Hyppää sisältöön

Maakuntien liittojen EAKR-haut nyt avoinna – haussa hankkeita aluerahoitukseen ja kestävään kaupunkikehittämiseen (Etelä-Suomi)

Julkaisuajankohta 12.5.2022 0.01
Haku avoinna

Uuden ohjelmakauden ensimmäiset Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) haut on nyt avattu. Uudenmaan liitto on avannut maakuntien liittojen yhteisen rahoitushaun koordinaatioonsa kuuluville maakuntien liitoille, joita ovat Hämeen, Kymenlaakson, Päijät-Hämeen, Uudenmaan ja Varsinais-Suomen liitot. Samanaikaisesti Uudenmaan liitto avaa kestävän kaupunkikehittämisen EAKR-haut Lahden ja Turun kaupunkien ekosysteemisopimuksille. Pääkaupunkiseudun ekosysteemisopimuksen haku avataan 15.8.2022.

Haut ovat avoinna ja tukea haetaan uuden kauden sähköisessä EURA 2021 -järjestelmässä. Rahoitusta ohjaa kansallinen ohjelma Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027. Uudenmaan liitto tekee juridiset rahoituspäätökset koordinaatioonsa kuuluvien maakuntien liittojen hankkeille. Käsittelevä liitto päättää alueensa kehittämisen painopisteistä ja valitsee rahoitettavat hankkeet. Kestävän kaupunkikehittämisen hakujen sisältöjä puolestaan määrittelevät ekosysteemisopimusten sisällöt, ja kaupunkien muodostamat johtoryhmät tekevät esityksen rahoitettavista hankkeista rahoituksen myöntävälle Uudenmaan liitolle. 

“Koska ohjelman hankehaut avautuvat samanaikaisesti eri puolilla Suomea, on järjestelmässä avoinna runsaasti uusia hakuja. Hakijoiden kannattaa käyttää järjestelmässä olevia hakutoimintoja, jotta oikea haku varmasti löytyy”, neuvoo erityisasiantuntija Antti Taronen Uudenmaan liitosta. 
 

Aluerahoitukseen haussa hankkeita maakuntien liittojen määrittelemiin painopisteisiin viidessä maakunnassa

Tässä haussa viiden maakunnan liiton EAKR-hankkeille myönnetään enintään 23 miljoonaa euroa. Maakuntien liittojen aluerahoituksen haussa etsitään hankkeita, jotka vastaavat Uudistuva ja osaava Suomi -ohjelman innovaatiovalmiuksien ja hiilineutraaliuden toimintalinjoihin ja näiden alla oleviin tarkempiin erityistavoitteisiin, sekä kunkin maakunnan liiton määrittelemiin omiin painotuksiin. Rahoitushakuun avoinna olevat toimintalinjat, erityistavoitteet ja alueelliset painotukset maakunnittain on kuvattu EURA 2021 -järjestelmän hakuilmoituksessa.

”Maakunnat ovat valinneet jossain määrin erilaisia teemoja ja erityistavoitteita hakuun, joten jokaisella ei ole samat sisällöt. Ne käyvät kyllä ilmi hakuilmoituksesta ja siihen liittyvästä ohjeistuksesta”, Antti Taronen vinkkaa. 
 

Kestävän kaupunkikehittämisen rahoitusta ohjaavat ekosysteemisopimusten sisällöt

Kestävän kaupunkikehittämisen EAKR-rahoitusta on puolestaan jaossa ekosysteemisopimusten pohjalta yhteensä 3,59 miljoonaa euroa Uudenmaan liiton nyt avaamissa hauissa. Uudistuva ja osaava Suomi -ohjelman lisäksi kaupunkikehittämisen EAKR-rahoitusta ohjaavat ekosysteemisopimusten kaupunkikohtaiset sisällöt.

“Kestävän kaupunkikehittämisen hauissa kaupunkien muodostamat johtoryhmät tekevät esityksensä rahoitettavista hankkeista. Hauissa haetaan ekosysteemisopimusten mukaisia hankkeita. Hankkeiden sisällöllisissä asioissa kannattaa kääntyä kaupunkien yhteyshenkilöiden puoleen, mutta Uudenmaan liitto neuvoo hankehallinnossa ja tuen hakemisessa”, kertoo erityisasiantuntija Hanna Laaksonen Uudenmaan liitosta. 

Hakujen tarkat sisällöt esitellään hakuilmoituksissa EURA 2021 -järjestelmässä. Uudenmaan liiton avaamiin hakuihin tulee jättää hakemukset 16.6.2022 mennessä. 

Lisätietoja:

Hanna Laaksonen, erityisasiantuntija, alue- ja rakennepolitiikan EU-rahoitus
EAKR-hankkeiden rahoitus, kestävä kaupunkikehittäminen ja Uusimaa
puh. 040 574 8930
[email protected]

Antti Taronen, erityisasiantuntija, alue- ja rakennepolitiikan EU-rahoitus
EAKR-hankkeiden rahoitus Etelä-Suomessa
puh. 040 507 9998
[email protected]  

Maakuntien liittojen yhteyshenkilöt löytyvät rakennerahastot.fi-sivustolta. 
 

Etelä-Suomi