Hoppa till innehåll

FRO/JTF i Västra Finland – Kontinuerlig utlysning till 31.10.2025 för projekt med koppling till restaurering och efteranvändning

Utgivningsdatum 20.1.2025 12.20
Pressmeddelande
Nu kan man ansöka! Restaurering och efteranvändning av torvtäkstsområde, kontinuerlig utlysnins till 31.10.2025. Västra Finland. NTM-centralen och Medfinansieras av europeiska unionen.

NTM-centralen i Mellersta Finland har utlyst FRO/JTF-finansiering (Just Transition Fund) för projekt med koppling till restaurering och efteranvändning av torvtäktsmossar. Något 8,8 miljoner euro finns att disponera för kontinuerlig ansökan.

Kontinuerlig projektutlysning till 31.10.2025 Ansökningar kan lämnas in när som helst under ansökningstiden. Ansökningar som lämnats in före 14.3.2025, 25.4.2025, 30.5.2025, 29.8.2025, 26.9.2025 och 31.10.2025 tas följande vardag tillmyndighetsbehandling.  

I Finland utgörs grunden för JTF av regeringsprogrammets skrivning om att användningen av torv som energikälla ska halveras före utgången av 2030. Avvecklingen av torv som energikälla har betydande negativa följder, direkta och indirekta, för regionala ekonomier och sysselsättning. För att trygga sysselsättningen och hållbara regionala ekonomier ska JTF svara mot socioekonomiskt och miljömässigt negativa följder av omställningen till ett kolsnålt samhälle.

Totalt circa 8,8 miljoner euro tillgängliga

Landskapsvis har Västra Finlands storområde för finansiering av restaurerings relaterade projekt reserverat

  • Högst 3,1 miljoner euro för Södra Österbotten
  • Högst 1 miljoner euro för Mellersta Österbotten
  • Högst 2 miljoner euro för Mellersta Finland
  • Högst 0,33 miljoner euro för Birkaland (Kihniö,Parkano, Punkalaidun och Virdois)
  • Högst 0,57 miljoner euro för Österbotten
  • Högst 1,8 miljoner euro för Satakunta.

Huvudmål för restaurering och efteranvändning av områden där torvtäktenavvecklas

Huvudmålet för restaurering och efteranvändning av områden där torvtäktenavvecklas är att genomföra åtgärder som resulterar dels i minskade utsläpp av växthusgaser från de före detta torvtäkterna, dels i att de restaurerade områdena i efteranvändning gradvis omvandlas till kolsänkor. Samtidigt ökar den biologiska mångfalden i naturen och belastningen på vattendragen minskar.

Exempel på åtgärder som kan få stöd:

För avvecklade torvtäkter: 

  • Restaurering, t. ex. genom återvätning eller genom återsälla mossens ursprungliga avrinningsområde
  • Åtgärder kopplade till eftervändningen, t. ex. diverse våtmarksodling för torrströ, utredningar relaterade till produktionen av fornybar energi, naturism och rekreationsanvändning.
  • Informations-, forknings- och utvecklingsåtgärder mad tanke på restaurering och efteranvändning.

Åtgärderna inriktas på restaurering av vattendrag som utsatts för belastning av
torvproduktionen. Projekt för restaurering och efteranvändning av torvtäktsområden är allmännyttiga utvecklingsprojekt och resultaten ska göras allmänt tillgängliga. 

Bekanta dig med utlysningen i EURA2021-systemet

Finansiering sökas i EURA2021-systemet:

Vart och ett av landskapen har sin egen JTF-plan för regional omställning, med beskrivning av landskapets innehållsmässiga viktningar och av vilka aspekter av restaureringen som har betecknats som viktiga utvecklingsmål. Läs på om omställningsplanen för ditt landskap innan du ansöker: omställningsplanerna (pdf).

Sökande för projekt kan vara offentligrättsliga samfund och privaträttsliga juridiska personer såsom kommuner, samkommuner, utvecklingsbolag och andra offentliga organisationer, forsknings- och utbildningsorganisationer, företag, föreningar och stiftelser. Privatpersoner kan inte beviljas finansiering. För utveckling av ett enskilt företags affärsverksamhet kan man inte ansöka om finansiering. 

Innan projektet inleds ska ansökan via systemet EURA2021 lämnas in för myndighetsbehandling.

 

 

Rådfråga en sakkunig!

Innan ansökan lämnas in är det bäst att stå i kontakt med NTM-centralens kontaktperson. 

Kontaktpersoner hittas i utlyningen (eura2021.fi)

 
Norra Finland Västra Finland