Uusi ohjelmakausi käynnistyy marraskuussa

EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmakauden 2021-2027 toimeenpano käynnistyy Suomessa 1.11.2021, jolloin Uudistuva ja osaava Suomi -ohjelman toteutus Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja Euroopan sosiaalirahaston (ESR) osalta alkaa. Oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF) ja vähävaraisille suunnatun aineellisen avun osalta toimeenpano käynnistyy vuoden 2022 puolella.  

Tasavallan presidentti on 13.8.2021 vahvistanut alueiden kehittämiseen ja EU:n alue- ja rakennepolitiikan toimeenpanoon ja hanketoimintaan ohjelmakaudella 2021–2027 sovellettavat lait. Lue aiheesta lisää rakennerahastojen sivuilla olevasta uutisesta.  

Valtioneuvosto on asettanut ohjelman seurantakomitean 16.9.2021 valtioneuvosten istunnossa.  Seurantakomitean ensimmäisessä kokouksessa lokakuussa mm. hyväksytään ohjelman toteutuksen edellyttämät valintaperusteet. Seurantakomitean tehtävänä on seurata Euroopan unionin alue- ja rakennepolitiikan ohjelman edistymistä ja tavoitteita yhdessä hallintoviranomaisen kanssa.  

Ohjelman valmistelu on edennyt hyvin ja sen sisällöstä (EAKR, ESR) on laaja yhteisymmärrys. JTF-valmistelu jatkuu vielä syksyllä. Valtioneuvosto voi hyväksyä ohjelman (pl. JTF) toimittamisen komissiolle sen jälkeen, kun alueellisesta varojen jaosta on päätetty. Työ- ja elinkeinoministeriö on läpi koko ohjelman valmisteluprosessin pitänyt tiivistä yhteyttä komission kanssa. Komissiolle alkukesästä toimitettuun ohjelmaluonnokseen saadun palautteen perusteella myös komissio on pääosin tyytyväinen Suomen ohjelmaan.  

EURA 2021 -järjestelmän käyttöönotto alkaa marraskuun alussa, jolloin hakujen käynnistäminen ja hakemusten vastaanottaminen voi järjestelmässä käynnistyä.  

Hämeen ELY-keskus ja Etelä-Suomen alueen maakuntien liitot valmistautuvat uuden ohjelmakauden aloitukseen  

"ELY-keskus aloittaa uuden ohjelmakauden avaamalla ensin haut EAKR-rahoitteisiin yritystukiin.  Hakujen on suunniteltu avautuvan marraskuun alussa. ESR+-rahoitteiset toimet ja muut hankeavustukset ovat vuorossa vuoden vaihteen jälkeen", toteaa rahoituspäällikkö Valtteri Karhu Hämeen ELY-keskuksesta.  

Etelä-Suomen maakuntien liitot valmistautuvat uuden ohjelmakauden aloitukseen marraskuun alusta, ja ensimmäiset aluerahoituksen haut päästään avaamaan näillä näkymin alkuvuodesta 2022.  

Välittävän toimielimen tehtävät kootaan Uudenmaan liittoon Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Päijät-Hämeen, Hämeen ja Kymenlaakson liittojen rahoituksen osalta.   

"Vaikka paljon on vielä epävarmaa, teemme hartiavoimin töitä, että Etelä-Suomessa uusi kausi voidaan polkaista käyntiin ketterästi. Tulemme myös kouluttamaan tuenhakijoita, jotta rahoituksen hakuun on hyvät valmiudet heti kun se on mahdollista", kertoo ohjelmajohtaja Tiina Huotari Uudenmaan liitosta.  

Uusi ohjelmakausi tuo mukanaan sekä sisällöllisiä että hallinnollisia muutoksia niin EAKR- kuin ESR-rahoitukseenkin. Muutoksia tulee esimerkiksi rahoituksen hakemisen ja hankkeiden hallinnon käytäntöihin, kuten hankkeiden kustannusmalleihin. Ohjelmakaudella 2021–2027 on käytössä uusi EURA 2021 -järjestelmä, joka sekin tuo mukanaan uudistuksia. Muutokset eivät koske Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 -rakennerahasto-ohjelmasta rahoitettuja hankkeita.   

Save the date – uutta ohjelmakautta koskevia verkkotilaisuuksia marras-joulukuussa  

Hämeen ELY-keskus ja Etelä-Suomen maakuntien liitot järjestävät marras-joulukuussa uuden ohjelmakauden sisältöjä ja ohjeistuksia koskevan webinaarisarjan. Tilaisuudet toteutetaan verkon välityksellä. Lisätietoa, ohjelma ja rekisteröitymislinkit julkaistaan Etelä-Suomen tapahtumakalenterissa piakkoin.   

Merkitse jo päivämäärät kalenteriisi:   

  • 1.11. klo 13–15 Ohjelmakauden 2021–2027 kick-off, Hämeen ELY-keskus ja Etelä-Suomen maakuntien liitot  

  • 10.11. Klo 9–11 Ohjelmasisällöt / EAKR, Etelä-Suomen maakuntien liitot ja Hämeen ELY-keskus  

  • 17.11. Klo 9–11 Ohjelmasisällöt / ESR+, Hämeen ELY-keskus  

  • 24.11. Klo 9–11  Rahoituksen hakeminen / EAKR, Etelä-Suomen maakuntien liitot ja Hämeen ELY-keskus   

  • 1.12. klo 9–11 Rahoituksen hakeminen / ESR+, Hämeen ELY-keskus  

  • 9.12. klo 9–11: Kustannusmallit, Etelä-Suomen maakuntien liitot ja Hämeen ELY-keskus   

  • 16.12. klo 9–11 Rahoitusta ohjaavat strategiat, Hämeen ELY-keskus ja Etelä-Suomen maakuntien liitot  

Jo lokakuussa voit orientoitua tulevaan ohjelmakauteen kuuntelemalla Uudenmaan liiton rahoitusryhmän Kohti uutta kautta 2021–2027 -podcast-sarjan. Seuraa tiedotustamme!  

  

Lisätietoja:    

Valtteri Karhu  
Rahoituspäällikkö  
Hämeen ELY-keskus  
valtteri.karhu(at)ely-keskus.fi  
p. 0295 025 149  

rakennerahastot.etela-suomi(at)ely-keskus.fi  

Tiina Huotari  
Ohjelmajohtaja  
Uudenmaan liitto  
tiina.huotari(at)uudenmaanliitto.fi  
p. 0400 418 029    

eakr(at)uudenmaanliitto.fi