskraften och med svag förankring till arbetsmarknaden.
- Specifikt mål 4.3. Jämlik delaktighet (eura2021.fi)
- Målet är att stärka aktiv medverkan och delaktighet hos de som är mest utsatta på arbetsmarknaden och löper störst risk för social utsatthet samt att stärka deras inkludering i utbildning och på arbetsmarknaden.
Var och en av utlysningarna har sin egen ansökan i EURA2021-systemet. Ansökan ska adresseras till den utlysning som projektets verksamhet riktar sig till.
Rekommendationen är en projektgenomförare
Den kostnadsmodell som används i utlysningen riktar sig till projekt som är tydliga och avgränsade helheter och som förväntas producera konkreta och verifierbara resultat. Därför rekommenderar närings-, trafik- och miljöcentralen i Mellersta Finland projekt med en projektgenomförare som också är regionalt begränsade.
Finansiering kan sökas av offentligrättsliga organ och privaträttsliga juridiska personer, såsom olika sammanslutningar, företag, organisationer, kommuner, läroanstalter och andelslag (ej arbetsgrupper, enskilda näringsidkare eller privatpersoner).
Kostnadsmodeller med engångsersättning
Engångsersättning (rakennerahastot.fi) är en kostnadsmodell som grundar sig på avkastning. Stödet betalas ut efter att den förutbestämda avkastningen har uppnåtts. Projektgenomföraren bör kunna verifiera det uppnådda resultatet eller avkastningen. Modellen syftar till att möjliggöra större fokus på det konkreta slutresultat och den effektivitet som kan fås till stånd i projektet istället för detaljerad granskning av kostnader.
Det finns tre olika kostnadsmodeller för projekt med engångsersättning: engångsersättning samt två standardiserade engångsersättningar. Den sökande väljer själv vilken kostnadsmodell som ska användas i ansökan.
Engångsersättningen kan användas i projekt, om de totala kostnaderna är högst 200 000 euro. Den som söker stöd ska i stödansökan lägga fram en detaljerad och motiverad kostnadskalkyl för ett projekt som får engångsersättning. Stödet betalas ut då den avkastning som ligger till grund för betalningen av det stöd som specificeras i stödbeslutet har uppnåtts. Genomförandet av ett projekt som får engångsersättning och utbetalningen av stödet kan, om det är ändamålsenligt, delas upp i delar.
Den standardiserade engångsersättningen för förstudieprojekt är 50 000 €. Det fastställda beloppet motsvarar de totala kostnaderna för ett projekt. Projektets avkastning bör omfatta stödbeslutets förutsättningar och en uppföljningsrapport. En kostnadskalkyl behöver inte separat presenteras.
Standardiserad engångsersättning vid projekt som gäller planering av och försök / pilotförsök med en verksamhetsmodell för främjande av social delaktighet: Engångsersättningen för projekttypen är 50 000 euro och motsvarar den totala kostnaden för projektet. Projekten omfattar såväl planering av en verksamhetsmodell som försök eller pilotförsök. Som avkastning förutsätts en beskrivning av verksamhetsmodellen, försöket eller pilotförsöket inklusive deltagaruppgifter och en plan för hur verksamheten fortsätter. En kostnadskalkyl behöver inte separat presenteras. Denna kostnadsmodell är endast tillgänglig för utlysningen för det specifika målet 4.3.
Bekanta dig med programdokumentet, systemhandböckerna för EURA2021 och ditt landskaps strategi
Den sökande är skyldig att sätta sig in i innehållet i programplaneringsdokumentets specifika mål. Målgrupperna för de specifika målen och indikatorerna har presenterats programplaneringsdokumentet (pdf) för varje enskilt mål.
Mer information om funktionerna i EURA 2021-systemet och hur du börjar använda det finns i användarhandboken för projektsökande och projektgenomförare (eura2021.fi).
Huvudsyftet med ESF-projekten är att stödja genomförandet av landskapens landskapsstrategier. Projektet måste följa de operativa prioriteringar som presenteras i implementeringsområdets regionala/landskapsvisa strategier. Sammanfattningar av utvecklingsprioriteringarna för varje landskap finns på vår webbplats avsnitt Utvecklingsprioriteringar i västra Finland. De faktiska landskapsstrategierna finns i sin tur på varje landskaps egen webbplats.
Ansökningsinfo 20.11.2024 kl. 9–11 och frågestund 4.12. kl. 9-10 – anmäl dig!
Ansökningsinfo organiseras onsdagen den 20.11.2024 kl. 9–11 via Teams. Infot ger en mer detaljerad översikt över utlysningarna. Infot kommer att hållas på finska, men du kan också ställa frågor på svenska.
Anmäl dig till ansökningsinfo (på finska):
Anmälningsformulär, ansökningsinfo 20.11.2024 kl. 9-11 (webropol)
Förutom ansökningsinfo hålls också en frågestund där finansiärerna svarar på sökandenas frågor om ansökningen. Frågestunden hålls onsdagen den 4.12. kl. 9-10 via Teams. Även frågestunden hålls i huvudsak på finska, men frågor kan också ställas på svenska.
Anmäl dig till frågestunden (på finska):
Anmälningsformulär, frågestund 4.12.2024 kl. 9-10 (webropol)
En andra ansökningsinfo och frågestund hålls våren 2025. Mer information om de exakta tidpunkterna meddelas senare.
Process för att behandla en projektansökan vid NTM-centralen
Se en kort video om ansökningsprocessen! Du kan välja svensk undertext för videon.
Följ vår kommunikation här på vår webbplats och i sociala mediekanaler
X (Twitter) @elykeskisuomi och @Rakennerahastot
Facebook: @Länsi-Suomen Rakennerahastot och @Rakennerahastot
LinkedIn: @Keski-Suomen ELY-keskus